Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διψάει για ειδήσεις η αγορά

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν, εκτός από τους τραπεζικούς τίτλους, μετοχές που επηρεάζονται από την αλλαγή καθεστώτος διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι γνώμες που θέλουν την αγορά να αναζητά κίνητρο και φυσικό ηγέτη, σε μία περίοδο όπου φαινομενικά ”δεν κουνιέται φύλλο”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Λείπει ο φυσικός ηγέτης και το κίνητρο που χρειάζεται η αγορά για να αντιδράσει.

Μέχρις ότου δημιουργηθούν βάσιμες προϋποθέσεις μίας μονιμότερης αναστροφής κλίματος και τάσης, στην αγορά θα συνεχίζεται η ”ταλαιπωρία”.

Κατάσταση που μέχρι στιγμής εξυπηρετεί όσους επιλεγμένα και μεθοδικά ενισχύουν τις θέσεις τους σε πολύ συγκεκριμένες μετοχές.

Είναι κάτι περισσότερο από εμφανής η προσεκτική τοποθέτηση ισχυρών παιχτών στις 4 βασικές τραπεζικές μετοχές.

Είναι διακριτό το ”μάζεμα” που επιχειρούν ορισμένοι (μάλλον ξένοι) στη μετοχή του ΟΤΕ, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι (ίσως και ξένοι) ρευστοποιούν θέσεις τους.

Η σπουδή ορισμένων να τοποθετηθούν σε επιλεγμένες μετοχές επιβεβαιώθηκε χθες μέσω του Τιτάνα.

Με συναλλαγές περίπου 80.000 τεμαχίων η μετοχή ενισχύθηκε κατά 3,5% και ”έκλεισε” στα 37,24 ευρώ, πολύ κοντά στην ανώτατη τιμή ημέρας των 37,34 ευρώ.

Παράλληλα, στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση φαίνεται να ξεκαθαρίζουν οι δύο κυρίαρχες τάσεις.

Τα εναπομείναντα ενεργά επενδυτικά σχήματα τοποθετούνται κυρίως σε μετοχές με ελκυστική τιμή και υψηλή μερισματική απόδοση, ενώ ορισμένα άλλα αναλαμβάνουν ”εργολαβίες” σε μετοχές εταιριών χαμηλής διασποράς, ελεγχόμενης θέσης του βασικού μετόχου, με το… αζημίωτο φυσικά.

Οι παρατηρητικότεροι παράγοντες της αγοράς αναφέρονται σε συγκεκριμένες μετοχές, που ξαφνιάζουν με το ακραίο των διακυμάνσεών τους.

Πρόκειται για μετοχές ”φθηνότερες του χιλιάρικου”, καθώς προτιμώνται τίτλοι που κοστίζουν το πολύ μέχρι τρία ευρώ.

Έχει παρατηρηθεί πως από την αρχή του χρόνου διαμορφώνεται σταδιακά αυτή η ομάδα των 15-20 μετοχών με την υψηλότατη απόδοση και το

προδιαγεγραμμένο δρομολόγιο μεταξύ ελάχιστης – μέγιστης τιμής.

Βέβαια, όπως σημειώνεται και στον ”Χαμαιλέοντα”, ”τα χρηματιστηριακά πανοτόκια καίνε”, καθώς ορισμένες χρηματιστηριακές και πελάτες τους βρίσκονται σε συγκρουσιακή διαδικασία.

Το πρόβλημα του Μαρτίου των ανοιχτών θέσεων ”αέρα” και του δείκτη φερεγγυότητας 2-3 χρηματιστηριακών θα μπορούσε να πλήξει ένα περιφερειακό τμήμα της αγοράς. Γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Από τη χθεσινή παρουσία και εκλογή του Αλέξη Πιλάβιου, προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στη Βουλή, κρατάμε την επισήμανσή του (προειδοποίηση κατά την εκτίμησή μας) πως ”πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί, να μην αφήνουμε να λειτουργούν εταιρίες που θα έπρεπε να είναι κλειστές από χρόνια”.

Επ’ αυτού, οι παλαιότεροι της αγοράς σημειώνουν πως ”αρχή άνδρα δείκνυσι”.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως αυτή την περίοδο η αγορά ”ξαναζυμώνεται”, με τους ισχυρούς Έλληνες διαχειριστές - χρηματιστές να αναλαμβάνουν θέσεις.

Οι αναλύσεις – εκθέσεις των Eurobank, Π&Κ, Εγνατία και άλλων ισχυρών ΑΧΕ δείχνουν προς τα πού στρέφουν το ενδιαφέρον τους.

Και αυτός ο κύκλος τοποθετήσεών τους έχει ως επίκεντρο τις τράπεζες, με τη Eurobank να είναι πλέον η πρώτη τους επιλογή και τις Εθνική, Alpha να ακολουθούν.

Για τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, μετοχές-”σηματωροί” για σήμερα θεωρούνται οι Sex Form (στα 2,48 ευρώ), Κεπενός (στα 2,54), Μαθιός (στα 2,38), αλλά και Βαράγκης, Έμπεδος, Καρδασιλάρης, Ιmperio, Μάρακ, Ρόκας.

Να προσεχθούν επίσης η ανάλυση της Marfin για τις Hyatt και ΟΠΑΠ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για κοινωνική άδεια εγκατάστασης – λειτουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε δημόσιους χώρους που παρέχουν υπηρεσίες Διαδικτύου.

Εύλογο και το ενδιαφέρον για τη συμπεριφορά των 11 μετοχών που αναμένεται να ενταχθούν σε καθεστώς 5ωρης διαπραγμάτευσης και 1- μετοχών που... υποβιβάζονται σε καθεστώς 3ωρης διαπραγμάτευσης.

Οι αναθεωρημένες κατηγορίες διαπραγμάτευσης θα ισχύσουν από 13/4.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v