Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχονται τοποθετήσεις από... χαμηλότερα

Ως ο μήνας των blue chips χαρακτηρίζεται ο Νοέμβριος για τη Σοφοκλέους, καθώς ο FT 20 (3,27%) υπεραπέδωσε του Γενικού Δείκτη (2,31%), έναντι απωλειών (-2,32%) του Small Cap 80. Αυτό ίσως να δικαιολογεί μία μικρή διολίσθηση ώστε να κινηθεί και πάλι η αγορά προς την ”δοκιμασία” των 2.200 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η φάση του ξεκαθαρίσματος στην αγορά συνεχίστηκε και κατά το μήνα Νοέμβριο, που χρηματιστηριακά, ολοκληρώθηκε χθες.

Τόσο από πλευράς συναλλαγών όσο και από την επιμέρους απόδοση κλάδων και μετοχών, επιβεβαιώνεται- κατά τον πλέον πανηγυρικό τρόπο- η συντελούμενη κατηγοριοποίηση στη Σοφοκλέους.

Είναι ενδεικτικό πως για το Νοέμβριο, από τους βασικούς δείκτες, ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε ποσοστιαία μεταβολή κατά 2,31%, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 3,27% και αυτός της μεσαίας 0,67% (*).

Αρνητική κατά 2,32%, επίσης σε επίπεδο μήνα, ήταν η απόδοση του 80άρη, γεγονός το οποίο μπορεί να ερμηνευτεί από την υποχώρηση των κλάδων εκδόσεων και εκτυπώσεων (-6,99%), κλωστοϋφαντουργίας (-9%) και πληροφορικής (-5,76%). Ακόμη, για το Νοέμβριο, ο τραπεζικός δείκτης οδηγήθηκε κατά 2,65% υψηλότερα, ενώ οι τηλεπικοινωνίες κέρδισαν 3,75%.

Είναι επίσης άξιον αναφοράς, πως κατά το μήνα Νοέμβριο, ποσοστό έως και 70% του μέσου ημερήσιου τζίρου αφορούσε στις συναλλαγές μόλις 15 μετοχών, από τις οποίες καθημερινά οι τουλάχιστον 8 ήταν του FTASE 20. Είναι επίσης σημαντικό πως περίπου ένα 20% αφορούσε στις συναλλαγές επί μετοχών του Midcap 40, ενώ μόλις 10% αφορούσε το υπόλοιπο των περίπου 320 εισηγμένων.

Δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά, περί τις 25 μετοχές δεν πραγματοποιούσαν καν μία πράξη, ενώ για περίπου 100 τίτλους οι εμπορευσιμότητα δεν υπερέβαινε τις 5.000 τεμάχια.

Είναι προφανής πλέον ο διαχωρισμός που συντελείται στην αγορά, καθώς για πλειάδα μετοχών οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις προσφέρονται μόνο για την αποχώρηση εγκλωβισμένων λόμπι ή ακόμη και ορισμένων διαχειριστών και σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις και των ίδιων των βασικών μετόχων.

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και μεταξύ των χρηματιστηριακών, καθώς το περίπου 85% του ημερήσιου τζίρου πραγματοποιείται από το πολύ 20 ΑΧΕ.

Τα εβδομαδιαία κέρδη του Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκαν στο 2,49%, ενώ ο δείκτης FTASE 20 εμφάνισε ποσοστιαία κέρδη της τάξης του 2,97%. Ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,65%,ενώ οι τηλεπικοινωνίες 3,45%. Αν τα στοιχεία των εβδομαδιαίων αποδόσεων παραβληθούν με αυτά του μήνα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη άνοδος των κλάδων με τη μεγαλύτερη βαρύτητα καταγράφηκε την εβδομάδα που τελείωσε.

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω μικρή διολίσθηση του Γενικού Δείκτη ίσως και χαμηλότερα των 2.150 μονάδων, προκειμένου να διαμορφωθούν ελκυστικότερα επίπεδα τιμών.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε επανενεργοποίηση αγοραστών, κυρίως από την πλευρά ξένων διαχειριστών, λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI- κίνηση που μπορεί να αποφέρει ρευστότητα της τάξης των 60- 80 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση.

Τότε, από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες τοποθετήσεις κυρίως σε Alpha και Πειραιώς (μετά και την επίλυση του θέματος της ΕΤΒΑ) και δευτερευόντως σε επιμέρους τίτλους των δεικτών MSCI χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

(*) Πλήρης πίνακας με τα χρηματιστηριακά στοιχεία που αφορούν το Νοέμβριο και εκπονήθηκαν από τη Magna Trust δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v