Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Στις εκτιμήσεις της Eurostat για το δημόσιο έλλειμμα, στην αλλαγή του φορολογικού συστήματος, στην αλλαγή του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και στη διαδικασία ελέγχου των οικονομικών στοιχείων της Ολυμπιακής αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Στις εκτιμήσεις της Eurostat για το δημόσιο έλλειμμα, στην αλλαγή του φορολογικού συστήματος, στην αλλαγή του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και στη διαδικασία ελέγχου των οικονομικών στοιχείων της Ολυμπιακής αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Eurostat: Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Eurostat προς τους ”απείθαρχους” της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ”Το Βήμα”, ενώ η ”Ημερησία” τονίζει πως το έλλειμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ανήλθε στο 1,7% του ΑΕΠ.

Άσχημα είναι τα μηνύματα από την Eurostat όσον αφορά στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα τονίζει το ”Κέρδος”.

Η ”Οικονομική Ελευθεροτυπία” τονίζει πως το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους έρχεται και πάλι στην επιφάνεια της ”λογιστικής πραγματικότητας”, με την οικονομία να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα, την ανεργία (υπ’ αριθμόν ένα για τη ΓΣΕΕ) και την ακρίβεια.

Από την πλευρά της η ”Εξπρές” επισημαίνει πως το έλλειμμα του 2003, σύμφωνα με την Eurostat, θα αγγίξει το 3%, ενώ συμπληρώνει πως η απόκλιση αναμένεται να προκύψει μετά την εσωτερική αναθεώρηση, η οποία θα γίνει με τη δημοσιονομική απογραφή που διενεργεί η νέα κυβέρνηση.

Φορολογία: Η αλλαγή του φορολογικού συστήματος και της διαδικασίας των φορολογικών ελέγχων θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των φορολογούμενων δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σύμφωνα με ”Το Βήμα”.

Ελαστικότερη γίνεται η μοριοδότηση των επιχειρήσεων κατά τους ελέγχους σύμφωνα με την ”Καθημερινή”, που συμπληρώνει πως δημιουργείται νέος ελεγκτικός μηχανισμός.

”Και οι φορολογούμενοι κρίνονται”. Τη φράση αυτή διάλεξε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης για να στείλει μήνυμα στην αγορά ότι οι προληπτικοί έλεγχοι θα παραμείνουν αναπόσπαστο κομμάτι του φορολογικού συστήματος, ανεξαρτήτως του οργάνου το οποίο θα κληθεί να τους πραγματοποιήσει, τονίζει το ”Κέρδος”.

Σοφοκλέους: Μπορεί η Σοφοκλέους να αντέδρασε ανοδικά χθες ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αγορές, εντούτοις η επιφυλακτικότητα μένει, σύμφωνα με ”Το Βήμα”.

Σοβαρή καθυστέρηση παρατηρείται στην έγκριση και εφαρμογή του νέου κανονισμού του Χ.Α. τονίζει η ”Καθημερινή”.

Θεσμικά αλλά και πρακτικά ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία εισαγωγής των νέων μετοχών στη Σοφοκλέους εγείρει η χρηματιστηριακή πορεία όσων εταιριών πέρασαν το κατώφλι του Χ.Α. από τις αρχές του έτους, καθώς, όπως τονίζει η ”Εξπρές”, μόλις μία εξ αυτών (και συγκεκριμένα η Ελινόιλ) διαπραγματεύεται με τιμή υψηλότερη από την αντίστοιχη τιμή διάθεσης, την ίδια ώρα που δύο εταιρίες δεν έχουν υπερκεράσει ούτε ενδοσυνεδριακά την τιμή διάθεσης.

Ολυμπιακές Συμβάσεις: Μια ντουζίνα συμπληρωματικών συμβάσεων, η υπογραφή των οποίων εκκρεμεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, επιχειρεί να προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Τελειώνει άδοξα η μετεκλογική εκεχειρία, καθώς ξέσπασε τρικυμία για τα Ολυμπιακά έργα τονίζουν ”Τα Νέα”, που συμπληρώνουν πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο πλέον για μεγάλες καθυστερήσεις και οριακά χρονοδιαγράμματα σε ορισμένα έργα, ενώ το ΠΑΣΟΚ την κατηγορεί ότι καλλιεργεί σκόπιμα κλίμα πανικού για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη.

Συμβασιούχοι: ”Ψαλιδίζεται” ο αριθμός των συμβασιούχων του Δημοσίου που μπορούν να ελπίζουν σε μονιμοποίηση, αναφέρει η ”Ημερησία”.

Ανταπόκριση υπό προϋποθέσεις βρίσκει από τη ΓΣΕΕ η έκκληση του υπουργείου Οικονομίας για συμβιβαστική λύση στο θέμα των αυξήσεων των μισθών, τονίζει η ”Ναυτεμπορική”.

Κατασκευές: Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ”ευοίωνες” προοπτικές του κλάδου κατασκευών, ενώ η πραγματικότητα, όπως αποτυπώθηκε σε μελέτη της ICAP, αποδεικνύει ότι αρκετοί από τους μικρούς βρίσκονται πλέον στα όριά τους, και οι μεγάλοι δεν βελτίωσαν τα μεγέθη τους, επισημαίνει το ”Κέρδος”.

Ολυμπιακή: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να κινήσει (για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός έτους) τη διαδικασία ελέγχου των οικονομικών στοιχείων της Ολυμπιακής, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο μια σειρά από ενισχύσεις και μέτρα που έλαβε το Ελληνικό Δημόσιο είναι συμβατές προς την κοινοτική νομοθεσία και τον ελεύθερο ανταγωνισμό, τονίζει ”Το Βήμα”.

”Ανοιχτό παράθυρο” για αποφυγή της παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεργασθεί πλήρως με τις Βρυξέλλες, άφησε χθες η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Παλάθιο, επισημαίνει η ”Ναυτεμπορική”.

Εθνική: Για σύγκρουση όσον αφορά στη θέση του διοικητή της Εθνικής κάνει λόγο η ”Ημερησία”, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προτείνει τον κ. Γ. Προβόπουλο, ενώ ο υπουργός Οικονομίας τον κ. Αράπογλου, ενώ η ”Καθημερινή” συμπληρώνει πως σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η επιλογή του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας.

Η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο” τονίζει πως η HSBC αναβάθμισε την τιμή – στόχο για την Εθνική στα 23,5 ευρώ.

ΟΤΕ: Βουβή και σύντομη ήταν η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ, το οποίο χθες αποφάσισε τη σύγκληση της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Τράπεζα Πειραιώς: Για αύξηση 23% στα κέρδη πρώτο τριμήνου της Τρ. Πειραιώς κάνει λόγο η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που συμπληρώνει πως τα κέρδη μετά από φόρους αναμένεται να διαμορφωθούν στα 27 εκατ. ευρώ.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v