Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κλειδί” της τάσης ο τζίρος

Η αποκοπή μερίσματος 0,60 ευρώ αύριο από τη μετοχή της Alpha, το ενδεχόμενο καταγραφής νέας υψηλής τιμής για τη μετοχή του ομίλου και η ”κόντρα” των κεφαλαιοποιήσεων μπορούν να διαμορφώσουν μονιμότερη ανοδική φορά. Απαραίτητη προϋπόθεση η διαμόρφωση θετικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια και η αύξηση του τζίρου στο Χ.Α.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αύριο θα φανεί κατά πόσο η αντίδραση που επιχειρείται μπορεί να έχει διάρκεια.

Το ”κλειδί” της κίνησης, σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, βρίσκεται στη μετοχή της Alpha.

Με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, των 25,98 ευρώ, η τιμή της υπολείπεται από τη μέγιστη τιμή 52 εβδομάδων των 27,20 ευρώ.

Ζητείται, λοιπόν, το ενδεχόμενο καταγραφής νέας υψηλής τιμής σήμερα, μία μέρα πριν από την αποκοπή του μερίσματος των 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

Εάν συμβεί αυτό, η μετοχή της Alpha περνά αυτόματα στη δεύτερη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης, υπερφαλαγγίζοντας τη Eurobank των 5,224 δισ. ευρώ.

Εάν τεχνικά η τιμή της μετοχής καταγράψει νέο υψηλό επίπεδο, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, δημιουργείται προηγούμενο για ανάλογη κίνηση από πλευράς Εθνικής, όπου η διαφορά τρέχουσας και μέγιστης τιμής διαμορφώνεται στα περίπου 3 ευρώ (20,84 ευρώ, έναντι 23,96 ευρώ).

Η επιφυλακτικότητα που επικρατεί μεταξύ παραγόντων της αγοράς εστιάζεται στον χαμηλό τζίρο, που δεν ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

Διαπιστώνεται όμως πως με συναλλαγές 120-130 εκατ. ευρώ επιτεύχθηκε η προσέγγιση και υπέρβαση της πρώτης ”αντίστασης” των 2.370 μονάδων.

Τώρα ορισμένοι αναφέρονται στον επόμενο στόχο, αυτόν των 2.390- 2.405 μονάδων.

Κατά την εκτίμησή μας οποιαδήποτε αντίδραση στη Σοφοκλέους θα μπορούσε να έχει τύχη στη συνέχεια μόνο στην περίπτωση που οι ξένοι εμφανίζονταν και πάλι ως αγοραστές.

Το ενθαρρυντικό είναι πως στις δύσκολες συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, ρευστοποίησαν ελαχιστότατο μέρος των θέσεών τους.

Αναμένουν, όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί, τις εξελίξεις σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και δευτερευόντως στη ΔΕΗ.

Παράλληλα, σημαντική θεωρείται η προσπάθεια του προέδρου του Χ.Α. να... διασκεδάσει τους φόβους των Άγγλων (FTSE) για την ωριμότητα και το βάθος της αγοράς μας.

Ένα δεύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Σοφοκλέους θα μπορούσε να είναι η διαμόρφωση και πάλι ενός θετικότερου κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω της προεξοφλούμενης μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Ένα τρίτο θετικό στοιχείο αφορά, όπως σημειώθηκε και χθες, στην πλήρη κάλυψη όλων των ανοιχτών περιθωρίων δανεισμού, που είχαν υποχωρήσει σημαντικά ύστερα από τη σημαντική υποχώρηση της προηγούμενης Δευτέρας (22/3).

Στην περίπτωση που λόγω τραπεζών ενισχυθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον προς τα 150 εκατ. ευρώ, θεωρείται πιθανό πως θα παρασυρθεί με εντονότερο ρυθμό ένα σημαντικό τμήμα της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Κατά γενική εκτίμηση, η τελευταία αντίδραση συνέβαλε σημαντικά στην κάλυψη χρεωστικών υπολοίπων, κυρίως όμως στην αποπληρωμή δανείων και κάλυψη ενεχύρων.

Μετοχές-σηματωροί παραμένουν φυσικά ο ΔΟΛ και η Εθνική Ακινήτων, ενώ τάση διαμορφώνεται σε Ναυτεμπορική και Τεγόπουλο.

Πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί η φορά αντίδρασης που διαμορφώνεται εκ νέου στη μετοχή της Alco, οι νέες τιμές–στόχοι που δίνονται για Μέτκα, Μυτιληναίο, η αυξημένη εμπορευσιμότητα και το +4,6% των Folli Follie, η διανομή δωρεάν μετοχών (5 στις 10 από την Εθνική Ασφαλιστική), Ρόκας, Info-Quest, Elinoil κ.ά.

Σε γενικές γραμμές διατηρούμε την επιφυλακτικότητά μας μέχρις ότου ενισχυθεί ο τζίρος και παρακολουθούμε τη συμπεριφορά μετοχών σηματωρών, αλλά ειδικά για σήμερα την πορεία των Alpha και Εθνικής.

Εάν στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι συναλλαγές κυμανθούν στα 35-40 εκατ. ευρώ, τότε το θετικό ενδεχόμενο θα έχει κερδίσει πόντους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v