Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη και κίνητρο αναζητεί η αγορά

Στήριξη αναζητεί η αγορά, καθώς το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο στα ”βαριά χαρτιά”. Ταλαιπωρείται όμως η πλειονότητα των μετοχών, κυρίως προβληματικών εταιριών. Λίγο πολύ γνώριμη η διαδρομή που για τρίτη συνεχόμενη φορά αναμένεται να πραγματοποιήσει ο δείκτης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διόρθωση φέρνει πάντοτε αντίδραση. Για τρίτη, κατά σειρά, φορά ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί πορεία λίγο– πολύ προδιαγεγραμμένη.

Μόνο που αυτή τη φορά η διόρθωση ξεκίνησε από επίπεδο τιμών έστω λίγο πάνω από τις 2.500 μονάδες.

Ο- για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση- περιορισμένος καθαρός τζίρος ενισχύει την εκτίμηση πως ο δείκτης κινείται κοντά σε ”στήριξη”, που ορίζεται από τον μέσο όρο των τελευταίων 9 συνεδριάσεων.

Παρατηρούμε πως Εθνική και Alpha παραμένουν με σχετικά περιορισμένη προσφορά κοντά στην περιοχή των 23 και 26 ευρώ, στην Πειραιώς και Eurobank κατοχυρώθηκαν βραχυπρόθεσμα κέρδη, ενώ τελευταία οι συναλλαγές σε Cosmote έχουν φτάσει αυτές του ΟΤΕ.

Περίπου 1,5 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν χθες σε Cosmote και ΟΤΕ, στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση πως κάποιοι– κυρίως ξένοι- τοποθετούνται σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Θα απαιτηθεί σήμερα η δοκιμασία της στήριξης των 20 ευρώ για τη μετοχή της 3Ε, η αντοχή της ΔΕΗ στα 22 ευρώ και η δυνατότητα του ΟΠΑΠ να μη χάσει τα 14,5 ευρώ.

Επιμέρους κινήσεις καταγράφονται, για παράδειγμα στη μετοχή του Νίκα, η κεφαλαιοποίηση του οποίου δεν υπερβαίνει τα 154 εκατ. ευρώ, αυξάνονται οι συναλλαγές στην Έμφασις (246.050 τεμάχια), γίνονται 226 πράξεις στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ”βρίσκει” στήριξη στα 1,80 ευρώ ο Κορασίδης, κυμαίνεται και πάλι στα 17 ευρώ ο Βασιλόπουλος, ολοκληρώνεται η κατοχύρωση κερδών στη Motor Oil, αντιδρά και πάλι προς υψηλή τιμή η μετοχή των Folli Follie.

Με επιμέρους κινήσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και προσπάθεια αντίδρασης στην κατηγορία των blue chips θα συνεχίσει η αγορά, καθώς αναμένει στο πρώτο δείγμα γραφής του οικονομικού επιτελείου σε επίπεδο προσώπων.

Σημείωση: Του συρμού γίνεται τελευταία η φημολογία γύρω από τα ονόματα, που ”παίζουν” ή δήθεν ”παίζουν” για να αναλάβουν κρίσιμες θέσεις ”κλειδιά”. Από αυτά που ακούγονται κρατάμε το πολύ 2 στα 10, διαγράφοντας αυτά που οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι εντέχνως προωθούν στην ”πιάτσα”.

Να είμαστε σίγουροι, πως ούτε ένα όνομα από αυτά που είχαν εμπλακεί στο αμαρτωλό 1999- 2000 δεν πρόκειται να λάβει θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v