Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριαρχία πωλητών στη Σοφοκλέους

Είναι στραβό το... κλήμα, το... τρώει και η αβεβαιότητα, καθώς κυριαρχούν επιφυλάξεις, φόβοι και πτώση. Σημαντικές πιέσεις ασκούνται σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές, ενώ η κατάσταση είναι πολύ σοβαρότερη στην περιφέρεια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εντείνονται οι πιέσεις σε συγκεκριμένους δεικτοβαρείς τίτλους, με αποτέλεσμα να παρασύρεται προς τις 2.375 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Η σημαντική προσφορά που εκδηλώνεται στη μετοχή της ΔΕΗ και η αδυναμία που εμφανίζουν οι μετοχές του ομίλου Intracom ενισχύουν το σκεπτικισμό.

Βέβαια, όλα αυτά εντείνονται και επεκτείνονται στο σύνολο της αγοράς, τη στιγμή που επιφυλακτικότητα και αβεβαιότητα κυριαρχούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το δυσάρεστο είναι πως σε ορισμένες μετοχές, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της ΔΕΗ, καταγράφεται προσφορά από θεσμικά χαρτοφυλάκια, ισχυρούς ξένους και Έλληνες επενδυτές.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημειώνουν πως η έκθεση της JP Morgan, την προηγούμενη εβδομάδα, ενισχύει τις ενστάσεις όσων είχαν λάβει θέσεις στη μετοχή.

Σε αυτό... βοήθησαν και τα κατώτερα του αναμενομένου οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το δ’ τρίμηνο του 2003.

Μετά τις 13.00 η προσφορά έγινε εντονότερη και στη μετοχή της Εθνικής, οδηγώντας τη μετοχή μέχρι και 2,5% χαμηλότερα, ενώ ανάλογη εικόνα εμφάνιζαν και άλλες μετοχές–σηματωροί.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ”ταλαιπωρία” συνεχίζεται, για παράδειγμα, στη μετοχή των Hyatt, Λάμψας, Χατζηιωάννου, Πουλιάδης, Info-Quest, Μηχανική, Μέτκα και αρκετές ακόμη από τους δείκτες ΜΚ-40 και SC-80.

Αυτό που χρειάζεται η αγορά, πέραν μίας ενδεχόμενης αναστροφής των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, είναι η αποσαφήνιση των προθέσεων της νέας κυβέρνησης σε οικονομικό επίπεδο.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αντικατάστασης των διοικήσεων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ και την ανακοίνωση των προγραμματικών της μέτρων.

Από τεχνικής πλευράς, σε περίπτωση που δεν ”αντέξουν” οι 2.375 μονάδες, θα πρέπει να αναμένεται ενίσχυση των ρευστοποιήσεων και άσκηση σημαντικότερων πιέσεων σε επιμέρους μετοχές και δείκτες.

Γι’ αυτόν το λόγο ενδιαφέρον θα έχει το σημερινό ”κλείσιμο” της αγοράς παραγώγων, ο δανεισμός μετοχών, τα συμβόλαια επί μετοχών, λόγω της ”τριπλής λήξης” της ερχόμενης Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v