Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις λόγω ΟΤΕ - ”κόντρα” από τράπεζες

Πιέζεται η αγορά, με αιχμή εντολή πώλησης 1,5 εκατ. τεμαχίων του ΟΤΕ. Αντισταθμιστικά λειτουργούν τα κέρδη των ισχυρών τραπεζικών μετοχών, με το ενδιαφέρον των παραγόντων της αγοράς να εστιάζεται και πάλι στον κλάδο. Υψηλά περιθώρια ανάπτυξης της κερδοφορίας βλέπουν οι ισχυρές χρηματιστηριακές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λυγίζει ο ΟΤΕ, παρασύρει χαμηλότερα και την αγορά. Εντολή πώλησης στη μετοχή του Οργανισμού δημιουργεί πιέσεις προς τη χαμηλή τιμή των 11,20 ευρώ (-2,4%) διαμορφώνοντας χαμηλότερα προς τις 2.362 μονάδες και το Γενικό Δείκτη.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν η εν λόγω εντολή (περί το 1,5 εκατ. τεμάχια) αφορά θέση ξένου ή Έλληνα διαχειριστή, εύλογα όμως δημιουργεί πίεση, που συνδυάζεται και με την υποχώρηση της ΔΕΗ προς τα 20,26 ευρώ.

Αντισταθμιστικά λειτουργεί η κατά περίπου 1,6% αντίδραση της Εμπορικής, κατά 1,2% της Εθνικής και της Eurobank με 1,6%.

Στις τράπεζες, με αφορμή την κίνηση της Alpha να διανείμει δωρεάν μετοχές και να προσφέρει υψηλό μέρισμα, ”παίζεται” ένα λογικό ”στοίχημα”.

Αφορά στο ενδεχόμενο διανομής δωρεάν μετοχών και από την πλευρά της Εθνικής, σενάριο που σύμφωνα με την εκτίμηση ορισμένων χρηματιστηριακών παραγόντων συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Άλλωστε, ο όμιλος διαθέτει ρευστότητα ικανή να καλύψει μία τέτοιας έκτασης κίνηση, προχωρώντας στη δωρεάν διανομή δύο (όπως η Alpha) ή τριών μετοχών.

Γενικότερα, θα λέγαμε πως η αγορά, δηλαδή μεγαλοχρηματιστές και διαχειριστές, ”ποντάρει” και πάλι στον τραπεζικό κλάδο.

Αυτό ενισχύεται τόσο από την εκτίμηση της Π&Κ όσο και από επιμέρους κινήσεις.

Η χρηματιστηριακή της Π&Κ θεωρεί πως υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης των αποτελεσμάτων, προβλέποντας αύξηση των ανά μετοχή κερδών κατά 17,7% για φέτος και 15,1% για το 2005 (βλέπε σχετική αναφορά).

Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να ενταχθεί και η κίνηση, προχθές, του Μαρίνου Γιαννόπουλου (εντεταλμένου γενικού διευθυντή και CFO της Alpha Bank AE) να αγοράσει περί τις 40.000 μετοχές της Alpha Bank, συνολικού κόστους 1,044 εκατ. ευρώ, μέσω της Alpha Finance.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v