Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον αυτουργό ”ψάχνουν” στις αγορές

Από τις διεθνείς αγορές, το κλίμα και τη διάθεση που κυριαρχεί κυρίως στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί άμεσα η πορεία της Σοφοκλέους. Να προσεχθεί ο υψηλότατος τζίρος στα παράγωγα, όπως και η ανθεκτικότητα ορισμένων μετοχών στη διάρκεια της ομολογουμένως πολύ δύσκολης χθεσινής συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το κλίμα αβεβαιότητας και νευρικότητας που κυριαρχεί και πάλι στις αγορές, θα συνεχιστεί, μέχρι να αποσαφηνιστεί η ταυτότητα των δραστών της χθεσινής ενέργειας στη Μαδρίτη.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται Έλληνες χρηματιστές που καταγράφουν νέα ενδεχόμενα και για την πορεία των αγορών προσμετρώντας τον καταλύτη – φόβητρο που από χθες έχει περάσει εντός των τειχών της Ευρώπης.

Όπως μας μετέφεραν το πρωί, η μέχρι στιγμής στάση των ξένων πελατών τους είναι απολύτως ψύχραιμη, άλλωστε η έκθεσή τους στη Σοφοκλέους είναι μηδαμινή για τη δυναμικότητά τους, αλλά... μία δεύτερη 11η- αυτή τη φορά Μαρτίου- έρχεται να δημιουργήσει το ευρωπαϊκό σύνδρομο των ”δίδυμων πύργων”.

Από τεχνικής πλευράς, η περιοχή γύρω από τις 2.325 μονάδες, δείχνει, με βάση τις μέχρι στιγμής εξελίξεις, ισχυρό σημείο αναφοράς.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθεί πως σε όλες τις διεθνείς κύριες αγορές, έχουν προσεγγιστεί σημαντικότατα σημεία ”στήριξης”.

Για τη συνέχεια, ή προκύπτει κάποια αρνητική εξέλιξη, που ανατρέπει την ασταθέστατη ισορροπία των ευρωπαϊκών αγορών ή σταδιακά εξομαλύνεται το κλίμα.

Αυτή η αίσθηση θα επηρεάσει άμεσα και τη Σοφοκλέους.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθεί πως μετοχές όπως οι Εθνική, Eurobank, Alpha, προσελκύουν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών αγοραστές.

”Παίζει” άλλωστε και το ενδεχόμενο του διορισμού, την ερχόμενη Δευτέρα νέας διοίκησης στον όμιλο της Εθνικής.

Στη μετοχή του ΟΤΕ θα υπάρξει αντίδραση και πάλι προς τα 12 ευρώ, μόλις εξομαλυνθεί το κλίμα.

Σταθερά αγοραστές οι ξένοι, ακόμη και χθες, στη μετοχή της Cosmote, δεν κρύβουν τις διαθέσεις τους.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η κίνηση του Νίκα δημιουργεί... δεδικασμένο και για άλλες εισηγμένες που βρίσκονται σε ανάλογη θέση.

Από τη χθεσινή δραματική συνεδρίαση, εξάγονται συμπεράσματα χρήσιμα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του Νότου, που με συναλλαγές 155.619 τεμαχίων υποχώρησε κατά 1,55% στα 3,82 ευρώ, ενώ στον Κορασίδη, η προσφορά έφτασε 278.510 τεμάχια με τον τίτλο να υποχωρεί κατά 5,43% στα 1,74 ευρώ.

Στον κλάδο εστιατορίου, η προσφορά στην Olympic Catering ήταν μόλις 3.640 τεμάχια, η δε τιμή της μετοχής παράμεινε σταθερή.

Στον Γρηγόρη, οι συναλλαγές έφτασαν το 1.730.250 τεμάχια με τις απώλειες στο 4,7% και τη μετοχή να υποχωρεί στα 1,22 ευρώ.

Βίοι αντίθετοι καταγράφηκαν για πολλές μετοχές, στοιχείο που απαιτεί προσεχτικότερη εξέταση.

Η ανθεκτικότητα για παράδειγμα της Νεοχημικής, το 7ο συνεχόμενο αρνητικό ”κλείσιμο” για την Τέρνα, η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης ιδίων μετοχών στη Μηχανική, η επιτήρηση της Μicroland, η σταθερότητα του Βασιλόπουλου και πλήθος άλλων επιμέρους στοιχείων είναι παράμετροι χρήσιμες σε δύσκολους και πονηρούς καιρούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v