Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική Τροφίμων: Προχωρά η επένδυση στη Βουλγαρία

Παραγωγική βάση στη Βουλγαρία θα διαθέτει από το επόμενο έτος η Γενική τροφίμων (Μπάρμπα Στάθης), για την παραγωγή και εμπορία κατεψυγμένων λαχανικών κυρίως στην τοπική αγορά, περιλαμβάνοντας και εξαγωγές σε όλη τη Ν. Ανατολική Ευρώπη.

Γενική Τροφίμων: Προχωρά η επένδυση στη Βουλγαρία
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Από το επόμενο έτος η Γενική Τροφίμων Α.Ε. (Μπάρμπα Στάθης) θα διαθέτει παραγωγική βάση στη Βουλγαρία για την παραγωγή και εμπορία κατεψυγμένων λαχανικών κυρίως στην τοπική αγορά, αλλά και εξαγωγές σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, το project, που είχε ανακοινωθεί επίσημα στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας πέρυσι τον Απρίλιο, εξελίσσεται με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Ήδη έχει συσταθεί η θυγατρική εταιρία, με την προσωρινή επωνυμία ”Uncle Stathis OOD” (από τη μητρική εταιρία διευκρινίσθηκε ότι μάλλον θα αλλάξει, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο brand name δεν λειτουργεί στην αγορά της Βουλγαρίας), με μετοχικό κεφάλαιο 600.000 λέβα, στην οποία το 100% των μετοχών διατηρεί η εισηγμένη.

Επίσης, αγοράσθηκε οικόπεδο περίπου 40 στρ. στη Στάρα Ζαγόρα της Φιλιππούπολης, όπου ήδη γίνονται οι πρώτες δοκιμαστικές καλλιέργειες, για να αξιολογηθεί το κλίμα της περιοχής.

Ταυτόχρονα, εκπονούνται οι μελέτες σκοπιμότητας, προκειμένου να υποβληθεί τον επόμενο μήνα φάκελος για τη χρηματοδότηση της επένδυσης από το κοινοτικό πρόγραμμα Sapart, με grants 40%-50%.

Στην πλήρη ανάπτυξή του, το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο προϋπολογίζεται σε 9 εκατ. ευρώ, αλλά στο Sapart θα υποβληθεί αρχική αίτηση για επιδότηση επένδυσης ύψους 6 εκατ. ευρώ. Η έναρξη κατασκευής της παραγωγικής μονάδας υπολογίζεται να γίνει το θέρος, για να ολοκληρωθεί εντός του 2005.

Η Μπάρμπα Στάθης αποφάσισε να επενδύσει στη βαλκανική ενδοχώρα με το σκεπτικό ότι οι δασμοί μεταξύ των χωρών αυτών είναι πολύ χαμηλότεροι για εξαγωγές προϊόντων έναντι αυτών που ισχύουν μεταξύ της Ελλάδος και των αντίστοιχων χωρών.

Εξάλλου, στην εσωτερική αγορά η διοίκηση της Μπάρμπα Στάθης έχει ήδη στα σκαριά ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 6 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Γεωργίας στο πλαίσιο του Ν. 1257, με επιδότηση 43%.

Η επένδυση αυτή αφορά στην κατασκευή ψυκτικών θαλάμων και στον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών εγκαταστάσεων της εταιρίας, στη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, και προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του β΄ εξαμήνου, με ορίζοντα αποπεράτωσης στα τέλη του 2004 και πιθανόν τις αρχές του 2005.

Παράλληλα, προχωρά και η κοινή επένδυση με την Hellenic Catering, εταιρία του ομίλου της Goody’s, που ελέγχεται από τη ΔΕΛΤΑ, όπως και η Μπάρμπα Στάθης. Η κοινή εταιρία Green Foods, στην οποία συμμετέχουν με 40% η κάθε μία η Γενική Τροφίμων και η Hellenic Catering, ενώ ποσοστό 20% κατέχει ο κ. Δημ. Γιάννης, που ορίσθηκε διευθύνων σύμβουλος, θα προχωρήσει στην ανέγερση παραγωγικής μονάδας.

Το project αυτό εγκρίθηκε από το υπουργείο Γεωργίας με επιδότηση 45%. Σε αυτή τη φάση λαμβάνονται οι προσφορές για την ανάθεση κατασκευής της μονάδας, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2005.

Κατά το 2003 η Μπάρμπα Στάθης είχε αυξημένα κέρδη προ φόρων κατά 27%, από 5,71 εκατ. ευρώ το 2002 σε 7,25 εκατ. ευρώ. Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της εισηγμένης προσβλέπει εκ νέου σε διψήφια ποσοστά αύξησης για όλα τα οικονομικά μεγέθη της.

Ήδη, όπως έγινε γνωστό από την οικονομική διεύθυνση της Μπάρμπα Στάθης, στο τρίμηνο τα μεγέθη της εταιρίας ανταποκρίνονται στις αρχικές προβλέψεις της διοίκησής της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v