Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεσανατολική ”σπίθα” δυναμιτίζει και τη Σοφοκλέους

Η δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς αναζωπυρώνει ”τρομοφοβίες” και εντείνει την αβεβαιότητα σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Εικόνα ”άτακτης υποχώρησης” εμφανίζει και η Σοφοκλέους με την αγορά να χάνει τις μεσοπρόθεσμες στηρίξεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το σκηνικό αστάθειας επιβαρύνεται με νέες αφορμές ανάφλεξης.

Η αβεβαιότητα, που κυριαρχεί γεωπολιτικά, εντείνεται μετά τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς.

Η πλέον ευαίσθητη ευρωπαϊκή αγορά, αυτή της Φρανκφούρτης, υποχώρησε χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις, μέχρι και 2% χαμηλότερα, διαμορφώνοντας ανάλογη τάση και στη Σοφοκλέους.

Η αρχική ”έκπληξη” οδήγησε με συναλλαγές περίπου 16 εκατ. ευρώ, τα πρώτα 10 λεπτά, το Γενικό Δείκτη μέχρι και τις 2.318 μονάδες.

Η εικόνα που αρχικά επικράτησε ήταν τέτοια που οδήγησε με το άνοιγμα περισσότερες των 300 μετοχών στο μείον.

Είναι χαρακτηριστικό πως κυρίως στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση μετοχές της κατηγορίας έφτασαν να υποχωρούν μέχρι και 10% με μηδενική προσφορά.

Οι πιέσεις εξίσου σημαντικές όμως, σε δεικτοβαρείς μετοχές όπως οι Alpha, Εθνική, έφεραν τον FTSE-20 και το Γ.Δ. χαμηλότερα από περιοχές στήριξης.

Τι μπορεί να σημαίνει το νέο χτύπημα στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, πέρα από ενίσχυση της αβεβαιότητας και της επιφυλακτικότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται με τις σημαντικές πιέσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια;

Λίγες μέρες μετά το χτύπημα της Μαδρίτης, που έθεσε τον παράγοντα τρομοκρατία εντός των τειχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας δεύτερος καταλύτης μπορεί να προκαλέσει σειρά νέων αναφλέξεων.

Με αυτό το κλίμα είναι προφανές πως η τεχνική ανάλυση και η καθαρά χρηματιστηριακή προσέγγιση δίνουν τη θέση τους στις γεωπολιτικές εξελίξεις, από τις οποίες επηρεάζονται δραματικά και άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v