Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες διοικήσεις - ξένοι συντηρούν το ενδιαφέρον

Η έντονη φημολογία γύρω από τα ονόματα των νέων διοικητών της Εθνικής και της Εμπορικής Τράπεζας κυριαρχεί στη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους και συντηρεί το ενδιαφέρον για δεικτοβαρείς μετοχές. Παράλληλα, οι ξένοι είναι εδώ και δείχνουν να υποστηρίζουν πολύ καλά τις θέσεις τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη... φιλοτιμία των ξένων προσβλέπουμε για πολλοστή φορά. Ενδεικτική όσο και χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο κινούνται οι ξένοι, είναι η πρόσφατη περίπτωση της ΔΕΗ.

Η μετοχή αντέδρασε χθες από τη χαμηλή τιμή των 20,26 ευρώ και με συναλλαγές 670.085 τεμαχίων ”έκλεισε” στα 20,48 ευρώ.

Η ανοδική φορά της μετοχής ήταν κάτι παραπάνω από προφανής και αυτό που απλώς ανάμενε η αγορά ήταν κάποια έκθεση – ανάλυση διορατικής χρηματιστηριακής.

Πράγματι, η Εγνατία ΑΧΕ αναβαθμίζει τη σύστασή της σε ”αγορά” με αναθεώρηση της τιμής-στόχου στα 23,5 ευρώ, ενώ η UBS επανέρχεται με νέα σημερινή έκθεση στην οποία επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 25 ευρώ. Αμφότερες διατυπώνουν τη σύσταση ”buy”.

Η μετοχή κυμαίνεται μεταξύ 20,76 - 21,08 ευρώ με τρέχουσα τιμή πέριξ των 20,80 ευρώ.

Είναι προφανής ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι ξένοι, πόσο μάλλον η μεθοδολογία μέσω της οποίας υποστηρίζουν την αυξημένη τους συμμετοχή σε επιλεγμένα δεικτοβαρή ”χαρτιά”.

Η μακροσκελής αυτή εισαγωγική αναφορά γίνεται για να ενισχύσει την εκτίμησή μας πως οι ξένοι είναι και θα παραμείνουν οι ρυθμιστές της τάσης και αυτοί που θα δίνουν το στίγμα στους λίγους Έλληνες συνεργάτες τους.

Ενδεικτική θα μπορούσε να είναι και η περίπτωση του ΟΤΕ, όπου επίσης η Εγνατία ΑΧΕ ενισχύει προς τα 12,30 ευρώ την τιμή-στόχο. Ο τίτλος κυμαίνεται μεταξύ 11,92-12,06 ευρώ με τρέχουσα τιμή γύρω στα 11,96 ευρώ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η υψηλή κεφαλαιοποίηση και ειδικότερα ο τραπεζικός κλάδος.

Οι κυοφορούμενες εξελίξεις, οι πιθανολογούμενες αλλαγές στη διοίκηση των Εθνικής και Εμπορικής μπορούν και θα συντηρήσουν την τάση στον κλάδο.

Η μετοχή της Εθνικής, για τη διοίκηση της οποίας κατά πάσα βεβαιότητα προαλείφεται ο κ. Τ. Αράπογλου, κινείται στα 21,14 ευρώ, με τους αγοραστές να εμφανίζονται σε οριακά υψηλότερη τιμή.

Εμφανής η αναμονή για την Εμπορική, τη διοίκηση της οποίας φαίνεται να αναλαμβάνει ο κ. Γ. Προβόπουλος, με την τιμή του τίτλου στα 21 ευρώ.

Από τον FTSE-20 ξεχωρίζει η μετοχή του ΟΠΑΠ στα 14,52 ευρώ, της Motor Oil στα 7,76 ευρώ, της Βιοχάλκο στα 5,38 ευρώ, της Intracom στα 4,76 ευρώ και του Γερμανού στα 22,60 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο περίπου 1,5 προς 1, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να παραμένει στο προσκήνιο.

Από τον ΜΚ-40 θα πρέπει να προσεχθούν η προσέγγιση των 24 ευρώ για τη μετοχή της Folli Follie, τα 3,60 ευρώ του ΔΟΛ, η συντήρηση της ανοδικής φοράς προς τα 3,76 των ΕΠΑΤ, η κίνηση προς τα 7,30 ευρώ των ΕΧΑΕ και προς τα 4,70 του Μυτιληναίου.

Από τις μετοχές που κινούνται ανοδικά, αυξημένη εμπορευσιμότητα, που παραπέμπει σε συντήρηση της τάσης αντίδρασης, καταγράφεται στις Κλωνατέξ (Κ), Fanco, Εμπεδος, Εγνατία, Logic DIS, Ιnformatics, Altec, Μηχανική, Sanyo και ορισμένες ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v