Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σοφοκλέους της 8ης Μαρτίου

Ένα συν ένα ισούται με δύο. Αυτό μας διδάσκουν τα μαθηματικά. Ένα συν ένα ισούται με συν άπειρο ή πλην άπειρο. Αυτό διδάσκουν οι χρηματιστηριακές αγορές. Μην ψάχνετε να βρείτε λογική στα χρηματιστήρια. Είναι σαν να ζητούσε κανείς λογική από τους χρυσοθήρες στην Άγρια Δύση...

Η Σοφοκλέους της 8ης Μαρτίου
Ένα συν ένα ισούται με δύο. Αυτό μας διδάσκουν τα μαθηματικά. Ένα συν ένα ισούται με συν άπειρο ή πλην άπειρο. Αυτό διδάσκουν οι χρηματιστηριακές αγορές.

Μην ψάχνετε να βρείτε λογική στα χρηματιστήρια. Είναι σαν να ζητούσε κανείς λογική από τους χρυσοθήρες στην Άγρια Δύση...

Για ποιον λόγο η αγορά θα πρέπει να ”τρέξει” από την ερχόμενη ή τη μεθεπόμενη Δευτέρα; Κατ’ αρχάς δεν παίρνουμε όρκο ότι έτσι θα συμβεί πράγματι. Αν όμως συμβεί, μη ρωτήσετε να μάθετε τι θα έχει αλλάξει στο μεταξύ!

Φτάνει κάποιος να φωνάξει ”εύρηκα χρυσό” και τα πλήθη θα αρχίσουν να σκάβουν στα υπόγεια των εταιρειών για να βρουν κρυμμένους θησαυρούς. Το συγκεκριμένο έργο το έχουμε δει και άλλοτε στο παρελθόν.

Οι μέχρι χθες αμφισβητίες της Σοφοκλέους μετατρέπονται σε μία νύκτα στους πιο θερμούς εραστές της. Ο συνδετικός κρίκος αυτής της ανισορροπίας είναι το κυνήγι του κέρδους.

Οδηγός στην υπερβολή είναι άλλοτε ο φόβος και άλλοτε η πλεονεξία. Το δύο δίδυμα αδελφάκια...

Υπάρχει λόγος για να ανέβει η Σοφοκλέους από την ερχόμενη Δευτέρα; Εμείς δεν βλέπουμε κάποιον λόγο για να αλλάξουν δραματικά τα πράγματα.

Κι όμως! Μπορεί να συμβεί. Όχι γιατί θα γυρίσει ο κόσμος ανάποδα, αλλά διότι μπορεί να αλλάξει η ψυχολογία της μάζας. Είναι φθηνή ή ακριβή η χ μετοχή στην ψ τιμή;

Αν προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με βάση τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, θα αποκτήσουμε μία άποψη για το αν αγοράζουμε φθηνότερα ή ακριβότερα από τη λεγόμενη ”δίκαιη αποτίμησή της”.

Κι όμως! Γνωρίσουμε ανθρώπους που έχουν δήθεν αγοράσει ”φθηνές” μετοχές και αυτές έχουν παραμείνει ”φθηνές” αιωνίως. Κι άλλους που έχουν αγοράσει ”ακριβά κουρελόχαρτα” και έχουν γίνει πλούσιοι.

Το φθηνό και το ακριβό δεν καθορίζονται με βάση τις ”δίκαιες” και τις ”άδικες” τιμές, αλλά με το αν υπάρχουν ή όχι αγοραστές. Γι’ αυτό και συζητούμε για το συν και το πλην άπειρο.

Το χρηματιστηριακό παιγνίδι εξελίσσεται με όρους και κανόνες που δεν έχουν να κάνουν με εκείνους της Πραγματικής Οικονομίας. Η χρηματιστηριακή αγορά είναι μία virtual πραγματικότητα όπως κι εκείνη ενός παιγνιδιού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μόνο που οι επιλογές, σωστές ή λάθος, πληρώνονται με πραγματικό ”ζεστό” χρήμα...

Το πιο δύσκολο απ’ όλα είναι να αγνοήσει κάποιος αυτή την πραγματικότητα και να επιμένει να εφαρμόζει κανόνες ορθολογισμού σ’ ένα τρελοκομείο.

Να διατηρεί τη θέση του στην υγιή εταιρεία με μερισματική απόδοση 5%, να βλέπει τη μετοχή του να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και τα σαπάκια να χαρίζουν στο ίδιο διάστημα τρελές αποδόσεις.

Η λογική λέει να μην ανακατευτεί κανείς με τα πίτουρα για να μην τον φάνε οι κότες. Το συναίσθημα τον παρακινεί, όμως, να βάλει και λίγο το χέρι του στη φωτιά, μήπως και γευτεί λίγη από την ευτυχία που ένιωσαν οι προηγούμενοι χρυσοθήρες.

Η απάντηση ίσως να βρίσκεται σ’ αυτό που είπε ο Αντρέ Κοστολάνι, όταν ρωτήθηκε για το αν πρέπει ή όχι κανείς να κερδοσκοπεί στις αγορές: ”Αν έχεις χρήματα, μπορείς πού και πού να ρισκάρεις. Αν δεν έχεις, επιβάλλεται”!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v