Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Η αλλαγή της κυβερνητικής σκυτάλης, η νέα οικονομική πολιτική, το ”σχέδιο ανασχηματισμού” στις ΔΕΚΟ, η επιδότηση της Ολυμπιακής, καθώς και ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Η αλλαγή της κυβερνητικής σκυτάλης, η νέα οικονομική πολιτική, το ”σχέδιο ανασχηματισμού” στις ΔΕΚΟ, η επιδότηση της Ολυμπιακής, καθώς και ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Παραλαβή Κυβέρνησης: Πρωτόφαντες για τα μεταπολιτευτικά χρόνια σκηνές εκτυλίχθηκαν χθες κατά την παράδοση και παραλαβή της κυβερνητικής εξουσίας τονίζει η Ελευθεροτυπία, ενώ η Οικονομική Ελευθεροτυπία αναφέρει πως ο Ν. Χριστοδουλάκης παρέδιδε χθες ”ισχυρή οικονομία” στον διάδοχό υπουργό της ΝΔ, αλλά ο Γ. Αλογοσκούφης παρελάμβανε ”οικονομία που απειλείται από το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα”.

Με ύμνους – κατόπιν εντολής Καραμανλή – στους προκατόχους τους από το ΠΑΣΟΚ παρέλαβαν χθες τα χαρτοφυλάκιά τους οι υπουργοί της ΝΔ τονίζουν Τα Νέα.

Οικονομικό Επιτελείο: Σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις ετοιμάζει το νέο οικονομικό επιτελείο, με κύρια χαρακτηριστικά την απλοποίηση, τη σταθερότητα, τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και μια διαφορετική φιλοσοφία ελέγχων, τονίζει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Οικονομική Πολιτική: Οι διαφορές θέσεων και νοοτροπίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όσο μικρές και αν είναι σε σχέση με την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών – και ειδικά των ιδιωτικοποιήσεων – είναι αυτές που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, αναφέρει το Κέρδος επικαλούμενη τις προβλέψεις διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όσον αφορά στη νέα οικονομική πολιτική της χώρας.

Αλογοσκούφης: Για τη ”δημοσιονομική απογραφή από την ΕΕ” μίλησε χθες ο υπουργός οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης σύμφωνα με Το Βήμα που μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι ”κρίσιμος άξονας της νέας οικονομικής πολιτικής είναι μια σταθερή μακροοικονομική πολιτική”.

Αναπτυξιακός Νόμος: Αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου που ψηφίστηκε τέλη Ιανουαρίου προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, όπως αναφέρει η Ημερησία που συμπληρώνει πως οι διαδικασίες θα κινηθούν από τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

Πληθωρισμός: Στον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου ο οποίος σημείωσε πτώση αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης.

Σοφοκλέους: Τρία πρόσωπα διεκδικούν την προεδρία στο διοικητικό συμβούλιο του ΧΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με την Ημερησία που αναφέρεται συγκεκριμένα στους κ.κ. Θ Μπουντουράκη, Χ. Χατζηεμαννούηλ, και Α. Πιλάβιο.

Οι βελτιώσεις που πέτυχαν κατά τη διάρκεια του 2003 οι εισηγμένες επιχειρήσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας τους αλλά επεκτάθηκαν και στον τομέα της κεφαλαιακής τους διάρθρωσης, αφού όπως τονίζει η Ναυτεμπορική κατάφεραν μέσα στο περασμένο έτος να μειώσουν αισθητά τις συνολικές τους υποχρεώσεις.

Eurostat: Με τη συνδρομή της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, της γνωστής Eurostat, θα πραγματοποιηθεί η απογραφή στα δημοσιονομικά, η οποία εκτός από την αποτύπωση της εικόνας των πραγματικών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του δημοσίου χρέους, θα καταγράψει τις δυνατότητες της οικονομίας για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, απέναντι στις κοινωνικές ομάδες, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Διοικητικές Αλλαγές: Σε δυο δόσεις θα γίνουν οι αλλαγές σε τράπεζες και ΔΕΚΟ αναφέρει η Ημερησία σύμφωνα με την οποία άμεσα αναμένονται οι νέες διοικήσεις σε ΑΤΕ, Αττικής, ΤΤ και ασφαλιστικά ταμεία.

Στις τελευταίες πληροφορίες για το παρασκηνιακό ”κόσκινο” από το οποίο περνά τους υποψηφίους επιτελικούς του κρατικού μηχανισμού η νέα εξουσία αναφέρεται Το Βήμα.

Πολιτικός πολιτισμός δύο όψεων κατεγράφη χθες, μετά την κυβερνητική αλλαγή αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει συντεταγμένες αλλαγές, ενώ αφενός επισημαίνει πως διορισμένοι managers είναι οχυρωμένοι πίσω από συμβόλαιο και αφετέρου παραθέτει το σχέδιο ”ανασχηματισμού” στις ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή πάντως τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρατικά πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να προέρχονται από την ελεύθερη αγορά.

Επενδύσεις: Για ρεκόρ στις επενδύσεις του 2003 κάνει λόγο η Ημερησία σύμφωνα με την οποία αυξήθηκαν κατά 15%, ενώ επισημαίνει πως την ίδια στιγμή η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,4%.

Ολυμπιακή: Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προσφύγει (πιθανότητα την άλλη εβδομάδα) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα της Ολυμπιακής αναφέρει Το Βήμα.

Ο εφιάλτης της Ολυμπιακής Αεροπορίας επιστρέφει για να αποτελέσει ίσως την πρώτη πρόκληση της νέας κυβέρνησης στις σχέσεις της με την κοινοτική γραφειοκρατία αναφέρει η Καθημερινή η οποία τονίζει πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα κινήσει νέα διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομη κρατική επιχορήγηση της εταιρίας.

Εθνική: Άνοδο 12% στα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει η διοίκηση για το πρώτο τρίμηνο του 2004 σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Alpha Bank: Ευρώ και κόστος εργασίας έπληξαν την ανταγωνιστικότητα αναφέρει Το Βήμα επικαλούμενο το μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank.

Μυτιληναίος: Διεύρυνση των οικονομικών μεγεθών του, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο θυγατρικών προανήγγειλε η διοίκηση του ομίλου Μυτιληναίου, σύμφωνα με το Κέρδος.

Folli Follie: Μετοχικές ανακατατάξεις σημειώθηκαν στην Folli Follie όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο σύμφωνα με την οποία ο κ. Κουτσολιούτσος προχώρησε σε μείωση του ποσοστού που κατείχε στην εταιρία.

Fanco: Την εξυγίανση του ισολογισμού της με τη διαγραφή συσσωρευμένων ζημιών με αποθεματικά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά δρομολογεί η Fanco σύμφωνα με το Κέρδος.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v