Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διολισθαίνει η πλειονότητα των μετοχών

Λίγες οι μετοχές, στις οποίες φαίνεται πως ”παίζεται” το εκλογικό στοίχημα, όμως, σαφώς περισσότερες είναι αυτές που κινούνται αρνητικά, επηρεαζόμενες άμεσα από τα οικονομικά αποτελέσματα. Σημαντικό ενδιαφέρον για Alpha Bank.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χωρίς κίνητρο ”αφήνεται” η αγορά να διολισθήσει στα επίπεδα των 2.440 μονάδων.

Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί μέχρι τις 14.30 δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική, καθώς η οριακή ενίσχυση του τραπεζικού δείκτη (4.517 μονάδες) κρατά την αγορά.

Έχει όμως επιβαρυνθεί περαιτέρω η σχέση ανοδικών –πτωτικών σε 3,5 προς 1 με την πίεση να γίνεται και πάλι έντονη σε μετοχές προβληματικών εταιριών.

Και δεν αναφερόμαστε, αυτό είναι το αρνητικό, μόνο σε περιφερειακά ”χαρτιά”.

Χαμηλότερα των 22 ευρώ η μετοχή της Εθνικής (21,84) με μικρά κέρδη Alpha και Eurobank, συντηρούν τον FTSE-20, ενώ οριακές είναι και οι απώλειες της ΔΕΗ (21,30 ευρώ).

Αδύναμη και με προσφορά περίπου μισού εκατ. τεμαχίων η μετοχή της Intracom κυμαίνεται στα 4,78 ευρώ.

Ανάλογη είναι η πορεία και των θυγατρικών του ομίλου.

Θετικές κινήσεις καταγράφονται μόνο σε επιμέρους τίτλους στους οποίους έστω και βραχυπρόθεσμα ”ποντάρουν” ορισμένοι για διαφορετικούς βέβαια λόγους.

Η υψηλή μερισματική απόδοση της Motor Oil (περίπου 7%) συντηρεί και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή (7,80 ευρώ).

Αυξημένες συναλλαγές εμφανίζονται στο 1,68 ευρώ για το Ιατρικό Αθηνών, ενώ ανοδική είναι η φορά για τις 2 μετοχές ΕΠΑΤ (4,20 ευρώ) και Στρίντζη (1,36 ευρώ).

Το ενδιαφέρον είναι πως για πολλοστή φορά αυξημένη εμπορευσιμότητα εμφανίζουν τόσο η μετοχή της ΑΝΕΚ όσο και των Μινωικών Γραμμών.

Ικανοποιητική η συμπεριφορά της μετοχής του Ρόκα, καθώς αντιδρά προς τα 5,98 ευρώ, ενώ υπερβαίνει τα 3 ευρώ η μετοχή του Νεώριο Σύρου.

Είναι γνωστό πως τις τελευταίες 10 μέρες, η μετοχή του Νεώριου ”παρακολουθείται” από τμήματα ανάλυσης χρηματιστηριακών και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Η μετοχή της Alpha Leasing παραμένει στα 6,5 ευρώ, τη δε μητρικής πέριξ των 24,84 ευρώ.

Εάν εξαιρούσαμε το θετικό πρόσημο κυρίως των Alpha και δευτερευόντως Eurobank, 3E, o Γ.Δ. θα διαμορφωνόταν χαμηλότερα.

Σαφώς η σχέση ανοδικών – πτωτικών θα ήταν ακόμη χειρότερη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμπεριφορά των τελευταίων ημερών, της μετοχής της Εμπορικής.

Σήμερα καταγράφει απώλειες περίπου 2,9%, μετά και την νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της εκτίμησης επενδυτικού οίκου.

Σημείωση: Μία προσεχτικότερη ανάγνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, επιβεβαιώνει την εδώ και καιρό επιφυλακτική στάση λίγων, αλλά διορατικών αναλυτών.

Σημασία, στην προκείμενη περίπτωση, δεν έχει τόσο η αναφορά μας σε αυτούς τους λίγους, όσο στην επισήμανση – προειδοποίηση που και τώρα – εκ των υστέρων – απευθύνουν.

Είναι σαφές, σημείωνε ένας εξ αυτών, πως η μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, το πρόβλημα στην κατανάλωση και η ακρίβεια αποτυπώνονται άμεσα στο λειτουργικό περιθώριο κέρδους αρκετών εισηγμένων.

Το χειρότερο όλων είναι πως ακόμη και τώρα, όπως εέλεγε ο ίδιος αναλυτής, οι διοικήσεις αρκετών εισηγμένων ενδιαφέρονται πρωτίστως για το πώς θα εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και όχι για το πως οι εταιρίες τους θα βελτιώσουν τις θέσεις τους.

Βεβαίως και εκμεταλλεύονται τα κενά της νομοθεσίας, αλλά κυρίως την ανοχή, και – κατά την εκτίμησή μας- την αδυναμία σε ορισμένες περιπτώσεις των χρηματιστηριακών αρχών να επιβληθούν.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει ένα κύκλος συζήτησης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων για την καταγραφή των προβλημάτων που δυστυχώς θα συνεχίζουν να ταλανίζουν την αγοράκαι αφορούν στη διαφάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v