Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο αφορμές, ένα παιχνίδι

Η διάθεση για κάλυψη του κενού έναντι των διεθνών αγορών λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου και οι ”μοχλεύσεις” εν όψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών αποτέλεσαν δυο καλές αφορμές για τον... εξορθολογισμό των ζημιών, από την κατάρρευση της Δευτέρας. Απαραίτητος όρος για τη συντήρηση της αντίδρασης προς τις 2.360 μονάδες, η ενίσχυση των συναλλαγών στα 150 εκατ. ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δύο αφορμές έκαναν τη διαφορά. Τη Δευτέρα η εκμετάλλευση στο έπακρο της φήμης για άμεση υποβάθμιση της Σοφοκλέους, βοηθούσης και της αρνητικής συγκυρίας, δηλ. την επιδείνωση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή οδήγησε το Γενικό Δείκτη και το περιθώριο δανεισμού πολλών χρηματιστηριακών στα... τάρταρα.

Χθες, με τη συνδρομή της εθνικής αργίας και της αντίδρασης των ξένων χρηματιστηρίων, επιχειρήθηκε μια απόλυτα συντονισμένη προσπάθεια κάλυψης του χαμένου εδάφους. Η αφορμή, στην οποία στηρίχθηκε η προσπάθεια, αφορούσε στην επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE και το ”παιχνίδι” που γίνεται με αφορμή την κεφαλαιοποίηση ορισμένων εισηγμένων.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί σε εβδομαδιαία βάση να υποχώρησε κατά 1,40%, πλην όμως το ποσοστό μεταβολής του SC 80 (-1,16% από το –8% της Δευτέρας) ενισχύει την εκτίμηση ότι αποκαταστάθηκε μεγάλο μέρος του margin.

Μαζί με αυτό, αποκαταστάθηκε, εν μέρει, η ηρεμία ορισμένων... μεγαλοσχημόνων παραγόντων, επιχειρηματιών της αγοράς, που βρέθηκαν σε δεινή θέση μετά τη ”βουτιά” της Δευτέρας.

Από τους κλαδικούς δείκτες, το μεγαλύτερο ποσοστό μεταβολής κατέγραψε ο κατασκευαστικός κλάδος (+4,62%) δικαιώνοντας, κατ’ αρχήν, την ανάλυση-έκθεση της Π&Κ για τον κλάδο.

Συμφωνούμε πως oι μετοχές των ισχυρών εταιριών του κλάδου είχαν υπερσυμπιεστεί, αποτελεί όμως κοινή εκτίμηση πως οι ισχυρές ΑΧΕ, διαχειριστές, με μεγάλες θέσεις κυρίως σε Άκτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική, πολύ δύσκολα θα άφηναν στην τύχη τους, τις επιλογές.

Στα υπέρ της προηγούμενης εβδομάδας η νέα υψηλή τιμή τρέχοντος έτους για Coca-Cola και Τιτάν, το ”κλείσιμο” του ΟΤΕ πολύ κοντά στην υψηλή τιμή ημέρας, η αντίδραση των Intracom, ΚΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil και Hyatt.

Το στοιχείο όμως που προβληματίζει για τη διατηρησιμότητα της τάσης, αφορά στις συναλλαγές, καθώς από τα 138,8 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να αφαιρεθούν 24,5 εκατ. ευρώ, μειώνοντας στα 114,3 εκατ. ευρώ τον καθαρό τζίρο.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως το ”παιχνίδι” στα μεσαία θα μπορούσε να συνεχιστεί για μια-δύο συνεδριάσεις, με την προϋπόθεση πως θα βοηθήσει το κλίμα στις ξένες αγορές.

Αναφέρονται στην ευελιξία μετοχών όπως οι ”σηματωροί” ΔΟΛ και Εθνική Ακινήτων, τα σημαντικά κέρδη των Γιαννούση, Ρόκα, ΕΧΑΕ, Promota, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, Μάρακ (λόγω υψηλής μερισματικής απόδοσης) και Spider, για να δώσουν περιθώριο ανόδου προς τις 2.360 μονάδες.

Κατά την εκτίμησή μας, σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί τζίρος τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ. Αυτό που επίσης θα χρειαστεί η αγορά είναι κάποια αφορμή, όπως αυτή που χρησιμοποιήθηκε χθες, εν όψει της επικείμενης αναδιάρθρωσης των δεικτών του ΧΑ.

Πράγματι, όπως σημειώνει και ο Εμμανουήλ Χατζηδάκης (Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ) η αναδιάρθρωση της 24/4 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ορισμένες επιμέρους κινήσεις.

Για παράδειγμα, με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης αναδιάρθρωσης (σχετικά στοιχεία βρίσκονται στο euro2day.gr, με ημερομηνία 22/10) ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Ελληνικής Τεχνοδομικής (με κεφαλαιοποίηση 402 εκατ. ευρώ) της ”φιλόδοξης” ΕΥΔΑΠ (605 εκατ. ευρώ) αλλά και των Folli Follie, Βωβός, Άκτωρ, Ηρακλής, Intracom.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ενδεχόμενο αναβάθμισης της μετοχής της ΕΥΔΑΠ στον FTSE 20, κάτι που θα καθιστούσε ακόμη πιο ”κρατικοβαρή” τον τόσο σημαντικό αυτό δείκτη.

Σε αυτή την περίπτωση, στις κρατικής συμμετοχής μετοχές των Εθνικής, ΟΤΕ, Cosmote, Εμπορικής, Ελληνικά Πετρέλαια, Αγροτική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, θα προστίθετο και η ΕΥΔΑΠ. Με αυξημένη μάλιστα στάθμιση που θα έφτανε αυτήν των Ελληνικών Πετρελαίων.

Σημειώστε πως με απώλειες της τάξης του 1,40% τελείωσε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, ενώ απώλειες περί το 2,55% κατέγραψε ο FTSE/ASE 20.

Πτώση 1,16% κατέγραψε σε εβδομαδιαία βάση ο FTSE/ASE 80, ενώ αντίθετα ο FTSE/ASE 40 έκλεισε με άνοδο 0,99%.

Όσον αφορά στους επιμέρους κλάδους, αυτός των τραπεζών σημείωσε απώλειες 3,98%, ενώ και οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν 4,47%. Αντίθετα, ο κατασκευαστικός κλάδος σημείωσε άνοδο 4,62% στη διάρκεια της εβδομάδας.

Από τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο ξεχώρισε η Βερνίκος Κότερα (+19,4%), ενώ κατά 15,2% ενισχύθηκε η Άκτωρ, και 13,5% η Ευρωπαϊκή Πίστη.

Στο 13,3% ανέρχονται τα εβδομαδιαία κέρδη για το κοινό της Αλυσίδας, ενώ η Ευρωπαϊκή Τεχνική σημείωσε άνοδο 13%. Κατά 12% ενισχύθηκε η Καρατζής Hellas Net, ενώ το προνόμιο της Αλυσίδας σημείωσε κέρδη 11,9%.

Η Νεώριο Ναυπηγία Σύρου κατέγραψε εβδομαδιαία άνοδο 11,9%, η Plias 11,5% και η Moda Bagno κατά 11,4%.

Αντίθετα, τις υψηλότερες απώλειες στη διάρκεια της εβδομάδας κατέγραψε η μετοχή των Μύλων Κεπενού (-27,8%), ενώ ακολούθησε η Ελβιεμέκ με ποσοστό 24,2%. Η Τεχνοδομή σημείωσε πτώση 21,4%, και η Αεγέκ 17,5%.

Παράλληλα, η Informatics υποχώρησε 17,4% σε εβδομαδιαία βάση, και η Medicon Hellas κατά 15,4%. Η MLS Πληροφορική σημείωσε απώλειες 15% και η Space Hellas 14,5%.

Η Centric Πολυμέσα υποχώρησε 13,9% και η PC Systems κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 13,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v