Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Το τελικό σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν για το Κυπριακό, οι δημόσιες δαπάνες, το έλλειμμα και το χρέος, αλλά και η Σοφοκλέους είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Το τελικό σχέδιο του γ.γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν για το Κυπριακό, οι δημόσιες δαπάνες, το έλλειμμα και το χρέος, αλλά και η Σοφοκλέους είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Κυπριακό: Το τελικό σχέδιο του γενικού γραμματέα Κόφι Ανάν τίθεται στο μικροσκόπιο των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με ”Το Βήμα”, που παράλληλα σημειώνει τι σημαίνει το ”ναι” και το ”όχι”.

Η ”Καθημερινή” κάνει λόγο για κλίμα απόρριψης του σχεδίου Ανάν στη Λευκωσία, ενώ συμπληρώνει πως η γραμμή από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην Αθήνα είναι σταθερή και επισημαίνει πως το διεθνές κλίμα θέλει το ”ναι”.

”Τα Νέα” επισημαίνουν στο πρωτοσέλιδό τους πως υπάρχει προβληματισμός στην Κύπρο, ενώ εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει το ”ναι” και το ”όχι”.

Στο παρασκήνιο της Λουκέρνης, στη στάση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κ. Ανάν και στα επακόλουθα αναφέρεται η ”Ελευθεροτυπία”.

Δαπάνες: Περιορίζονται έως και 40% οι εκταμιεύσεις των ήδη εγγεγραμμένων κονδυλίων στον Κρατικό Προϋπολογισμό, σε μια προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να ελέγξει την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο κινείται στο επικίνδυνο όριο του 3% του ΑΕΠ αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Έλλειμμα: Στην εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπάρχει ειδική αναφορά στην Ελλάδα για την προσέγγιση του ορίου συναγερμού του 3% και θα ζητηθεί αυστηρή δημοσιονομική πολιτική τονίζει η ”Εξπρές”.

Δημόσιο Χρέος: Ένα καταστροφικό σενάριο δημοσιονομικής χρεοκοπίας για τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επεξεργάστηκε ο διεθνής οίκος Standard & Poor’s, σύμφωνα με το ”Κέρδος”, που επισημαίνει πως ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι το μέσο δημόσιο χρέος των χωρών του ΟΟΣΑ θα αυξηθεί από το 47% του ΑΕΠ το 2010 σε 139% του ΑΕΟ το 2050.

Ecofin: Ο κεντρικός ρόλος του προγράμματος σταθερότητας για τη διασφάλιση της αναγκαίας μακροοικονομικής βελτίωσης στην Ε.Ε. και η σύνταξη και εφαρμογή βιώσιμων Κρατικών Προϋπολογισμών αναμένεται να υπογραμμιστεί στο συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ένωσης που πραγματοποιείται σήμερα στο Δουβλίνο, σημειώνει η ”Ναυτεμπορική”.

Σύμφωνα με το ”Κέρδος”, το θέμα της διαχείρισης του Δ’ ΚΠΣ πρόκειται να απασχολήσει το ”άτυπο” Ecofin, που συνεδριάζει από σήμερα και μέχρι τις 4 Απριλίου.

Σοφοκλέους: Η προσοχή των επενδυτών και το ειδικό βάρος των ”επαγγελματιών” της αγοράς, Ελλήνων και ξένων, έχουν μετατοπιστεί σε έναν αρκετά μικρό αριθμό μετοχών στην οδό Σοφοκλέους, αναφέρει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”, που συμπληρώνει πως ο διαχωρισμός της ”ήρας” από το ”στάρι” δείχνει να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με τους τζίρους να συγκεντρώνονται σχεδόν κάθε μέρα στις ίδιες μετοχές.

Ευρωδικαστήριο: Με τέσσερις προδικαστικές επιστολές προς την κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τής ζητεί να λάβει μέτρα έτσι ώστε να προσαρμοστεί η νομοθεσία προς την κοινοτική σε αντίστοιχους τομείς, τονίζει η ”Ναυτεμπορική”.

”Τα Νέα” επισημαίνουν πως η Κομισιόν θεωρεί παράνομη την απαγόρευση στα ”φρουτάκια” και ζητεί την άρση της απαγόρευσης.

ΚΕΠ: Με μια αιφνίδια δήλωση ο υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, κ. Απ. Ανδρεουλάκος, προανήγγειλε το τέλος των ΚΕΠ, τα οποία προεκλογικά η Ν.Δ. είχε δεσμευτεί ότι θα ενίσχυε και θα αναβάθμιζε, τονίζει η ”Ημερησία”.

Τιμές: Ανατιμήσεις από 3% ως και 5% σε αρκετά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αναμένονται εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με ”Το Βήμα”.

Συνταξιούχοι: Αυξήσεις έως 9% έλαβαν φέτος οι συνταξιούχοι, αλλά σχεδόν 8 στους 10 ζουν με λιγότερο από 800 ευρώ το μήνα επισημαίνει η Οικονομική ”Ελευθεροτυπία”.

Τράπεζες: Επί τάπητος θέτουν τώρα το ασφαλιστικό οι τράπεζες, τονίζει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”, που επισημαίνει πως ένα από τα θέματα που έθιξαν από τις πρώτες συναντήσεις τους ο τέως και ο νυν πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας ήταν το ασφαλιστικό πρόβλημα των υπαλλήλων.

EFG Eurobank: Στα σχέδια της EFG για Βαλκάνια και ασφάλειες αναφέρεται η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που συμπληρώνει πως παράλληλα πραγματοποίησε επαφές με κυπριακή τράπεζα.

ΔΕΗ: Σοβαρή και λίαν δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε η 1η Απριλίου για τη ΔΕΗ, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την κίνηση διαδικασίας κατά της επιχείρησης για το μονοπώλιό της στην εξόρυξη του λιγνίτη, που ακόμα και σήμερα παραμένει η βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τονίζει η ”Καθημερινή”.

Intralot: Έληξε στις 31 Μαρτίου η ισχύς της προσφοράς της κοινοπραξίας της Intralot και ουσιαστικά ναυάγησε η δεύτερη προσπάθειά της να αναλάβει για πέντε χρόνια ακόμα την εκμετάλλευση του Ξυστό.

Αλουμύλ: Για όλους και για όλα μιλάει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις” ο κ. Γιώργος Μυλωνάς της Αλουμύλ, όπου παράλληλα δεν διστάζει να διατυπώσει κριτική για την επικρατούσα επιχειρηματική αντίληψη στην Ελλάδα.

Γερμανός: Με 550 σημεία θα αναπτυχθεί στην αγορά της Πολωνίας η Γερμανός αναφέρει η ”Ημερησία” που επισημαίνει πως το εν λόγω δίκτυο είναι διπλάσιο από αυτό που διαθέτει στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v