Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρομοκρατία: Ο εφιάλτης των αγορών

Στο Λονδίνο θεωρούν αναπόφευκτη μία τρομοκρατική επίθεση. Στην καλύτερα φυλαγμένη πόλη του κόσμου. Αν, λέμε αν, συμβεί κάτι τέτοιο, οι επενδυτές θα νιώσουν ένα τεράστιο κενό κάτω από τα πόδια τους. Τι θα συμβεί άραγε στη Σοφοκλέους, αν οι ξένοι επενδυτές αποφασίσουν έξοδο ηρωική και πένθιμη;

Τρομοκρατία: Ο εφιάλτης των αγορών
Στο Λονδίνο θεωρούν αναπόφευκτη μία τρομοκρατική επίθεση. Στην καλύτερα φυλαγμένη πόλη του κόσμου. Αν, λέμε αν, συμβεί κάτι τέτοιο, οι επενδυτές θα νιώσουν ένα τεράστιο κενό κάτω από τα πόδια τους.

Τι θα συμβεί άραγε στη Σοφοκλέους, αν οι ξένοι επενδυτές αποφασίσουν έξοδο ηρωική και πένθιμη;

Ο τρομοφόβος έχει επιστρέψει δριμύτερος. Δυστυχώς, δεν πρόκειται για τρομολαγνεία, αλλά για τη σκληρή πραγματικότητα. Ο κόσμος μας έχει αλλάξει από την 11η Σεπτεμβρίου και η ψευδαίσθηση των Ευρωπαίων ότι η υπόθεση Αλ Κάιντα αφορά μόνο τους Αμερικάνους έχει διαλυθεί από την 11η Μαρτίου.

Η Σοφοκλέους βρίσκεται σοβαρά εκτεθειμένη, επειδή οι ξένοι επενδυτές ελέγχουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς και πραγματοποιούν καθημερινά περισσότερο από το 40% του ημερήσιου τζίρου.

Αν, λοιπόν, οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού αποφασίσουν να μειώσουν την έκθεσή τους στα χρηματιστήρια, αυτό θα έχει ως επίπτωση μία σημαντική υποχώρηση των τιμών των μετοχών σ’ όλες τις αγορές.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, όμως, μπορεί να σημάνει και πλήρη κατάρρευση των τιμών, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες δυνάμεις για να ανακόψουν ένα τέτοιο πιθανό κύμα ρευστοποιήσεων.

Δεν υποστηρίζουμε ότι έτσι θα συμβούν τα πράγματα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στις αγορές. Όπως δεν ξέρουμε και αν θα υπάρξει νέο τρομοκρατικό κτύπημα, πότε και πού.

Σημασία έχει πάντως ότι αυτές τις παραμέτρους τις λαμβάνουν πλέον όλοι υπόψη τους, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από λίγες ημέρες, πριν από το εφιαλτικό κτύπημα στη Μαδρίτη.

Σιγά σιγά το κέντρο βάρους των αγορών φεύγει πάλι από τα οικονομικά και μετατίθεται στον πολιτικό παράγοντα. Η ψυχολογία της αγοράς μπορεί να στείλει τις τιμές των μετοχών στο ζενίθ, αλλά και στο ναδίρ…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v