Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιαγορά: Την εκλογή Πιλάβιου ενέκρινε η Βουλή

Την εκλογή του Α. Πιλάβιου στην προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε σήμερα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τη σύμφωνη γνώμη της συμπολίτευσης και λευκές ψήφους της αντιπολίτευσης. Τι συζητήθηκε για θεσμικό πλαίσιο, ελέγχους, ποινικές ευθύνες.

Κεφαλαιαγορά: Την εκλογή Πιλάβιου ενέκρινε η Βουλή
Την εκλογή του Α. Πιλάβιου στην προεδρία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε σήμερα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τη σύμφωνη γνώμη της συμπολίτευσης και λευκές ψήφους της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Πιλάβιος αναφέρθηκε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κεφαλαιοαγορά, διαβεβαιώνοντας ότι θα φροντίσει τόσο για την αποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου όσο και για έλεγχο τυχόν παραλείψεων του παρελθόντος.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ο κ. Πιλάβιος, απαντώντας σε ερώτημα των βουλευτών της ΝΔ Β. Πολύδωρα και Γ. Σούρλα για το ”εγκλημα του Χρηματιστηρίου”, υπενθύμισε ότι ”για τα ποινικά θέματα έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη και δεν πρέπει να υπεισέλθουμε σε αυτά, αλλά εάν χρειαστεί θα βοηθήσουμε”.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφορικά με τις τυχόν παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των προκατόχων του, ή άλλες ενέργειες που συνέργησαν στην κατάρρευση του Χρηματιστηρίου, ο κ. Πιλάβιος δήλωσε άγνοια, υποσχέθηκε όμως να ερευνήσει σχετικά, ώστε να είναι σε θέση να δώσει εμπεριστατωμένη αναφορά στο μέλλον, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Πιλάβιος, εκφράσθηκε υπέρ μιας ”πιο σφιχτής πολιτικής” απέναντι στις εταιρείες που δεν εκτελούν τα υπεσχημένα (και με περισσότερους προληπτικούς ελέγχους), με παράλληλες ωστόσο βελτιώσεις και του θεσμικού πλαισίου, ώστε το τελευταίο να καταστεί λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο αποτελεσματικό, αξιόπιστο και διάφανο και να συντελέσει στην επιστροφή των επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Από τις παρατηρήσεις των βουλευτών, αξίζει να αναφερθεί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η υπενθύμιση εκ μέρους του Αλέκου Παπαδόπουλου (ΠΑΣΟΚ), παλαιότερης, μη υλοποιηθείσας πρότασης για φορολόγηση των βραχυχρόνιων τοποθετήσεων.

Επ’ αυτής, ο κ. Πιλάβιος περιορίστηκε να παρατηρήσει ότι ”πρέπει να ξαναδούμε από μηδενική βάση το όλο σύστημα και όχι αποσπασματικά. Δεν είναι μόνον ένας φόρος που πρέπει ή δεν πρέπει να επιβληθεί”.

Στις τοποθετήσεις των βουλευτών αναφέρονται επίσης, η πρόταση του Απόστολου Κακλαμάνη (ΠΑΣΟΚ), να επανέλθει παλαιότερη ρύθμιση για εξάμηνη τραπεζική εγγύηση των επενδύσεων (κάτι που απέρριψε ο κ. Πιλάβιος με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία κεφαλαιαγορά διεθνώς), όπως επίσης και η έμφαση που έδωσε ο Γιάννης Δραγασάκης (ΣΥΝ) στην ”τάση των τραπεζών να απορροφήσουν τις χρηματιστηριακές τους εταιρείες, προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς” με το σχόλιο ότι ”πάμε σε μια δικτατορία των τραπεζών”.

Εξάλλου, σε ερώτηση του Γιάννη Τραγάκη (ΝΔ), σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των χρηματιστηριακών εταιρειών και τη σημερινή κατάσταση στην αγορά, ο κ. Πιλάβιος διευκρίνισε ότι η αποτύπωση της κατάστασης είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τον ίδιο.

”Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να μην αφήνουμε να λειτουργούν εταιρείες που θα έπρεπε να είναι κλειστές από χρόνια”, συμπλήρωσε.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι θα υλοποιηθεί σταδιακά η προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ περί ανακήρυξης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ανεξάρτητη διοικητική Αρχή.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Φίλιππου Πετσάλνικου (ΠΑΣΟΚ), ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε συγκεκριμένα: ”Ξεκινάμε με βήματα την ανεξαρτητοποίηση. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί το ρόλο της Επιτροπής όπως λειτουργεί σήμερα και θα προχωρήσουμε σε βήματα υλοποίησης του προγράμματός μας. Η λειτουργία της Επιτροπής θα είναι σε απόσταση από την κυβέρνηση. Σημασία έχει και η επιλογή του προσώπου του κ. Πιλάβιου – ανάμεσα σε παράγοντες που έχουν μια πολιτική ανεξαρτησία›.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v