Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος υποβάθμισης της Σοφοκλέους!

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ασκούνται πιέσεις στην αγορά λόγω του σεναρίου που θέλει τη Σοφοκλέους να επιστρέφει στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών. Ας μη βιαστούν να πανηγυρίσουν οι οπαδοί της περιφέρειας. Η πιθανή υποβάθμιση της Σοφοκλέους θα έχει πολλά θύματα...

Κίνδυνος υποβάθμισης της Σοφοκλέους!
Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ασκούνται πιέσεις στην αγορά λόγω του σεναρίου που θέλει τη Σοφοκλέους να επιστρέφει στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.

Ας μη βιαστούν να πανηγυρίσουν οι οπαδοί της περιφέρειας. Η πιθανή υποβάθμιση της Σοφοκλέους θα έχει πολλά θύματα...

Πόσες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να επιστρέψει η Σοφοκλέους στη β΄ κατηγορία; Θα πρέπει κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι η Σοφοκλέους δεν θεωρείται ώριμη αγορά από όλους τους ξένους θεσμικούς.

Μία προσεκτική ματιά στον ξένο Τύπο θα σας πείσει ότι σε πολλές περιπτώσεις μάς συγκαταλέγουν στις αναδυόμενες αγορές και μάς αναφέρουν μαζί με τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, τα τελευταία τρία χρόνια ορισμένοι ξένοι θεσμικοί αύξησαν σημαντικά τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα οι σημαντικότεροι ”παίκτες” της Σοφοκλέους.

Η πιθανή υποβάθμιση της Σοφοκλέους θα έχει ως συνέπεια να αποχωρήσουν αυτοί οι ξένοι θεσμικοί, επειδή γι’ αυτούς είναι απαγορευτική η συμμετοχή τους σε αναδυόμενες αγορές.

Κι όταν οι πιθανοί υποψήφιοι αγοραστές μετοχών γνωρίζουν ότι υπάρχει ουρά στο γκισέ με τους πωλητές, φυσικό είναι να αφήσουν πρώτα να εκδηλωθούν όλες οι πιέσεις στην αγορά και έπειτα να κάνουν τα ”ψώνια” τους. Ίσως τότε οι 1.450 μονάδες θα είναι το επιθυμητό και όχι το απευκταίο...

Πριν θιγεί ο εγωισμός μας και αρχίσουμε να μιλάμε για ”σκοτεινά κέντρα” και ”ύποπτες μεθοδεύσεις”, ας απαντήσουμε ειλικρινά στο παρακάτω ερώτημα: ”Τι κοινό έχει αλήθεια η Σοφοκλέους με το Λονδίνο ή τη Φρανκφούρτη”;

Έχετε συγκρίνει, για παράδειγμα, το επίπεδο ενημέρωσης των μετόχων από τις ξένες και τις ελληνικές εταιρίες; Είναι αστείο ακόμη και να μιλάμε για σύγκριση.

Έχουμε καιρό! Δεν έχει φτάσει η συντέλεια του κόσμου. Μόνο που χρειάζεται πολύ δουλειά και να αλλάξουμε νοοτροπία. Να αφήσουμε στην άκρη την κουτοπονηριά. Πρώτοι απ’ όλους οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και εν συνεχεία όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες στη Σοφοκλέους.

Όσο για εκείνους που ετοιμάζονται να θριαμβολογήσουν, επειδή τους άρεσε το ”τσίρκο” των δύο περασμένων δεκαετιών, που για λόγους ανοχής το ονομάζαμε ”χρηματιστήριο”, ας έχουν υπόψη τους ότι δεν εξυπηρετούν ούτε καν τα δικά τους συμφέροντα.

Ασφαλώς και υπάρχουν κύκλοι που εκμεταλλεύονται τις πιέσεις των ξένων για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Άνθρωποι που ονειρεύονται μιία Σοφοκλέους με πενήντα ως εξήντα εισηγμένες, τις οποίες και θα ελέγχουν έμμεσα ή άμεσα.

Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος. Πράγματι! Μόνο που την αναμπουμπούλα δεν την έχει δημιουργήσει ο λύκος. Όλοι μας έχουμε βάλει το λιθαράκι μας. Καιρός, λοιπόν, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε δημιουργικά και να πάψουμε να κατηγορούμε τους άλλους για τα δικά μας λάθη...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v