Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση ”καθαρά χέρια” σε ΣΔΟΕ – εφορίες

Οκτώ η ώρα το βράδυ. Η οικογένεια κάθεται γύρω από τη σύγχρονη οικογενειακή εστία και παρακολουθεί τον Χατζηνικολάου. Ξαφνικά το σπίτι φωτίζεται από προβολείς. Ελικόπτερα πετούν πάνω από τη στέγη. Η πόρτα σπάει και μασκοφόροι κομάντος ακινητοποιούν τους πάντες με παρατεταμένα τα όπλα τους: ”Μην κουνηθείτε, είμαστε από τον ΣΔΟΕ!”.

Επιχείρηση ”καθαρά χέρια” σε ΣΔΟΕ – εφορίες
Οκτώ η ώρα το βράδυ. Η οικογένεια κάθεται γύρω από τη σύγχρονη οικογενειακή εστία και παρακολουθεί τον Χατζηνικολάου. Ξαφνικά το σπίτι φωτίζεται από προβολείς.

Ελικόπτερα πετούν πάνω από τη στέγη. Η πόρτα σπάει και μασκοφόροι κομάντος ακινητοποιούν τους πάντες με παρατεταμένα τα όπλα τους: ”Μην κουνηθείτε, είμαστε από τον ΣΔΟΕ!”.

Όλα αυτά σας φαίνονται υπερβολικά; Αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας και είχατε την ”τύχη” να δεχτείτε νυκτερινή εισβολή στην οικία σας από τους επονομαζόμενους ”Ράμπο”, ενδεχομένως να μας κατηγορούσατε και για μετριοπάθεια.

Ο κ. Καραμανλής έχει αναλάβει τη δέσμευση να διαλύσει αυτό το Σώμα, η δραστηριότητα του οποίου θύμιζε σε αρκετές περιπτώσεις τους παρακρατικούς μηχανισμούς περασμένων δεκαετιών.

Ο κ. Αλογοσκούφης έχει αυτή τη στιγμή το μπαλάκι στο δικό του τερέν και περιμένουμε να δούμε την ικανότητά του να βάζει πόντους.

Δεν θα μείνουμε μόνο στο γεγονός ότι το κράτος συμπεριφέρεται στους πολίτες ως τύραννος. Ότι το αξίωμα του δημοσίου υπαλλήλου είναι πως κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να αποδείξει την αθωότητά του.

Αλλά στο ότι έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί διαφθοράς σ’ όλο το σύστημα, οι οποίοι εν τέλει λειτουργούν σε βάρος της εθνικής οικονομίας.

Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο, για παράδειγμα, να δημιουργηθεί ένα ειδικό σώμα για να ελέγξει ουσιαστικά και σε βάθος το πόθεν έσχες όλων των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και των εφοριών.

Κι ειδικότερα των ελεγκτών και των ανώτερων στην ιεραρχία υπαλλήλων. Αν πραγματικά θέλουμε τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, αυτή θα είναι μία καλή αρχή.

Ξέρετε τι λέγεται, κύριε Αλογοσκούφη, στην αγορά; Ότι οι θέσεις στις εφορίες βγαίνουν στον πλειστηριασμό! Απίστευτο! Ελέγξτε, λοιπόν, το πόθεν έσχες για να διαπιστώσουμε όλοι αν αυτά που λέγονται έχουν σχέση με την πραγματικότητα ή όχι.

Ελέγξτε επίσης ποια ήταν η τύχη όλων εκείνων των φορολογουμένων που κατήγγειλαν εφοριακούς υπαλλήλους για συναλλαγή. Πώς τους συμπεριφέρθηκε στη συνέχεια το κράτος και ειδικότερα οι φορολογικές αρχές.

Εδώ έχουμε, προφανώς, να κάνουμε με οργανωμένο παρακράτος. Δεν θέλουμε να μπούμε σε άλλες λεπτομέρειες, επειδή δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα στοιχεία. Δεν μπορούμε να έχουμε στοιχεία.

Ούτε να εκθέσουμε επώνυμους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν και μας εξομολογήθηκαν τον πόνο τους. Η κυβέρνηση, όμως, μπορεί. Η κάθε κυβέρνηση. Επειδή έχει στα χέρια της τους μηχανισμούς ελέγχου. Αρκεί να το θελήσει.

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Και κυρίως οι επιχειρηματίες. Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση αυτή, επειδή την επέτρεψε.

Η πάταξη της διαφθοράς είναι θέμα μείζονος σημασίας. Μην περιμένετε, κύριε Αλογοσκούφη, να έρθουν επενδύσεις σ’ αυτή τη χώρα αν δεν λύσουμε αυτό το ακανθώδες θέμα. Ο Ελληνας επιχειρηματίας μπορεί να είναι υποχρεωμένος να συναλλάσσεται με τους επίορκους.

Οι ξένοι επενδυτές όχι! Ακούν για διαφθορά και στρέφονται σε άλλες αγορές.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v