Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι Κύπριοι και τα αποδημητικά πουλιά!

Τι κοινό έχουν οι Κύπριοι και τα αποδημητικά πουλιά; Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχτεί στο παρελθόν κι άλλες μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό δίκαιο. Ως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται εκείνη του κυνηγιού των αποδημητικών πουλιών στη Μάλτα!

Oι Κύπριοι και τα αποδημητικά πουλιά!
Τι κοινό έχουν οι Κύπριοι και τα αποδημητικά πουλιά; Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεχτεί στο παρελθόν κι άλλες μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό δίκαιο. Ως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται εκείνη του κυνηγιού των αποδημητικών πουλιών στη Μάλτα!

Είναι προφανές ότι ο διεθνής παράγοντας βλέπει τα πράγματα λίγο διαφορετικά απ’ ό,τι τα βλέπουμε εμείς οι Ελληνες. Η έννοια της Δικαιοσύνης είναι όρος άγνωστος στη διεθνή διπλωματία.

Εκείνο που μετράει περισσότερο είναι η θέληση του ισχυρότερου και στην προκειμένη περίπτωση ο ισχυρότερος είναι ο αγγλοαμερικανικός παράγοντας.

Πέρα απ’ αυτές τις γενικές παρατηρήσεις, έχει σημασία να σκεφτούμε ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ”ναι” ή του ”όχι” των Ελληνοκυπρίων.

Δίχως να μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι ένα ”ναι” στο σχέδιο Ανάν δίδει λύση στο πρόβλημα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα ”όχι” δημιουργεί νέα προβλήματα.

Και κυρίως αυξάνει τον λεγόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο. Αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή μας και μάλιστα με την Τουρκία να είναι η μόνη μέχρι σήμερα κερδισμένη, αφού έχει ήδη κερδίσει πόντους στο πολιτικό παιγνίδι.

Μπείτε στη θέση ενός ξένου επενδυτή, τον οποίο ο κ. Αλογοσκούφης προσπαθεί να πείσει ώστε να φέρει στην Ελλάδα μία μεγάλη επένδυση. Πιστεύετε ότι δεν θα μετρήσει αυτό τον παράγοντα στην απόφασή του; Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα τον επικαλεστεί, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη.

Ένας επιχειρηματίας μας έλεγε πριν από καιρό ποιο κλίμα ακριβώς αντιμετώπισε στη μακρινή Αμερική, όταν προσπάθησε να πείσει Αμερικανούς να γίνουν συνέταιροι σε μία επένδυση στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Ελλάδα είναι κάπου στη... Μέση Ανατολή και είχαν κάπου ”ακούσει” ότι ”είναι μία επικίνδυνη χώρα”, η οποία βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με τους γείτονές της.

Οι άνθρωποι δεν έμειναν στο ποιος είχε δίκιο ή άδικο. Δεν τους ενδιέφερε. Όπως κι εσάς δεν θα σας ενδιέφεραν οι λεπτομέρειες αν ήσασταν οι κεφαλαιούχοι και σας καλούσαν να επενδύσετε στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα ψάξετε αρκετά στον χάρτη για να τη βρείτε, ακόμη κι αν γνωρίζετε ότι βρίσκεται κάπου στην... Αφρική. Αν ο ΟΗΕ και οι προστάτιδες δυνάμεις του πλανήτη κατηγορούσαν έμμεσα ή άμεσα τους πολίτες της χώρας και την κυβέρνησή τους για... αδιαλλαξία, θα είχατε, άραγε, λόγους να πιστέψετε το αντίθετο;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v