Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι βλέπουν οι αναλυτές για εξελίξεις σε κατασκευές

Αγορά μετοχών των Άβαξ και ΓΕΚ προτείνει η Marfin, εάν συνεχιστεί η πίεση στον κλάδο των κατασκευών, ενώ η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως οι πρόσφατες εξελίξεις σε Άκτωρ και Παντεχνική δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη των εταιριών.

Τι βλέπουν οι αναλυτές για εξελίξεις σε κατασκευές
Αγορά μετοχών των Άβαξ και ΓΕΚ προτείνει η Marfin, εάν συνεχιστεί η πίεση στον κλάδο των κατασκευών, ενώ η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως οι πρόσφατες εξελίξεις σε Άκτωρ και Παντεχνική δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη των εταιριών.

Ειδικότερα, η Marfin Analysis αναφέρει στο πρωινό της report πως ο κλάδος των κατασκευών αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Όπως τονίζει η χρηματιστηριακή στο πρωινό της report, σε περίπτωση που οι πιέσεις στις μετοχές των κατασκευαστικών συνεχιστούν, θα πρότεινει αγορά των μετοχών των JP Άβαξ και ΓΕΚ.

Η χρηματιστηριακή υπενθυμίζει στο report της πως το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε την Τετάρτη την αναστολή του πιστοποιητικού διαφάνειας που έχει εκδώσει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τις κατασκευαστικές Άκτωρ και Παντεχνική και πως μπλόκαρε την υπογραφή εργολαβιών στην Εγνατία Οδό ύψους 250 εκατ. ευρώ μέχρι τις 17 Ιουνίου 2004.

Παράλληλα, η Marfin Analysis τονίζει πως, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, οι κύριοι μέτοχοι εταιριών μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να αναλάβουν δημόσια έργα.

Από την πλευρά της η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ συμπληρώνει πως, σύμφωνα με την απόφαση, οι δύο εταιρίες δεν μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις για έργα της Εγνατίας Οδού μέχρι να εκδικαστεί η απόφαση στις 17 Ιουνίου, επειδή οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν κατασκευαστικές εταιρίες αλλά και εταιρίες μέσων μαζικής ενημέρωσης.

H Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ τονίζει στην καθημερινή ενημέρωση με ημερομηνία 19 Μαρτίου 2004 πως κατά την άποψή της δεν αναμένεται να σημειωθεί σοβαρή επίπτωση στα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη των εταιριών Άκτωρ και Παντεχνική.

Σύμφωνα με την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Άκτωρ (ανέρχεται στα 1 δισ. ευρώ) εξασφαλίζει τα μεγέθη για το 2004, ενώ η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως για να υπάρχει επίπτωση στα αποτελέσματα του 2005 η υπόθεση θα πρέπει να συνεχιστεί για περισσότερο από 3-4 μήνες και να επηρεάσει και άλλα έργα.

Παράλληλα, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως η υπόθεση αναμένεται να έχει λυθεί μέχρι τότε, ώστε να υπάρχει ομαλή συνέχιση της κατασκευαστικής δραστηριότητας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όμως, αυτό το γεγονός αυξάνει τον επενδυτικό κίνδυνο λόγω της ανησυχίας και αβεβαιότητας που θα επικρατεί τους επόμενους μήνες, αναφέρει η χρηματιστηριακή, η οποία συμπληρώνει πως σε αυτό το πλαίσιο ”θέτουμε την τιμή-στόχο και την άποψη μας για την Ελληνική Τεχνοδιμική, τον Ακτωρα και την Παντεχνική ”υπό αναθεώρηση”, ώστε να διερευνηθούν οι επιπτώσεις (εάν υπάρχουν) στα θεμελιώδη”.

Πάντως, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ τονίζει πως εξακολουθεί να θεωρεί τις μετοχές ελκυστικές με χαμηλές αποτιμήσεις, ενώ αναφέρει πως η μερισματική απόδοση της Άκτωρ ανέρχεται σε 11% και της Ελληνικής Τεχνοδομικής σε 8%.

Τέλος, σημειώνεται πως η μετοχή της Άκτωρ διαπραγματεύεται 7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004, ενώ η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως το discount της Ελληνικής Τεχνοδομικής σε σχέση με τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων θυγατρικών και την εκτιμώμενη αξία των μη εισηγμένων θυγατρικών ανέρχεται σε 50%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v