Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με φειδώ και χωρίς πειθώ

Η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς -παρά την εκτίναξη του δείκτη -δεν πείθει πως επίκειται μεσοπρόθεσμη αλλαγή της τάσης. Εύλογα οι ισχυροί ”παίχτες” της αγοράς θα επιχειρούσαν τη συντήρηση της αντίδρασης, προκειμένου να ρευστοποιήσουν θέσεις τους. Τα ”μικρά χαρτιά” χωρίς τη συμμετοχή των ξένων στα blue chips δεν μπορεί να έχουν τύχη για περισσότερες των 2-3 συνεδριάσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τεχνικής και μόνο μορφής η μέχρι στιγμής αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 2.334,26 μονάδες.

Κίνηση που πραγματοποιήθηκε με αιχμή 3-4 επιλεγμένες μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, και κυρίως μέσω της Εθνικής.

Ο δείκτης υποχώρησε στη συνέχεια (11.40) προς τις 2.319 μονάδες, με την αναλογία ανοδικών–πτωτικών να διαμορφώνεται στο 5 προς 1.

Μεταξύ των μετοχών που εμφανίζουν απόδοση μεγαλύτερη του δείκτη είναι οι Βιοσώλ, Ευρωσυμμετοχές, Επίλεκτος, Γενέρ, Μεσοχωρίτη, Alcatel, Ναυτεμπορική, Ευρωφάρμα.

Από αυτήν την πρώτη αντίδραση δεν λείπουν βεβαίως οι μετοχές των Εθνικής Ακινήτων, ΔΟΛ, αλλά και των Alfa Alfa Συμμετοχών, Μοχλού, Γρηγόρη, Space, Fanco και άλλων αυτής της κατηγορίας.

Από τη μέχρι στιγμής πορεία μετοχών του FTSE, εξαιρούμενων των 3Ε, Πειραιώς και ΟΠΑΠ, δεν διαμορφώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον ικανό να μεταστρέψει –ακόμη– την τάση.

Η αλήθεια είναι πως μια ενδεχόμενη συντήρηση της αντίδρασης της αγοράς θα εξυπηρετούσε αρκετούς ”εγκλωβισμένους”.

Δεν είναι τυχαίο πως ορισμένες χρηματιστηριακές σπεύδουν να στηρίξουν με θετικές εκθέσεις–αναλύσεις κλάδους και μετοχές όπου λόγω θέσεών τους έχουν εύλογο ενδιαφέρον.

Θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί μέχρις ότου διαμορφωθεί –όποτε συμβεί αυτό– σταθερότερη τάση μέσω αγορών κυρίως της μετοχής των Alpha, ΟΤΕ, ΔΕΗ, που θα υποδηλώνουν την ενεργότερη συμμετοχή των ξένων.

Μέχρι τότε οι αντιδράσεις θα εκλαμβάνονται ως τεχνικής και μόνο μορφής κινήσεις των μετοχών, που κυρίως εξυπηρετούν το ”ξεφόρτωμα” ορισμένων θεσμικών θέσεων.

Υ.Γ. Πέρασε το πακέτο του 1,5 εκατ. ιδίων μετοχών της EFG Eurobank, στην τιμή των 15,84 ευρώ ανά μετοχή, προς στρατηγικό επενδυτή.

Η Τράπεζα είχε ανακοινώσει πως κατώτατη τιμή πώλησης θα ήταν τα 15,6 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v