Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα blue chips και το ”παντελόνιασμα”!

Ποιοι πυροβολούν τα blue chips; Άθλιοι κερδοσκόποι, ασυνείδητοι ραντιέρηδες, φοβισμένοι γιάπηδες ή ο θείος μου ο Προκόπης; Πριν αναζητήσουμε στη βιβλιοθήκη μας το εγχειρίδιο του καλού ντετέκτιβ, ας προσπαθήσουμε να δούμε το δάσος.

Τα blue chips και το ”παντελόνιασμα”!
Ποιοι πυροβολούν τα blue chips; Άθλιοι κερδοσκόποι, ασυνείδητοι ραντιέρηδες, φοβισμένοι γιάπηδες ή ο θείος μου ο Προκόπης;

Πριν αναζητήσουμε στη βιβλιοθήκη μας το εγχειρίδιο του καλού ντετέκτιβ, ας προσπαθήσουμε να δούμε το δάσος. Κι ας απαντήσουμε σε ένα απλό ερώτημα: Είναι φθηνά ή ακριβά τα blue chips;

Στις 1.500 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο στο σύνολό του ήταν φθηνό και έτσι προκάλεσε το αγοραστικό ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών.

Για όσους, λοιπόν, αγόρασαν στις 1.500 μονάδες, στις 2.400 έχουν κέρδη και φυσικό είναι να θέλουν να βάλουν στο ”παντελόνι” κάποια απ’ αυτά. Πολύ περισσότερο αν είχαν την ”έμπνευση” να αγοράσουν blue chips. Διότι η μεγάλη κεφαλαιοποίηση έκανε τη διαφορά.

Η Περιφέρεια βρίσκεται συγκριτικά ακόμη σε επίπεδα δείκτη μεταξύ 1.000 και 2.000 μονάδων. Το ότι παρουσιάστηκαν πωλητές στα blue chips δεν μας παραξενεύει.

Κι εσείς αν είχατε την υπομονή να κρατήσετε την Εθνική από τα 12 ευρώ, στα 22 και λίγο πριν από τις εκλογές θα βγαίνατε πωλητές. Ούτε μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι οι μετοχές των blue chips αποτελούν σήμερα επενδυτική ευκαιρία.

Δεν είναι φθηνότερες των αντίστοιχων μετοχών του εξωτερικού. Εξαίρεση αποτελούν ίσως δυο–τρεις μετοχές, αλλά εδώ μιλούμε για τον κανόνα και όχι για τις εξαιρέσεις.

Κατά συνέπεια, η μετέπειτα πορεία των ελληνικών blue chips εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αντίστοιχη πορεία των ξένων αγορών. Αν γίνει ακριβότερο το αντικείμενο της σύγκρισης, τότε δικαιούνται μία ανατίμηση και τα ελληνικά blue chips.

Ειδικά οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, αν ξεκινούσε ένας νέος ενάρετος κύκλος συγχωνεύσεων και εξαγορών. Οι πιθανότητες που συγκεντρώνει ένα τέτοιο σενάριο θα φανούν αμέσως μετά τις εκλογές.

Από το αν η νέα κυβέρνηση θα θελήσει να επιφέρει τις αλλαγές που επιθυμούν οι τραπεζίτες στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό, έτσι ώστε να έχουν νόημα οι συγχωνεύσεις.

Δεν μας προκάλεσε, λοιπόν, έκπληξη η πίεση που ασκήθηκε στις τιμές των blue chips στις προηγούμενες μέρες. Ούτε και θα βιαζόμασταν να βγάλουμε συμπεράσματα για τη μετέπειτα πορεία τους από αυτό και μόνο το γεγονός. Η 8η Μαρτίου μπορεί να κρύβει αρκετές εκπλήξεις.

Ικανές, ίσως, να προκαλέσουν το ενδιαφέρον ακόμη και της μόνιμα καχύποπτης τα τελευταία χρόνια Σοφοκλέους.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v