Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρεμβάσεις - φωτιά από Τράπεζα Ελλάδος (update 2)

Ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και περιοριστική πολιτική μισθών συνιστά η ΤτΕ, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2003 διαμορφώθηκε στο 4%, έναντι 4,7% που είχε εκτιμήσει η ΕΣΥΕ και 4,2% που προβλέπει ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης. Σήμα κινδύνου για δημοσιονομική κατάσταση - ασφαλιστικό.

Παρεμβάσεις - φωτιά από Τράπεζα Ελλάδος (update 2)
Ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και περιοριστική πολιτική μισθών συνιστά η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ετήσια έκθεσή της που παρέδωσε σήμερα στην Πρόεδρο της Βουλής, Α. Ψαρούδα Μπενάκη ο διοικητής της Τράπεζας, Ν. Γκαργκάνας.

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται η εκτίμηση ότι πέρυσι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 4%, έναντι 4,7% που είχε εκτιμήσει η Στατιστική Υπηρεσία βάσει προσωρινών στοιχείων και 4,2% που εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Παράλληλα, μέσω της έκθεσης εκπέμπεται σήμα κινδύνου για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ παράλληλα ο κ. Γκαργκάνας κτυπά τον κώδωνα για το ασφαλιστικό.

”Είναι επείγουσα η ανάγκη για εντονότερες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, εάν μάλιστα ληφθουν υπόψη η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής τα τελευταία τρία χρόνια και ιδιαίτερα οι σημαντικές αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν το 2003 σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο κ. Γκαργκάνας είπε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του δεν είναι επαρκή.

Για εμάς το ασφαλιστικό δεν έχει κλείσει. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά για να λυθεί το πρόβλημα. Δεν είναι δουλειά μας όμως να υποδείξουμε πότε και με ποια μέτρα θα λυθεί”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το 2004, η έκθεση εκτιμά ότι θα εκδηλωθούν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ανόδου του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και εκτιμάται ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων θα ενισχύσει τα φαινόμενα υπερβάλλουσας ζήτησης.

Ωστόσο, οι πιέσεις αυτές θα αντισταθμιστούν― κατά το μεγαλύτερο μέρος ― από την αντιπληθωριστική επίδραση της ανατίμησης του ευρώ, η οποία θα εξουδετερώσει την προβλεπόμενη αύξηση της μέσης ετήσιας τιμής του αργού πετρελαίου σε δολάρια ΗΠΑ. Επομένως, προβλέπεται ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός με βάση τον ΔΤΚ θα παραμείνει ουσιαστικά στο επίπεδο του 2003 ή θα παρουσιάσει οριακή μόνο επιτάχυνση.

Εξάλλου, με βάση ένα σύνολο δεδομένων και υποθέσεων (που αναφέρονται αναλυτικά στην Έκθεση), προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανόδου της ελληνικής οικονομίας θα διατηρηθεί υψηλός το 2004 και θα διαμορφωθεί στο 4,1%, εξακολουθώντας να υπερβαίνει σημαντικά το ρυθμό ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ ως συνόλου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος με την ετήσια έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική συνιστά αυξήσεις ονομαστικών αποδοχών οι οποίες θα υπολείπονται της αύξησης της παραγωγικότητας, προκειμένου να εξαλειφθεί η απόκλιση του πληθωρισμού στην Ελλάδα από τον μέσο πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

”Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συμβάλλουν ώστε ο ρυθμός ανόδου των ονομαστικών αποδοχών να συγκλίνει σταδιακά προς το άθροισμα του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας στην Ελλάδα και του μέσου πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει από την πλευρά τους να συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού με την αύξηση κατάλληλης τιμολογιακής πολιτικής”.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται ακόμη συστάσεις προς την κυβέρνηση για περιορισμό των πρωτογενών δαπανών και λήψη μέτρων που θα έχουν στόχο την απλοποίηση της φορολογίας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας.

Ειδικά για την αγορά εργασίας, η ΤτΕ θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να κατατείνουν σε μια πιο ισόρροπη σχέση μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας μέσω μέτρων για τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης της εργασίας και για την αναθεώρηση των πιο περιοριστικών ρυθμίσεων.

Πρέπει επιπλέον, σύμφωνα με την ΤτΕ, να βελτιωθεί το σύστημα προσδιορισμού των αποδοχών στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η διευκόλυνση της πιο ευέλικτης προσαρμογής των επιχειρήσεων στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες.

Μέσω της έκθεσης η Τράπεζα της Ελλάδος εφιστά την προσοχή των νοικοκυριών στο θέμα των δανείων, εκτιμώντας ότι στον βαθμό που θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης τα προσεχή χρόνια, θα αυξηθούν και τα επιτόκια, άρα και οι δαπάνες των νοικοκυριών για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Επίσης τονίζει ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά τις δυνατότητές τους ώστε να εξυπηρετούν απρόσκοπτα το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v