Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Τα έσοδα του Δημοσίου τον Μάρτιο, οι αλλαγές ηγεσίας σε ΔΕΚΟ, αλλά και σε ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές, οι ρυθμίσεις για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, αλλά και η εικόνα της Σοφοκλέους είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Τα έσοδα του Δημοσίου τον Μάρτιο, οι αλλαγές ηγεσίας σε ΔΕΚΟ, αλλά και σε ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές, οι ρυθμίσεις για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, αλλά και η εικόνα της Σοφοκλέους είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Τετάρτης.

Κυβέρνηση: Η αξιοπιστία των υποσχέσεων του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή δοκιμάζεται σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, που αναφέρει πως δώδεκα μεγάλα ”αγκάθια” και πολλά μικρότερα στον τομέα του περιβάλλοντος περιμένουν λύσεις ”εδώ και τώρα” από την ηγεσία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

Τα Νέα τονίζουν πως η Ν.Δ. ξέχασε μέσα σε λίγες ημέρες τις προεκλογικές υποσχέσεις της και οδηγεί –σύμφωνα με τις φράσεις που προεκλογικά χρησιμοποιούσε– σε πολιτική ομηρία τους συμβασιούχους.

Έσοδα: Μεγάλη υστέρηση στα έσοδα του Δημοσίου έφερε η χαλάρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αναφέρει η Ημερησία, που συμπληρώνει πως αιτίες ήταν το ”πάγωμα” του ΣΔΟΕ και η αδράνεια όλου του μηχανισμού που ενίσχυσαν την τάση για φοροδιαφυγή.

Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζει το Δημόσιο σύμφωνα με την Εξπρές, που τονίζει πως τα έσοδα κατέρρευσαν, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για πιθανό δανεισμό για πληρωμή υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το κράτος.

Νέες πηγές εσόδων αναζητεί το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισπρακτική χαλάρωση των δυο προηγούμενων μηνών και το κόστος της φορολογικής μεταρρύθμισης που θα ισχύσει από το 2005, τονίζει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Προϋπολογισμός: Με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου προσομοιάζει το εγχείρημα ομαλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2004, ο οποίος εκτός από αμαρτίες του παρελθόντος, που μεταφράζονται σε εκτροχιασμό των ελλειμμάτων, αντιμετωπίζει και δραματική υστέρηση των εσόδων, τονίζει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Σοφοκλέους: Οι τυχόν αλλαγές στον ASE 20, που θα επέλθουν από τη συνεδρίαση της επιτροπής των δεικτών του Χ.Α., προβληματίζουν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια, σύμφωνα με το Κέρδος.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ο Αλέξανδρος Πιλάβιος είναι ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που συμπληρώνει πως χρηματιστηριακοί κύκλοι έκριναν θετικά την τοποθέτησή του.

ΔΕΚΟ: Στους νέους προέδρους σε ΕΛΠΕ και ΔΕΗ και συγκεκριμένα στους κ.κ. Τίμο Χριστοδούλου και Γιάννη Παλαιοκρασά αντίστοιχα αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Η Καθημερινή τονίζει πως την ίδια στιγμή που με βραδύτητα εξελίσσονται οι πρώτοι διορισμοί νέων προσώπων σε ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές και σε κάποιες ΔΕΚΟ, η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι καθυστερεί άλλες καίριες επιλογές, επηρεαζόμενη από το πιεστικό χρονοδιάγραμμα της Ολυμπιάδας και από ένα υπαγορευμένο αγοραφοβικό σύνδρομο.

Συμβασιούχοι: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. υπαναχωρεί στο θέμα των συμβασιούχων και παίρνει πίσω την προεκλογική της δέσμευση για άμεση μονιμοποίησή τους σύμφωνα με το Βήμα.

Φόροι: Ξεκινά άμεσα η εφαρμογή των ρυθμίσεων για τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, με στόχο να τεθούν σε ισχύ από την τρέχουσα χρήση, τονίζει το Κέρδος.

Η μέθοδος της συνάφειας (αυτοελέγχου) δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ και έχουν κάνει έναρξη εργασιών το 2001, δήλωσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Αδάμ Ρεγκούζας, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Αλλάζουν όλα στους ελέγχους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τονίζει το Βήμα, που συμπληρώνει πως ο υφυπουργός Οικονομίας αναγγέλλει την κατάργηση των ΤΕΚ ως ”εστιών διαφθοράς”.

Ανατιμήσεις: Για χορό ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ κάνει λόγο το Βήμα, που συμπληρώνει πως το υπουργείο Ανάπτυξης αναγγέλλει ελέγχους επιρρίπτοντας ευθύνες στην απελθούσα πολιτική ηγεσία και στην ”υποτονική λειτουργία” της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ευρώ: Υπ’ αριθμόν ένα απειλή για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη θεωρούν την ανατίμηση του ευρώ οι βιομήχανοι της περιοχής, σύμφωνα με το Κέρδος, το οποίο επικαλείται έρευνα της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας τους, της UNICE.

Τράπεζες: Βελτιωμένα χρηματοοικονομικά μεγέθη σε σύγκριση με το 2002 –πέραν των κερδών τους– κατέγραψαν οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες, συνολικά, κατά το παρελθόν έτος, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Εθνική: Αυξημένα κατά 18%-20% αναμένεται να είναι τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, διαμορφούμενα στα 130 εκατ. ευρώ, στο πρώτο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με την Ημερησία, που συμπληρώνει πως η γενική συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί τέλος Απριλίου.

Τράπεζα Πειραιώς: Επέκταση με εξαγορές εξετάζει η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει η Ημερησία, που επισημαίνει πως η διοίκηση προβλέπει αύξηση 20% στα κέρδη για το 2004.

ΕΕΕΧ: Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου σύμφωνα με την Καθημερινή, που συμπληρώνει πως η απόφαση της διοίκησης για μη διανομή μερίσματος για δεύτερη συνεχόμενη χρήση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους μετόχους της μειοψηφίας.

Τεχνική Ολυμπιακή: Κατηγορηματική διάψευση εξέδωσε χθες η Τεχνική Ολυμπιακή σχετικά με τις φήμες για επικείμενη πώληση της θυγατρικής της στις ΗΠΑ, Technical Olympic USA, αναφέρει το Κέρδος.

Επιμέλεια: Μαρίση Μπαλιούση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v