Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα lego του Μάνου και ο ισλαμικός εξτρεμισμός!

Πώς θα περιέγραφε ο Στέφανος Μάνος τις διαφορές της ”πολιτισμένης Δύσης” και του ”εξτρεμιστικού ισλαμικού κόσμου”; Φανταζόμαστε ότι θα έβαζε και πάλι τα lego πάνω στο τραπέζι και θα επιχειρούσε να διαρρήξει το τείχος. Αυτό που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε για τον κ. Μάνο, όπως και για κάθε Δυτικό, είναι να προσπαθήσει πράγματι να περάσει το τείχος...

Τα lego του Μάνου και ο ισλαμικός εξτρεμισμός!
Πώς θα περιέγραφε ο Στέφανος Μάνος τις διαφορές της ”πολιτισμένης Δύσης” και του ”εξτρεμιστικού ισλαμικού κόσμου”; Φανταζόμαστε ότι θα έβαζε και πάλι τα lego πάνω στο τραπέζι και θα επιχειρούσε να διαρρήξει το τείχος.

Αυτό που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε για τον κ. Μάνο, όπως και για κάθε Δυτικό, είναι να προσπαθήσει πράγματι να περάσει το τείχος...



Ως καλοί χριστιανοί που επισκεπτόμαστε κάθε Κυριακή τον Ναό του Κυρίου και ακούμε το θέλημά Του, πρωτίστως διά του Αρχιεπισκόπου ημών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, μπορούμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό και σε κάθε άλλον αδικημένο αυτού του πλανήτη.

Αυτό είναι το εύκολο. Τα δύσκολα έπονται. Όταν θα πρέπει να αποδείξουμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας.

Παλιότερα, σε μία τηλεοπτική συνέντευξη, ο κ. Πάγκαλος, αναφερόμενος στα γεγονότα του Περσικού Κόλπου, είχε αναρωτηθεί αν ο Ευρωπαίος πολίτης θα μπορούσε ή θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει μια εξωπραγματικά υψηλή τιμή για το πετρέλαιο που τον ζεσταίνει και τον μεταφέρει από το σπίτι του στη δουλειά του.

Πολύ φοβόμαστε πως όχι! Θάβουμε τις τύψεις μας στην εκφορά λόγου κενού περιεχομένου και αρνούμαστε να παραδεχτούμε το αυτονόητο. Ότι ο κόσμος μας είναι κτισμένος πέτρα – πέτρα πάνω σ’ ένα βαλτώδες έδαφος που λέγεται αδικία.

Εμείς, οι πλούσιοι της Δύσης, είμαστε πλούσιοι και έχουμε την πολυτέλεια να φλυαρούμε, επειδή ακριβώς καταπιέζουμε τους αδύναμους αυτού του πλανήτη.

Δεν είναι φαινόμενο μόνο των καιρών μας, αλλά μας συνοδεύει από την αρχή της ιστορίας μας σ’ αυτόν τον πλανήτη. Φαντάζεστε ότι οι Αρχαίοι Αθηναίοι ήσαν λιγότερο τύραννοι από τους Αμερικανούς ή τους Ευρωπαίους; Ότι η αρχαιότητα δεν είχε τους Παλαιστινίους της;

Ή ότι ο πρόεδρος Μπους συνείσφερε λιγότερο στον... εκπολιτισμό των λαών της Μέσης Ανατολής απ’ ό,τι ο πρόγονός μας Μέγας Αλέξανδρος;

Φαντάζεστε, επίσης, ότι ο λεγόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος θα εκλείψει κάποτε; Αμφιβάλλουμε! Χθες ήταν ο ψυχρός πόλεμος, σήμερα οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι, αύριο, πιθανότατα, οι Κινέζοι. Είναι άδικο; Μα, η ίδια η ζωή είναι άδικη!

Χθες οι αγορές τρομοκρατήθηκαν από την είδηση για το πυρηνοκίνητο ρωσικό πολεμικό πλοίο ”Ο Μεγάλος Πέτρος” (μεγάλη η Χάρη του). Έχουμε την εντύπωση ότι ακόμη κι αν δεν συνέβαινε αυτό το γεγονός, η αγορά θα μπορούσε χθες να τρομοκρατηθεί και από την είδηση μίας ληστείας σε συνοικιακό σούπερ μάρκετ της πόλης της Νέας Ορλεάνης.

Δίχως να παραγνωρίζουμε τη σημασία των γεγονότων, είμαστε βέβαιοι ότι οι αγορές θα αντιδρούσαν τελείως διαφορετικά αν δεν προέρχονταν από ένα πολύμηνο ανοδικό ράλι τιμών. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να συντηρούν το ενδιαφέρον στο παγκόσμιο καζίνο αξιών.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Υ.Γ.: Ο κ. Μάνος και τα lego του! Ομολογούμε ότι η κίνηση αυτή του κ. Μάνου μας εξέπληξε ευχάριστα στην προεκλογική περίοδο.

Επειδή έσπασε τη μονοτονία των ανούσιων τηλεοπτικών συζητήσεων και επειδή, ακόμη, ως άνθρωποι της αγοράς, πρέπει να τιμούμε το έξυπνο marketing. Έστω και καθυστερημένα...

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v