Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους, η λιτοδίαιτη!

Με αξία συναλλαγών που μόλις ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, ενδεικτική της επιφυλακτικότητας που επικρατεί στην αγορά, η Σοφοκλέους κινήθηκε για μία ακόμη συνεδρίαση σταθεροποιητικά, στην προσπάθεια να διασπάσει τις 2.385 μονάδες. Μερική ανάκαμψη για τηλεπικοινωνίες, πιέσεις της... τελευταίας ώρας στην Εθνική. Κέρδη 1,74% στην εβδομάδα.

Πάνω ο Δείκτης, μικτή εικόνα στο ταμπλό και κάτω ο τζίρος που συνεχίζει να διολισθαίνει (την μεγάλη εβδομάδα δεν θεωρείται απίθανο η καθαρή αξία συναλλαγών να πέσει και κάτω από τα 100 εκ. ευρώ).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ότι οι χαμηλοί όγκοι είναι ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί στην Αγορά, μια Αγορά φαινομενικά (τουλάχιστον) αδύναμη και βέβαια όλοι υποστηρίζουν ότι χρειάζονται άμεσα ειδήσεις τέτοιες που μπορεί να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον. Πάντως σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη 1,74%.

Συγκρατημένοι και όσοι ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, δεν αποκλείουν ότι όσο ο Δείκτης διατηρείται πάνω από τις 2.360 μονάδες, να συνεχίσει τις απόπειρες διάσπασης των 2.385 μονάδων, όμως δεν μπορεί να πάει σημαντικά ψηλότερα με τέτοιο όγκο συναλλαγών.

Δείκτης ο οποίος κινήθηκε σήμερα εν μέσω ουδέτερου έως ελαφρώς θετικού διεθνούς κλίματος, μεταξύ 2.364,74 και 2.387,68 μονάδων, για να κλείσει τελικά στις 2.372,77 μονάδες με κέρδη 0,56% κυρίως λόγω υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,57%) ενώ μεσαία (+0,23%) και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (+0,08%) επέδειξαν απόλυτη επιφύλαξη.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ΔΕΗ, ΟΠΑΠ (και με ”εισαγόμενες” εντολές αγορών), Alpha Bank και Cosmote και με θετικό πρόσημο έκλεισαν Πειραιώς, Ελ. Τεχνοδομική, ΟΤΕ, Eurobank και Motor oil.

Αντίθετα πιέστηκαν Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν (με διαθέσεις διόρθωσης), Εμπορική, στο ”κόκκινο” έκλεισαν Εθνική (παρά το γεγονός ότι καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης κατέγραφε σημαντικά κέρδη, λίγο πριν το τέλος βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας), Αγροτική, Γερμανός, ΗΥΑΤΤ, ΚΑΕ, Coca-Cola, ενώ η Ιντρακόμ ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις για να κλείσει τελικά αμετάβλητη.

Μικτή η τελική εικόνα με 147 ανοδικές μετοχές έναντι 141 πτωτικών, μόλις σε 11 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 4%, ο τζίρος στα 102,1 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 2,4 εκ. αφορούσαν ”πακέτα”.

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, λίγο πριν το τέλος βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας η ΓΕΚ, αξιοσημείωτα κέρδη για την Γενική που ουσιαστικά ”ακυρώνουν” την δημόσια πρόταση της Societe Generale, Σαραντής, Μύλοι Κεπενού και ΠαΪρης σε κίνηση ”ασανσέρ”, κινητικότητα σε Ρόκα και Μυτιληναίο, σημαντικό ”μαζεματάκι” στο τέλος για την Flexopack, ενώ προσπαθεί να αντιδράσει από τα χαμηλά η Αλουμίνιο της Ελλάδος και ίσως χρειάζεται προσοχή.

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 98.990 τεμάχια της Autohellas στα 6,70 ευρώ, ένα πακέτο 4.000 τεμάχια της Altec στα 0,66 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 τεμάχια της Μυτιληναίος στα 4,84 ευρώ και ένα πακέτο 9.600 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 21,48 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 30.000 τεμάχια της Εθνικής στα 22,10 ευρώ και ένα πακέτο 41.112 τεμάχια της ΔΕΗ στα 20,52 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v