Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πτωτικό μίγμα” επιβαρύνει τη διόρθωση

Η διεθνής αρνητική συγκυρία και η αβεβαιότητα της μεταβατικής περιόδου δημιουργούν πιέσεις στην αγορά. Την πτωτική τάση επιχειρούν, ξεκάθαρα, να εκμεταλλευτούν οι παίκτες της αγοράς παραγώγων, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως βεβαρημένο κλίμα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το ”τριπλό κακό” χτυπά τη Σοφοκλέους.

Το αρνητικό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, η αβεβαιότητα που δημιουργείται αυτή τη μεταβατική περίοδο, σε συνδυασμό με την τριπλή ”λήξη” στο ΧΠΑ την ερχόμενη Παρασκευή διαμορφώνουν ένα ξεκάθαρα πτωτικό μίγμα.

Οι συναλλαγές είναι μεν πολλές (30 εκατ. ευρώ στις 11.40), πλην όμως επικεντρωμένες σε συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές.

Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με την ευκολία με την οποία ”γύρισαν” οι μετοχές των Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank και 2-3 ακόμη του FTSE-20 ενισχύει την εκτίμηση πως η βιαιότητα της διόρθωσης σχετίζεται και με τα παράγωγα.

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακά στελέχη, στην αγορά παραγώγων έχει ”ανοιχτεί” ικανός αριθμός ”θέσεων πώλησης” με ορίζοντα το διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής, αριθμός που ενισχύθηκε χθες, όταν η πτώση έλαβε πιο βίαιο χαρακτήρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν περίπου στα 213 εκατ. ευρώ.

Εάν όντως η πλειονότητα των επαγγελματιών και ισχυρών παραγόντων της αγοράς προσβλέπει στη διόρθωση, κίνηση που μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται, θα πρέπει να αναμένεται ένταση της πίεσης προς τις 2.320 μονάδες.

Ορισμένοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για ενδεχόμενη κίνηση προς τις 2.280 μονάδες, εκτιμώντας πως θα εμφανιστούν αγοραστές προς τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Υποθέσεις και εικοτολογίες όλα αυτά, δεν αναιρούν την εικόνα της αγοράς, που είναι απογοητευτική.

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε προς τα 20,74 ευρώ με χαρακτηριστική ευκολία, μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Η μετοχή του ΟΤΕ πιέστηκε προς τα 11,50 ευρώ, της Eurobank προς τα 15,92 ευρώ και της CosmΟΤΕ προς τα 12,86 ευρώ.

Η ουσία είναι όμως πως πλείστες μετοχές της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης καταγράφουν σημαντικές απώλειες με ανύπαρκτη προσφορά.

Η μετοχή της Rilken υποχωρούσε στις 11.45 στα 8,18 ευρώ με ελάχιστες συναλλαγές, όπως άλλωστε και οι τίτλοι των Σπύρου, Υγείας, Φουρλή (3,50 ευρώ) και πλήθους ακόμη μετοχών.

Είναι προφανές πως στην αγορά ”παίζεται”, δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας, ένα υποτιμητικό παιχνίδι.

Κατά πάσα πιθανότητα, όσοι ισχυροί παίχτες σορτάρουν αυτή την περίοδο δείκτες και μετοχές βγαίνουν κερδισμένοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v