Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕΠΑΜΑ: Ο Κώδικας Δεοντολογίας των αναλυτών

Στην δημοσίευση του Κώδικα Δεοντολογίας προχώρησε η Ελληνική Ένωση Πιστοποιημένων Αναλυτών Μετοχών και της Αγοράς (ΕΕΠΑΜΑ). Η εφαρμογή του κώδικα θα γίνει εθελοντικά μέχρι τις 30 Απριλίου 2004, ενώ θα είναι υποχρεωτική από την 1 Μαΐου 2004. Τι προβλέπει για σύγκρουση συμφερόντων- εμπιστευτικές πληροφορίες.

ΕΕΠΑΜΑ: Ο Κώδικας Δεοντολογίας των αναλυτών
Στην δημοσίευση του Κώδικα Δεοντολογίας της προχώρησε η Ελληνική Ένωση Πιστοποιημένων Αναλυτών Μετοχών και της Αγοράς (ΕΕΠΑΜΑ).

Ειδικότερα, ο κώδικας, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στην διασφάλιση των συμφερόντων των επενδυτών, των εταιριών στις οποίες εργάζεται ο αναλυτής, των χρηματιστηριακών αρχών και των εταιριών που έχουν μετοχές ή άλλους τίτλους εισηγμένους στις αγορές κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την ένωση, τα μέλη της θα πρέπει να προστατεύουν το απόρρητο των εμπιστευτικών πληροφοριών που ενδεχομένως κατέχουν, πείθοντας ωστόσο τους εκδότες των τίτλων που τους παρέχουν την εμπιστευτική πληροφόρηση να δημοσιεύουν άμεσα την πληροφόρηση αυτή στο επενδυτικό κοινό.

Οι αναλύσεις πρέπει να γίνονται βάση αξιόπιστων πηγών με αντικειμενικότητα και αμεροληψία ενώ πρέπει να χαρακτηρίζονται από κατανοητό, περιεκτικό και μεστό λόγο.

Επιπλέον, συνεχίζει ο κώδικάς της ΕΕΠΑΜΑ, όπου γίνεται χρήση προβλέψεων, συγκρίσεων ή μοντέλων, θα πρέπει να εξηγούνται επαρκώς οι παραδοχές και τα στοιχεία στα οποία στηρίζονται, με μικρή αναφορά ή παραπομπή στα εφαρμοζόμενα θεωρητικά πρότυπα.

Επίσης, οι επενδυτικές προτάσεις- συστάσεις, για αγορά, πώληση ή διακράτηση μιας μετοχής ή άλλου τίτλου θα πρέπει να συνοδεύονται από τον προσδοκώμενο χρόνο απόδοσης και τον σχετικό βαθμό κινδύνου.

Σε ό,τι αφορά τα κείμενα αναλύσεων ο κώδικας προβλέπει σαφή διαχωρισμό μεταξύ των υποκειμενικών και των αντικειμενικών στοιχείων, με το τελικό εύρημα των εκθέσεων να είναι εμπιστευτικό και να απευθύνεται πρώτα στους πελάτες και τους συνεργάτες της εταιρίας που εργάζεται ο αναλυτής.

Εξάλλου, αναφέρει ο κώδικάς της ΕΕΠΑΜΑ, οι αναλυτές- μέλη της, πρέπει να αναφέρουν γραπτώς στη σχετική έκθεση εάν κατέχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν μερίδια στις επιχειρήσεις που προγραμματίζουν δημόσια εγγραφή και στις οποίες ταυτόχρονα εκτελούν υπηρεσίες ανάλυσης.

Από την άλλη, οι αναλυτές που ανήκουν στην ένωση, θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι απόψεις τους η τα ευρήματα τους δεν θα δίνουν αφορμή για επενδυτικές κινήσεις από συγγενικά τους πρόσωπα η άτομα που συγκατοικούν μαζί τους.

Όσον αφορά τις καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων, ο αναλυτής θα πρέπει να τις αποκαλύπτει στις εκθέσεις που συντάσσει. Ακόμα, ο κώδικας τονίζει, πως θα κάθε μέλος της ένωσης πρέπει να αποκαλύπτει το ύψος και τον χρονικό ορίζοντα της επένδυσης του εφόσον διατηρεί θέση στην αξιολογούμενη, ή συγγενικές προς αυτήν, εταιρία.

Οι αναλυτές μέλη της ΕΕΠΑΜΑ είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους εργοδότες τους για τυχόν επενδύσεις ή σχέσεις τους με τις αξιολογούμενες εκδότριες εταιρίες.

Τα μέλη της ΕΕΠΑΜΑ, υποχρεούνται να ασκούν ανεξάρτητα τα επαγγελματικά τους καθήκοντα και να μεριμνούν για την συνεχή αναβάθμιση της επαγγελματικής τους ιδιότητας και επιστημονικής τους κατάρτισης, ενώ δεσμεύονται ότι θα ακολουθήσουν τις προαναφερθείσες αρχές.

Η εφαρμογή του κώδικα θα γίνει εθελοντικά μέχρι τις 30 Απριλίου 2004, ενώ θα είναι υποχρεωτική από την 1 Μαΐου 2004.

* Ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΕΠΑΜΑ δημοσιεύεται στην δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v