Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τράπεζες ”κόντρα” στο βαρύ κλίμα

Βαραίνει το κλίμα, με αφορμή τη διαφαινόμενη εμπλοκή στον κατασκευαστικό κλάδο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι παρενέργειες θα μπορούσαν να πλήξουν και ορισμένες ακόμη εταιρίες παρεμφερούς δραστηριότητας και συμφερόντων. Αντίβαρο στην πτωτική διάθεση οι τραπεζικές μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διαφαινόμενη εμπλοκή στον κατασκευαστικό κλάδο λογικά δε θα αφήσει ανεπηρέαστο ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς, εκτίμηση που διατυπώνεται από χρηματιστηριακά στελέχη, τα οποία θεωρούν πως ανάλογη αντιπαράθεση ενδέχεται να υπάρξει και σε άλλους παρεμφερείς τομείς.

Η χθεσινή αρνητική συμπεριφορά των μετοχών των Ελληνική Τεχνοδομική (-8,29% με 543.287 τεμάχια) και Άκτωρ (με –8,29% και 683.853 τεμάχια) εκτιμάται πως δεν θα εκτονωθεί σύντομα.

Ούτως ή άλλως, οι μετοχές αυτών των εταιριών και ειδικότερα της Ελληνικής Τεχνοδομικής προέρχονται από σημαντική διόρθωση.

Ανεπηρέαστη δεν έμεινε βεβαίως ούτε και η μετοχή της Παντεχνικής, που υποχώρησε κατά 10,34%.

Γενικότερα, στην αγορά επικρατεί ένα κλίμα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, εν μέσω της προσπάθειας για ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων.

Ένα άλλο θέμα που επανέρχεται στο προσκήνιο και αφορά στις αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών των ΔΕΚΟ θα μπορούσε να προκαλέσει

-μικρότερης βέβαια έκτασης- τριβές.

Σε περίπτωση που το κλίμα στην κατηγορία μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν εξομαλυνθεί, ούτως ώστε να λειτουργήσει ως αντίβαρο, τότε οι πιέσεις θα μπορούσαν να ενταθούν και στη μεσαία -χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Όπως σημειώθηκε και χθες, αρκετές χρηματιστηριακές ζητούν από τους πελάτες τους να κλείσουν με κάθε τρόπο τα υπόλοιπά τους μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη (24/3).

Υπό αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε αντίδραση θα περιορίζεται, όπως και χθες, σε επίπεδο δεικτοβαρών μετοχών και όχι στο σύνολο των εισηγμένων.

Ειδάλλως, η αγορά μπορεί να υποχωρήσει προς τις 2.335 μονάδες, χαμηλό επίπεδο της περασμένης Δευτέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v