Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθαρή εντολή και για την αγορά

Η ”καθαρότατη εντολή” που λαμβάνει η νέα κυβέρνηση λύνει ουσιαστικά τα χέρια της για την επίσπευση υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών. Παραδοσιακά η αγορά προεξοφλεί -κυρίως όμως επιβραβεύει- την προοπτική αυτοδύναμης διακυβέρνησης της χώρας και διαχείρισης των οικονομικών υποθέσεων, που αφορούν και τη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο τίτλος του πρωινού εγερτηρίου ”Ισχυρή εντολή για αλλαγές” του Θανάση Μαυρίδη αποτυπώνει εύγλωττα την προσδοκία και θέληση για φυγή προς τα εμπρός.

Μέρος αυτού του κλίματος είχε αποτυπωθεί στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, οπότε και δόθηκαν οι τελευταίες ”αψιμαχίες” στο ταμπλό, μεταξύ των δύο πλευρών.

Προς το τέλος της εβδομάδας κατοχυρώθηκαν σημαντικά, κυρίως βραχυπρόθεσμα κέρδη, που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν από σήμερα μία αντίδραση.

Κίνηση που θα επικροτεί την προοπτική διακυβέρνησης χωρίς προβλήματα και ενδιάμεσα και κυρίως θα αιτείται την επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, το συμμάζεμα στα δημόσια οικονομικά.

Η πρώτη αίσθηση, που αποκομίσαμε από νωρίς το πρωί, θα μπορούσε να... χωριστεί σε δύο μέρη.

Το πρώτο αφορά στην καθαρά θυμική αντίδραση μέρους της αγοράς, το δε δεύτερο την καταγραφή των προσδοκιών, με βάση την πραγματική οικονομία.

Δεν αποκλείεται στην αρχή της συνεδρίασης να σημειωθούν ορισμένες ακραίες κινήσεις, πιέσεις σε ορισμένες μετοχές ή εντυπωσιακές θετικές διακυμάνσεις για κάποιες άλλες.

Εκτιμάται όμως πως γρήγορα θα αποκατασταθεί σε καθαρά πραγματικό οικονομικό πλαίσιο η τάση.

Αυτό σημαίνει πως η αγορά θα περιμένει την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ειδικότερα των αρμόδιων υπουργών, κυρίως όμως τις προγραμματικές της δηλώσεις και το στίγμα γραφής, που θα δοθεί μέσω των νέων προσώπων, τα οποία θα πλαισιώσουν οργανισμούς, ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς του ευρύτερου Δημοσίου.

Το στοίχημα, από τεχνικής πλευράς, που θα παιχτεί από σήμερα αφορά στο κατά πόσο είναι εφικτή η καταγραφή ενός νέου ”υψηλού” πάνω από τις 2.530 μονάδες -έστω και βραχυπρόθεσμα- και η σταθεροποίηση ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών–κλειδιά.

Για όσους ”ποντάρουν” καθαρά κερδοσκοπικά και θυμικά, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, θα έχει ενδιαφέρον η πορεία ”δίδυμων μετοχών”.

Για παράδειγμα, ορισμένοι χρηματιστές περιμένουν με ενδιαφέρον την πορεία της μετοχής της Eurobank ή της Εμπορικής, της Info-Quest, του Πουλιάδη, της Κλωνατέξ, της Μηχανικής ή του Άκτωρα, της Intracom, των ΕΠΑΤ, Μινωικών Γραμμών και ΑΝΕΚ, της Motor Oil, της Cyclon, του ΔΟΛ ή της Καθημερινής.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι όποιες αντιδράσεις θα είναι πρόσκαιρες, καθώς πολύ γρήγορα θα επιχειρηθεί να παγιωθεί ένα κλίμα σταθερότητας και αξιοπιστίας.

Σημείωση: Ενδιαφέρον θα έχει για την αγορά η επίπτωση μίας σειράς δεσμεύσεων της κυβέρνησης για θέματα που αφορούν άμεσα στην πορεία των εισηγμένων.

Για παράδειγμα η μείωση του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών στο 25%, ο διπλασιασμός της ισχύουσας ανώτατης αξίας κάθε πάγιου περιουσιακού στοιχείου με πρόβλεψη δυνατότητας απόσβεσης (στη χρήση κτήσης) ή της μείωσης άλλων φορολογικών συντελεστών και άλλων μέτρων σε μεσοπρόθεσμη βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v