Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφαγείον η... ”Σοφοκλέους”

Ως ”μαζική σφαγή εριφίων και βοοειδών” χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, όπου, παρά το άσχημο διεθνές κλίμα η υπερβολή αναδείχθηκε ως το κυρίαρχο στοιχείο, ενώ έλειψε οποιαδήποτε διάθεση παρέμβασης. Διεσώθησαν μόνον 6 τίτλοι. Απώλειες 4,61% στις τράπεζες και 6,51% στη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Η απαισιοδοξία στο limit up (!!!). Όπως με χαρακτηριστικό τρόπο δήλωνε παράγοντας της Αγοράς (από τους παλαιότερους), ”κανείς δεν θέλει να πιάσει το μαχαίρι όταν πέφτει”.

Ασφαλώς ήταν μία συνεδρίαση που διεξήχθη μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό διεθνές κλίμα, όμως για πολλοστή φορά η Σοφοκλέους απέδειξε ότι ξέρει να υπεραποδίδει όταν πρόκειται για κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει (μέχρι τις 16.00) σημαντικά μεγαλύτερες απώλειες από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πιθανή την συνέχιση των πτωτικών τάσεων, καθώς όλες οι Αγορές φαίνεται να αναζητούν νέα επίπεδα στήριξης, εντοπίζουν την διαλυμένη ψυχολογία των εμπλεκομένων (χωρίς ψυχολογία καμία Αγορά δεν μπορεί να πάει πουθενά) και εκτιμούν ότι πανικός αλλά και φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας δημιουργούν ένα ”εκρηκτικό μίγμα” που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Εξαιρετικά διστακτικοί και όσοι ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, αφού οι γεωπολιτικές εξελίξεις φαίνεται να παίζουν πρωταρχικό ρόλο, θεωρούν σαν εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι ο FTSE έσπασε καθοδικά με ευκολία το επίπεδο τεχνικής στήριξης των 1200 μονάδων, ενώ η εικόνα σε FTSEM (-4,78%) και FTSES (-6,51%) δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, έστω και αν δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποια βραχυπρόθεσμη αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σε μία ”τσουληθροειδή” κίνηση που τον έφερε μέχρι το χαμηλό ημέρας των 2271,47 μονάδων, για να κλείσει τελικά στις 2276,32 μονάδες με απώλειες 3,77%.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ούτε ένας τίτλος δεν ”γλίτωσε” το αρνητικό πρόσημο, ενώ απώλειες μεγαλύτερες του 3% σημείωσαν Alpha Bank, Eurobank, Εμπορική, Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΗΥΑΤΤ, Ιντρακόμ, ΚΑΕ, και ΟΤΕ, με αρκετούς μάλιστα από αυτούς να κλείνουν κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Ο τζίρος στα 171,1 εκ. ευρώ (το πρώτο ημίωρο ”πήγαινε” εκατομμύριο το λεπτό).

Δεν χρήζει σχολίων η τελική εικόνα, όχι τόσο γιατί 6 ανοδικές μετοχές ”αντιπαρατίθενται” με 343 πτωτικές, αλλά διότι σε 77 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 10% (!!!), ένδειξη ότι κάποιοι προχώρησαν σε πωλήσεις ”δίχως αύριο” και βέβαια τέτοιες συνεδριάσεις ακόμα και αν δημιουργούν ”επενδυτικές ευκαιρίες” δεν αφήνουν και πολλούς στην Αγορά για να τις αναγνωρίσουν (!).

Πέρασε σήμερα πακέτο 180.000.000 τεμαχίων της Εδρασης στα 0,11 ευρώ.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα των 50.000 τεμαχίων έκαστο της Cosmote στα 12,96 και 12,94 ευρώ, ένα πακέτο 200.000 τεμάχια του ΟΤΕ στα 11,50 ευρώ και ένα πακέτο 335.420 τεμάχια της Sex Form στα 1,90 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v