Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται συνέχεια στην εξομάλυνση

Εντονες πιέσεις ασκήθηκαν στην εβδομάδα που πέρασε στον απόηχο του τρομοκρατικού κτυπήματος στη Μαδρίτη, ενώ η συνέχιση των προσπαθειών εξομάλυνσης που εκδηλώθηκαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής παραμένει το ζητούμενο για τη νέα εβδομάδα, όπου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις στην ηγεσία κρίσιμων οργανισμών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι διαθέσεις εξομάλυνσης, εκτόνωσης, όπως καταγράφηκαν χθες στην πορεία των δεικτών, θα αποτελέσουν τον καταλύτη των εξελίξεων της ερχόμενης εβδομάδας. Με την προϋπόθεση βεβαίως πως η επίθεση στη Μαδρίτη δεν θα έχει συνέχεια.

Ωστόσο οι αναλυτές σημείωναν πως έχει εισέλθει πλέον ο αστάθμητος παράγοντας τρομοκρατία εντός των τειχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κατά τα άλλα, ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε για τρίτη συνεχόμενη φορά την λίγο πολύ γνωστή διαδρομή του.

Από την ”κορυφή” των 2.505 μονάδων, υποχώρησε αυτή τη φορά μέχρι τις 2.383,20 μονάδες επιβεβαιώνοντας τις –υπό κανονικές συνθήκες- αντοχές της αγοράς.

Παράλληλα, οριοθετήθηκε για τρίτη φορά το εύρος διακύμανσης μεταξύ 2.365-2.355 μονάδων. Τα στοιχεία που θα προσμετρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, είναι ο κύκλος διορισμού νέων διοικήσεων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, που ξεκινά από τις Εθνική και Εμπορική.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως η θέση κλειδί, ενδεικτική των διαθέσεων της νέας κυβέρνησης, είναι η ”ηλεκτρική καρέκλα” του ΟΤΕ. Το αγοραστικό ενδιαφέρον που συντηρήθηκε και χθες στη μετοχή της Cosmote, οι κυοφορούμενες εξελίξεις στον Όμιλο, το εντυπωσιακό ”ξέσπασμα” της Intracom, η τροφή που δόθηκε στη σχετική φημολογία, η επαναδραστηριοποίηση ορισμένων επενδυτικών σχημάτων, μπορούν να συντηρήσουν το ενδιαφέρον.

Πρωτίστως, βέβαια, το ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση της αγοράς, η σταδιακή αποκατάσταση ενός κλίματος σταθερότητας, και εν συνεχεία η επόμενη κίνηση με αφορμή και τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Πάντως, με αφορμή και την τελευταία βίαιη διόρθωση της αγοράς, διαπιστώθηκαν οι αντοχές μετοχών που ξεχωρίζουν, οι αδυναμίες άλλων, κυρίως όμως οι προοπτικές της Σοφοκλέους.

Το σημαντικότερο είναι πως με αφορμή το χτύπημα της Μαδρίτης διαμορφώθηκαν βίαια ελκυστικές αποτιμήσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις εκτιμήθηκαν δεόντως κυρίως από ξένους διαχειριστές.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,79%. Αντίστοιχη ήταν η πτώση του FTSE/ASE 20 (-2,61%), ενώ υψηλότερες ήταν οι απώλειες, της τάξης του 4,64%, για τον FTSE/ASE 40. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη πτώση (5,35%) κατέγραψε ο δείκτης FTSE/ASE 80.

Όσον αφορά στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, αυτός των τραπεζών έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 3,09%, οι κατασκευές σημείωσαν πτώση 6,71%, ενώ οι εκδόσεις έκλεισαν με απώλειες 9,13%. Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας τελείωσε την εβδομάδα με εξίσου υψηλές απώλειες, της τάξης του 9,04%.

Από τις μετοχές που ξεχώρισαν με τη μεγαλύτερη άνοδο στη διάρκεια της εβδομάδας, η Μύλοι Κεπενού σημείωσε κέρδη 22,3%, η ΓΕΚΕ έκλεισε με άνοδο 12,3%, ενώ η Vivere κινήθηκε υψηλότερα κατά 9,4%.

Κέρδη της τάξης του 9,2% σημείωσε η Ζάμπα, ενώ η Ακτιβ Επενδυτική έκλεισε με άνοδο 8,9%.

Υψηλές απώλειες της τάξης του 29,5% σημείωσε η Alpha Trust Asset Management, το κοινό της Ευκλείδης υποχώρησε 16,7%, η κοινή της Μηχανικής σημείωσε πτώση 16,3%. Το προνόμιο της Ευκλείδης υποχώρησε 16,7%, ενώ αντίστοιχα το προνόμιο της Μηχανικής έκλεισε με απώλειες 15,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v