Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Ο ορισμός νέων προέδρων στις ανώτατες θέσεις του χρηματιστηριακού θεσμού, στα ΕΛΠΕ και στη ΔΕΗ μπορεί να συμβάλει στην εκτόνωση των πιέσεων. Επιφυλακτικοί παραμένουν οι παράγοντες της αγοράς, που θεωρούν περισσότερο τεχνική παρά ουσιαστική τη χθεσινή αντίδραση προς τις 2.301 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ο διορισμός νέων προσώπων στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του χρηματιστηρίου θα δώσει τέλος στη μεταβατική περίοδο.

Η αγορά θέλει να πιστεύει, κυρίως όμως έχει την απαίτηση από τα δύο γνώριμα στελέχη να συμβάλουν στην ουσιαστική θωράκιση του χρηματιστηριακού θεσμού.

Η χθεσινή κίνηση που συμπεριλάμβανε και τον ορισμό νέου προέδρου στη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ μπορεί να εκτονώσει εν μέρει τις πιέσεις, οι οποίες κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες.

Η μέχρι στιγμής πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων παραπέμπει- τηρουμένων των αναλογιών– στη χθεσινή ήπια αντίδραση της Σοφοκλέους.

Η επιφυλακτικότητα και η αβεβαιότητα είναι διάχυτες.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή κατά 1,10% αντίδραση του Γ.Δ., οι παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν –και δικαιολογημένα– να παραμένουν επιφυλακτικοί.

Χαμηλές οι συναλλαγές στα 118,5 εκατ. ευρώ, σημαντικά λιγότερες από αυτές της Δευτέρας, επιβεβαιώνουν την κυρίαρχη τάση.

Οι περισσότεροι των αναλυτών θεωρούν πως η τεχνικής μορφής αντίδραση προς τις 2.301 μονάδες δεν πείθει και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις μεταστροφής και πάλι της τάσης.

Τουλάχιστον, σημειώνουν οι ίδιοι, φαίνεται να εξασθενεί η ένταση της πίεσης, πωλήσεων, που χαρακτήρισε τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αν μη τι άλλο, το ενδεχόμενο της σταθεροποίησης, με την προϋπόθεση πως δεν θα προκύψει πάλι κάτι απρόβλεπτο, συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Το γεγονός πως οι συναλλαγές παραμένουν σημαντικά λιγότερες των 180 εκατ. ευρώ (στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως αγορές που προϊδεάζουν για άνοδο στην αγορά μετοχών δεν έχουν γίνει.

Αντιθέτως, η μεταβλητότητα που προσφέρουν οι έντονες διακυμάνσεις δίνουν σημαντικές αποδόσεις στην αγορά παραγώγων.

Αυτό δικαιολογείται και από τον ενισχυμένο χθες αριθμό συμβολαίων, κυρίως σε ΣΜΕ του FTSE-20.

Το ενθαρρυντικό είναι πως μετοχές όπως οι Αlpha Bank, Eurobank, Ακτωρ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και δευτερευόντως Εθνική, Πειραιώς αντιδρούν, η δε τιμή τους παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιεί τη διακύμανση του FTSE-20 μεταξύ των 1.187-1.215 μονάδων.

Επίσης, ενθαρρυντικό είναι πως παραμένουν σταθερές οι μετοχές όπως Πλαίσιο, Γερμανός, Τιτάν, ΚΑΕ, Folli Follie, ενώ αντιδρούν τίτλοι όπως οι Δέλτα Συμμετοχών, Θεμελιοδομή, Αθηνά, Alfa Alfa Συμμετοχών, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Τεχνική Ολυμπιακή, Lannet, Hyatt, Motor Oil και αρκετοί ακόμη.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως η αγορά χρειάζεται όλο και σταθερότερο περιβάλλον, στο μέτρο του δυνατού, προκειμένου να κατοχυρωθούν βάσεις στήριξης σημαντικά χαμηλότερα της υψηλής τιμής των 2.550 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v