Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς συνέχεια το εκρηκτικό ξεκίνημα

Συνεδρίαση ”ειδικών συνθηκών” που ξεκίνησε σχεδόν εκρηκτικά, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος και τελείωσε με τους πρωινούς αγοραστές, σε αρκετές περιπτώσεις, να καταμετρούν τις ημερήσιες απώλειές τους. ”Πεδίο αντιπαράθεσης” μεταξύ ισχυρών χαρτοφυλακίων ο ΟΤΕ, ισχυρές απώλειες για ”πράσινες” και ”κυανές” μετοχές.

Συνεδρίαση ”ειδικών συνθηκών” που ξεκίνησε σχεδόν εκρηκτικά, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος και τελείωσε με τους πρωινούς αγοραστές, σε αρκετές περιπτώσεις, να καταμετρούν τις ημερήσιες απώλειές τους.

Μάλιστα χρειάστηκαν οι αγορές του τελευταίου δεκαλέπτου, προκειμένου ο Δείκτης να εξασφαλίσει κλείσιμο πάνω από τις 2.500 μονάδες και οι μετοχές με θετικό πρόσημο να ξεπεράσουν αυτές με αρνητικό.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η κινητικότητα σε κρατικά ελεγχόμενες εισηγμένες (με αιτία τις φήμες για ενδεχόμενες διοικητικές ανακατατάξεις), αλλά και οι περίπου ακραίες κινήσεις (θετικές και αρνητικές) σε ορισμένους τίτλους.

Παράγοντες της Αγοράς θεωρούν ότι το κλίμα της αρχικής υπεραισιοδοξίας δεν μπορεί να έχει διάρκεια (για πολλούς δεν κράτησε ούτε μία συνεδρίαση) και ότι οι επενδυτές πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στα θεμελιώδη των εταιρειών και στις αποτιμήσεις.

Απόλυτα συγκρατημένοι όσοι ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, ήθελαν κλείσιμο πάνω από τις 2.529 μονάδες (προηγούμενο ενδοσυνεδριακό υψηλό), κάτι που τελικά δεν επετεύχθη, όποτε αρκούνται στο να τονίσουν ότι κίνηση κάτω από τις 2.494 μονάδες γυρίζει την βραχυπρόθεσμη τάση σε αρνητική, ενώ οι 2.590-2.610 μονάδες αποτελούν σημείο ισχυρότατης τεχνικής αντίστασης.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, Δείκτη και Αγορά ”τράβηξαν” Alpha Bank και Εθνική, κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας σημειώθηκαν σε Αγροτική, Εμπορική, Ελ. Πετρέλαια, Eurobank και Motor oil, ενώ ο ΟΤΕ έγινε ”πεδίο αντιπαράθεσης” μεταξύ ισχυρών χαρτοφυλακίων που άλλα ρευστοποιούσαν και άλλα προχωρούσαν σε τοποθετήσεις.

Αντίθετα πιέστηκαν ασφυκτικά η Ιντρακόμ (-6,15%), κλείνοντας πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, σημαντικές εντολές αγορών-στηρίξεων στην περιοχή των 13 ευρώ στην Cosmote και με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν Coca-Cola, Βιοχάλκο, Ελ. Τεχνοδομική και ΗΥΑΤΤ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε σχεδόν εντυπωσιακά φθάνοντας μέσα σε δύο λεπτά στο υψηλό ημέρας των 2.551,51 μονάδων (+2,50%), από εκεί και πέρα μόνιμη πλαγιοκαθοδική κίνηση με αποτέλεσμα ελάχιστα πριν το τέλος να βρεθεί στο χαμηλό των 2.497,84 μονάδων, για να κλείσει τελικά στις 2.504,09 μονάδες με κέρδη 0,59%.

Καμία σχέση με την αρχική η τελική εικόνα (το πρώτο ημίωρο υπήρχαν μόλις εννέα μετοχές με αρνητικό πρόσημο ενώ λίγο πριν το τέλος είχαν περάσει μπροστά), 164 ανοδικές μετοχές έναντι 139 πτωτικών και σε δέκα τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν τα 6%.

Ο τζίρος στα 191 εκ. ευρώ, εντυπωσιακά αυξημένος στην αρχή ακολούθησε φθίνουσα πορεία στην συνέχεια, ενώ οι προσυμφωνημένες συναλλαγές έφθασαν τα 13,1 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, πιέστηκαν σημαντικά ΔΟΛ, Τεγόπουλος και Altec, σημαντικές απώλειες με λίγες συναλλαγές για τον Βασιλόπουλο, απώλειες στη Μηχανική, κινητικότητα στην Mevaco, συνεχίζει να σκαρφαλώνει ψηλότερα ο Μπαλλής, σημαντικά κέρδη με ελάχιστες συναλλαγές για τον Βογιατζόγλου και τουλάχιστον εντυπωσιακό το φίνις των Ευρωσυμβούλων και των Μύλων Κεπενού (ο δεύτερος παρουσίασε πτώση στα προ φόρων κέρδη κατά 26,2% και διαμορφώνει ένα p/e προ φόρων 55,5 (!)) όπου η τελική εικόνα διαμορφώθηκε στα τελευταία λεπτά με ”ανοιχτές” εντολές αγορών.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 42.000 τεμάχια της Μπάμπης Βωβός στα 16 ευρώ και τέσσερα πακέτα των 75.000, 75.000, 45.000 και 70.000 τεμαχίων της Alpha Bank στα 26,50 ευρώ, 26,60 ευρώ, 26,60 ευρώ και 26,62 ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της Eurobank στα 17,60 ευρώ, ένα πακέτο 20.000 τεμάχια του Τιτάνα στα 35,50 ευρώ, ένα πακέτο 170 τεμάχια της Εθνικής στα 23,56 ευρώ και ένα πακέτο 3.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 12,70 ευρώ.

Ακόμα 4 πακέτα των 50.000 τεμαχίων έκαστο του ΟΠΑΠ, τα δύο εξ αυτών στα 14,36 και 14,34 ευρώ και τα υπόλοιπα δύο στα 14,32 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v