Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: 2+5 απόψεις για 2003 - Cosmote (update)

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς κινήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ στη χρήση του 2003, ενώ την ίδια ώρα οι αναλυτές υποδέχτηκαν θετικά το placement των μετοχών της Cosmote. Πώς σχολιάζουν το conference call του Οργανισμού Εθνική, Eurobank, Π&Κ, Marfin, Εγνατία, αλλά και οι UBS, Societe Generale.

ΟΤΕ: 2+5 απόψεις για 2003 - Cosmote (update)
Χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς κινήθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ στη χρήση του 2003, ενώ την ίδια ώρα οι αναλυτές υποδέχτηκαν θετικά το placement των μετοχών της Cosmote.

Αναλυτικότερα, η UBS σε ανάλυσή της για τον ΟΤΕ με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου 2003 σχολιάζοντας τα μεγέθη του τετάρτου τριμήνου του 2003 του Οργανισμού αναφέρει πως κινήθηκαν χαμηλότερα από τις προβλέψεις, ενώ επισημαίνει πως η βασικότερη ανησυχία αφορά στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ελβετικός οίκος συμπληρώνει πως οι χαμηλές επιδόσεις της συγκεκριμένης αγοράς θα μπορούσαν ενδεχομένως να ασκήσουν πιέσεις στην αποτίμηση του ΟΤΕ.

Παράλληλα, σημειώνεται πως η UBS αφήνει αμετάβλητη τόσο την τιμή-στόχο των 10,30 ευρώ όσο και τη σύσταση ”reduce 1”.

H Societe Generale χαρακτηρίζει τις επιδόσεις που παρουσίασε ο ΟΤΕ στο τέταρτο τρίμηνο του 2003 ”απογοητευτικές”, ενώ συμπληρώνει πως διατηρεί την τιμή - στόχο των 12,10 ευρώ και τη σύσταση ”διακράτηση”, όπως αναφέρει σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Dow Jones.

Η Εθνική ΑΧΕ εκτιμά πως τα μεγέθη του ΟΤΕ στη χρήση του 2003 ήταν ”ανάμικτα”. Σε αυτό το πλαίσιο η χρηματιστηριακή αναφέρει πως είναι ικανοποιημένη με την ”ισχυρή” ρευστότητα που παρουσίασε ο Οργανισμός.

Επικαλούμενη τις δηλώσεις της διοίκησης του ΟΤΕ κατά τη διάρκεια του χθεσινού conference call, η Εθνική ΑΧΕ σημειώνει πως ”παγώνουν” για την ώρα τα σχέδια πώλησης της Globul και της Cosmofon προς την Cosmote, ενώ συμπληρώνει πως με βάση τις δικές της προβλέψεις το μέρισμα της χρήσης 2003 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,70 ευρώ.

Εξάλλου η Eurobank Securities αναφέρει πως η διοίκηση του ΟΤΕ διατήρησε κατά τη διάρκεια του conference call τις εκτιμήσεις για μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών (-14% το 2003) και για ισχυρότερη ρευστότητα.

Η Eurobank Securities επισημαίνει επίσης πως η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται 12,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2004 και με 14% discount σε σχέση με τις ομοειδείς επιχειρήσεις, ενώ καταλήγει πως παραμένει θετική για τη μετοχή του Οργανισμού δεδομένων των τρεχουσών αποτιμήσεων και με την προϋπόθεση ότι θα επέλθουν σημαντικές βελτιώσεις στα κόστη του 2004 τόσο όσον αφορά στις εγχώριες όσο και στις ρουμανικές δραστηριότητές του.

Σύμφωνα με την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, οι υψηλότερες αποσβέσεις που εμφάνισε ο Οργανισμός αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις θετικές επιρροές που είχαν οι συναλλαγματικές διαφορές.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως διατηρεί τη σύσταση ”overweight” για τη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ συμπληρώνει πως ενδέχεται να αναθεωρήσει υψηλότερα την τιμή – στόχο των 12 ευρώ (κατά μονοψήφιο ποσοστό), αλλά και να προσαρμόσει οριακά τις προβλέψεις της.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ΟΤΕ η Marfin Hellenic αναφέρει μεταξύ άλλων πως διατηρεί τη σύσταση ”neutral”, ενώ συμπληρώνει πως ενδέχεται να αναθεωρήσει οριακά χαμηλότερα τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη του ΟΤΕ στην τρέχουσα χρήση και ιδιαίτερα όσον αφορά στη RomTelecom.

Επίσης, η Marfin Hellenic αναφέρει πως το discount της μετοχής του ΟΤΕ έναντι των ομοειδών εταιριών έχει συρρικνωθεί σημαντικά και δη όσον αφορά στο PER (Price Earnings Ratio) του 2004 (6,5%). Ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως κατ’ επέκταση η αποτίμηση είναι ”απαιτητική” στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Παράλληλα, αναφερόμενη στο χθεσινό (26 Φεβρουαρίου) conference call που πραγματοποίησε η διοίκηση του ΟΤΕ σε συνέχεια της ανακοίνωσης των μεγεθών 2003, η Marfin Hellenic σημειώνει πως η διοίκηση του Οργανισμού παρά το γεγονός ότι έκανε λόγο για υψηλή μερισματική απόδοση, απέφυγε να αναφερθεί στο ακριβές ύψος του μερίσματος για τη χρήση που μόλις έληξε.

Σε αυτό το πλαίσιο η χρηματιστηριακή σημειώνει πως μια πιθανή απότομη μείωση στο ύψος του μερίσματος θα δημιουργήσει απογοήτευση στους μετόχους του Οργανισμού.

Επιπλέον, η Marfin Hellenic αναφέρει στο report της πως η διοίκηση του Οργανισμού έκανε λόγο για περιθώριο EBITDA στο 2004 της τάξεως του 40% (ενώ η χρηματιστηριακή το τοποθετεί στο 38,8%), συμπληρώνοντας πως θα υιοθετήσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 1.500 υπαλλήλων το 2004, το οποίο θα κοστίσει στον Οργανισμό 55 εκατ. ευρώ (η Marfin έχει προβλέψει την αποχώρηση 1.000 υπαλλήλων έναντι 35 εκατ. ευρώ).

Από την πλευρά της η Εγνατία ΑΧΕ συμπληρώνει πως με βάση τις δικές της προβλέψεις το περιθώριο EBITDA του ΟΤΕ στο 2004 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 39,1%, ενώ αναφορικά με τις δηλώσεις της διοίκησης κατά τη διάρκεια του χθεσινού conference call σχετικά με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου συμπληρώνει πως αναμένεται να αποχωρήσουν επιπλέον 3.500 υπάλληλοι από τη RomTelecom με κόστος 35-37 εκατ. ευρώ.

Η Εγνατία ΑΧΕ συμπληρώνει πως η διοίκηση του Οργανισμού επεσήμανε την πρόθεσή της για βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης, αλλά και τη συγκράτηση των κεφαλαιουχικών δαπανών.

Μεταξύ άλλων η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως τα αποτελέσματα του ΟΤΕ κινήθηκαν σε γενικές γραμμές βάσει των προβλέψεών της, αν και όπως επισημαίνει ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής οδήγησε τα καθαρά κέρδη χαμηλότερα των εκτιμήσεών της, ενώ καταλήγει πως διατηρεί τη σύσταση ”διακράτηση” για τη μετοχή του Οργανισμού.

COSMOTE

Στο χθεσινό placement των 29,71 εκατ. μετοχών (9%) της Cosmote, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα 12,18 ευρώ, αναφέρεται η Marfin Hellenic στο πρωινό της report.

Η Marfin επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κίνηση ενδέχεται να δημιουργήσει νευρικότητα στην τιμή της μετοχής της εταιρίας τους ερχόμενους δυο μήνες, από την άλλη δημιουργεί ανακούφιση, καθώς απομακρύνονται πλέον οι ανησυχίες για υπερπροσφορά μετοχών που συσχετίζονταν με την Cosmote.

Επίσης, η Marfin συμπληρώνει πως η διεύρυνση του free float ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση της συμμετοχής της Cosmote στους βασικούς δείκτες, ενώ καταλήγει πως παραμένει θετική για την εταιρία, για τη μετοχή της οποίας θέτει την τιμή – στόχο των 14,20 ευρώ ανά μετοχή.

Ταυτόχρονα, η Marfin Hellenic επικαλούμενη τη χθεσινή δήλωση του κ. Αντωνακόπουλου για διατήρηση του ενδιαφέροντος όσον αφορά στην αύξηση της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Cosmote, αναφέρει πως πιθανότατος στόχος τώρα είναι το 7% που κατέχει η WR Com Enterprises, ενώ τονίζει πως η εν λόγω διάθεση δύναται να δώσει περαιτέρω ώθηση στη μετοχή της Cosmote.

Θετική εμφανίζεται και η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ όσον αφορά στο placement της Cosmote, καθώς όπως επισημαίνει στην Καθημερινή Ενημέρωση (με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου 2004) αφενός αυξάνεται το free float στο 33,8% και αφετέρου διευρύνεται η μετοχική βάση.

Η Εγνατία ΑΧΕ εκτιμά πως με την αποχώρηση της Telenor η αύξηση της συμμετοχής του ΟΤΕ στην Cosmote είναι αρκετά δύσκολη, ενώ υπενθυμίζει πως τον Οκτώβριο του 2003 η πρόταση του Οργανισμού προς τη νορβηγική εταιρία για απόκτηση του 9% της Cosmote έναντι 11,72 ευρώ ανά μετοχή είχε απορριφθεί.

Η χρηματιστηριακή καταλήγει πως διατηρεί τη σύσταση ”συσσώρευση” με τιμή - στόχο τα 13,80 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v