Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Στη νέα κυβέρνηση που θα ανακοινωθεί σήμερα, στους λόγους που η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές, στον προϋπολογισμό του 2003, στις πιθανές διοικητικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ, αλλά και στην επίσκεψη αντιπροσωπείας της Eurostat στην Ελλάδα την Παρασκευή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Στη νέα κυβέρνηση που θα ανακοινωθεί σήμερα, στους λόγους που η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές, στον προϋπολογισμό του 2003, στις πιθανές διοικητικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ, αλλά και στην επίσκεψη αντιπροσωπείας της Eurostat στην Ελλάδα την Παρασκευή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Κυβέρνηση: Ποια ονόματα ”παίζουν” για τη νέα κυβέρνηση αναφέρει το Κέρδος, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει σήμερα σύγχρονη και ευέλικτη κυβέρνηση.

Περίπου 500.000 εκλογείς εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με έρευνα της VPRC που επικαλείται η Καθημερινή, η οποία παράλληλα επισημαίνει πως υπήρξε ανανέωση αλλά και εκπλήξεις στα εκλογικά αποτελέσματα, καθώς εκτός βρέθηκαν 2 υπουργοί αλλά και 10 υφυπουργοί.

Για κυβέρνηση με ”μπλου τζην” κάνει λόγο Το Βήμα, που μεταξύ άλλων αναφέρεται αφενός στα κριτήρια όσον αφορά σε υπουργούς και υφυπουργούς και αφετέρου στα πρόσωπα, τα σχέδια και τα κυβερνητικά προβλήματα, ενώ συμπληρώνει πως ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές.

Τους λόγους για τους οποίους κέρδισε η Ν.Δ. αναλύει η Ελευθεροτυπία, που μεταξύ άλλων κάνει λόγο για άνοδο νέων πολιτικών και κάθοδο παλιών, ενώ παράλληλα τονίζει πως οι 39 γυναίκες που εκλέχτηκαν για τη νέα Βουλή αποτελούν αριθμό-ρεκόρ.

Μεγάλες προσδοκίες αναμένονται από τη νέα κυβέρνηση σύμφωνα με την Εξπρές, που μεταξύ άλλων σημειώνει πως οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων εκτιμούν ότι υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσει σε αρκετούς χειρισμούς στο νομοθετικό περιβάλλον και στην υλοποίηση της πολιτικής της, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως στο ΠΑΣΟΚ γίνεται αποτίμηση της ήττας.

Το πρώτο δείγμα γραφής για τις προθέσεις του νέου πρωθυπουργού αναμένεται σήμερα σύμφωνα με την Ημερησία, που εκτιμά πως αναμένεται το πρώτο τεστ με τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Στις μεγάλες αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες έχει δεσμευτεί, προχωρεί τώρα ο Γ. Παπανδρέου σύμφωνα με Τα Νέα, που συμπληρώνουν πως από τις κάλπες προέκυψε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, αφού μεγάλα ονόματα υποχώρησαν, κυβερνητικά στελέχη έχασαν τις έδρες τους και εξελέγησαν νέοι βουλευτές.

Την εξαγγελία νέας οικονομικής πολιτικής, που θα περιορίζει την παρέμβαση του κράτους και θα θέτει την ιδιωτική επιχείρηση ως κύριο μοχλό της ανάπτυξης και της ευημερίας της χώρας, ζητούν από τη νέα κυβέρνηση οι παραγωγικές τάξεις και κοινωνικοί φορείς της χώρας, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Προϋπολογισμός: Με έλλειμμα 2,64 δισ. ευρώ (μεγαλύτερο κατά 620 εκατ. ευρώ από τις προβλέψεις) έκλεισε η απερχόμενη κυβέρνηση το δημόσιο ταμείο για το 2003, όπως τονίζει Το Βήμα.

Δημοσιονομικά: Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φαίνονται διατεθειμένες να επιτρέψουν περίοδο χάριτος στην κυβέρνηση, αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία την επόμενη Παρασκευή αντιπροσωπεία της Eurostat έρχεται στην Ελλάδα για το πρώτο τεστ στα δημοσιονομικά.

Σοφοκλέους: Στάση αναμονής για την πορεία της αγοράς μετά την εκλογή της Ν.Δ. εκφράζουν οι χρηματιστές μιλώντας στο Κέρδος.

Με ωριμότητα αντέδρασε χθες η Σοφοκλέους, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την εκλογή ισχυρής κυβέρνησης, αποφεύγοντας όμως ακραίες συμπεριφορές, αναφέρει η Καθημερινή.

Ουσιαστικό στοιχείο για την περαιτέρω πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν στο σύνολό τους οι εγχώριες ΑΧΕ το γεγονός ότι ο νικητής των εθνικών εκλογών αναδείχτηκε με σημαντική διαφορά, εκτιμώντας ότι η ισχυρή κυβέρνηση που θα προκύψει αναμένεται να οδηγήσει το Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα, τονίζει η Εξπρές.

ΕΚΤ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στις 12 χώρες – μέλη της ευρωζώνης θα ανέλθει στο 2,7% το 2006, που αποτελεί τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης μέχρι σήμερα, σύμφωνα με Το Βήμα.

Τράπεζα της Ελλάδος: Συνεδρίασε χθες το Συμβούλιο της Νομισματικής Πολιτικής για την εξαμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία θα κατατεθεί στη νέα Βουλή αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της και την εκλογή προέδρου, όπως αναφέρει Το Βήμα.

Φόροι: Οι 6 στους 10 Έλληνες δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο τονίζει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως ο συνολικός φόρος εισοδήματος το 2003 ανήλθε στα 5,51 δισ. ευρώ.

Επιχειρηματίες: Την αισιοδοξία τους για μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία της χώρας μέσα σε ένα συναινετικό κλίμα σε ό,τι αφορά τα μεγάλα εθνικά θέματα εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, σύμφωνα με το Κέρδος.

ΔΕΚΟ: Εκτενείς αλλαγές στις διοικήσεις των κρατικών και ημικρατικών ΔΕΚΟ και τραπεζών θα συνοδεύσουν το προσεχές διάστημα την κυβερνητική αλλαγή σκυτάλης, όπως τονίζει η Καθημερινή, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο τονίζει πως το τοπίο για τις κρατικές τράπεζες αλλάζει.

Οι αλλαγές που θα γίνουν από τη νέα κυβέρνηση, τόσο στις διοικήσεις τραπεζών όσο και μεγάλων επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χ.Α. στις οποίες το Δημόσιο κρατά μέρος του μετοχικού κεφαλαίου, έχουν να αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία των κυβερνητικών αλλαγών το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες και πλέον κερδοφόρες ΔΕΚΟ είναι εισηγμένες στο Χ.Α., αναφέρει μεταξύ άλλων η Ναυτεμπορική.

ΔΕΗ: Στα 25 ευρώ βάζει τον πήχη για τη ΔΕΗ η UBS, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που παράλληλα παραθέτει τις εκτιμήσεις ελληνικών οίκων για τα μεγέθη της εταιρίας.

Coca – Cola: Θετικοί είναι οι αναλυτές για την Coca – Cola, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως η Marfin είπε ”καλά λόγια” για τα αποτελέσματα της εταιρίας.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v