Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Εσπασε” τις 2.300 η Σοφοκλέους

Σημαντικότατες οι απώλειες για το σύνολο των μετοχών, παρασύρουν το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα και των 2.300 μονάδων, καθώς οι αρνητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν άσχημο κλίμα στις ευρωαγορές. Σχετική κινητικότητα (και) στην αγορά παραγώγων, καθώς επιχειρείται μερική αντιστάθμιση απωλειών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε αντιστάθμιση κινδύνου στρέφονται αρκετοί παίχτες. Επιχειρούν να διασφαλίσουν μέρος των απωλειών, που καταγράφονται στην αγορά μετοχών, μέσω λήψης ανάλογων θέσεων στα παράγωγα.

Είναι χαρακτηριστικό πως γύρω στις 12.30, όταν ο Γ.Δ. με συναλλαγές 61 εκατ. ευρώ υποχωρούσε περί τις 72 μονάδες (-3,04%), προς τις 2.293 μονάδες, σχετική κινητικότητα καταγραφόταν στο ΧΠΑ.

Μέχρι εκείνη την ώρα είχαν ανοίξει περίπου 4.900 συμβόλαια του FTSE-20 για το μήνα Απρίλιο και περίπου 500 για το μήνα Μάιο, που ποντάριζαν στη διαφορά περίπου 12 μονάδων.

Ο FTSE-20 στην υποκείμενη κυμαινόταν στις περίπου 1.210 μονάδες, ενώ στα παράγωγα έφτανε στις 1.198 μονάδες.

Σημαντικές οι απώλειες για το σύνολο των εισηγμένων από υψηλή μέχρι και χαμηλότατη κεφαλαιοποίηση, καθώς εύλογα απουσιάζουν οι ξένοι και πωλητές είναι κυρίως Έλληνες θεσμικοί και μικρότεροι επενδυτές.

Η μετοχή της Alpha υποχωρούσε στα 25 ευρώ, της Εθνικής στα 20,48 ευρώ, της Eurobank στα 15,80 ευρώ, του ΟΤΕ στα 11,46 ευρώ, της Cosmote στα 12,96 ευρώ, με συναλλαγές που παρέπεμπαν σε πωλήσεις θεσμικών.

Ανάλογα αρνητική εικόνα εμφάνιζε η μετοχή της ΔΕΗ (19,60 ευρώ) με ελάχιστη όμως προσφορά (περίπου 37.000 τεμάχια στις 12.30), και της Βιοχάλκο (5,02 ευρώ) με προσφορά που δεν ξεπερνούσε τις 8,5 χιλ. τεμάχια.

Δεδομένου ότι ο FTSE-20 υποχωρεί σταδιακά προς τις 1.200 μονάδες, παρασύροντας και το Γ.Δ. προς τις 2.290 μονάδες, διευρύνονται οι ζημιές στο σύνολο των εισηγμένων μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Δεδομένης της απουσίας των ξένων, της πλειονότητας των Ελλήνων πωλητών και την εκτίμηση πως η αγορά δε θα ηρεμήσει προς το ”κλείσιμο”, πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να περιμένει έστω μερική ανατροπή της εικόνας.

Σημείωση: Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως το κλίμα αβεβαιότητας και την υποχώρηση των προηγούμενων συνεδριάσεων έσπευσαν να εκμεταλλευτούν ορισμένοι Έλληνες θεσμικοί και ισχυροί χρηματιστές, τοποθετούμενοι με θέσεις ”πώλησης” στην αγορά παραγώγων.

Τι πιο πιθανό, να θεωρηθεί πως και τώρα σπεύδουν δεδομένης της συγκυρίας να πράξουν ανάλογα. Προφανώς, οι ίδιοι ”μεγαλοπαίχτες” γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις διαθέσεις των ξένων πελατών – συνεργατών τους, οι οποίες –βραχυπρόθεσμα– κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v