Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωνατέξ: Στην κερδοφορία ο όμιλος και η μητρική

Κέρδη προ φόρων έναντι ζημιών το περισινό εννεάμηνο σε επίπεδο ομίλου και μητρικής ανακοίνωσε η Κλωνατέξ για το 9μηνο του 2003. Παράλληλα, η εταιρία ανακοίνωσε μείωση των υποχρεώσεων, αλλά και των ιδίων κεφαλαίων λόγω κινήσεων εξορθολογισμού των λογιστικών καταστάσεων.

Κλωνατέξ: Στην κερδοφορία ο όμιλος και η μητρική
Κέρδη προ φόρων έναντι ζημιών το περισινό εννεάμηνο σε επίπεδο ομίλου και μητρικής ανακοίνωσε η Κλωνατέξ για το 9μηνο του 2003.

Παράλληλα, η εταιρία ανακοίνωσε μείωση των υποχρεώσεων, αλλά και των ιδίων κεφαλαίων λόγω κινήσεων εξορθολογισμού των λογιστικών καταστάσεων.

Ειδικότερα, αύξηση κατά 170% σημείωσε ο κύκλος εργασιών της Κλωνατέξ σε επίπεδο μητρικής κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2003 και διαμορφώθηκε στα 6,11 εκατ. ευρώ έναντι 2,26 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η αύξηση αυτή, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, προέρχεται από έσοδα από παροχή υπηρεσιών διαχείρισης προς τις συνδεδεμένες με αυτήν εταιρίες, βάσει του σκοπού της ως εταιρίας συμμετοχών.

Τα λειτουργικά κέρδη της εταιρίας (ολικά αποτελέσματα) ανήλθαν σε 7 εκατ. ευρώ περίπου έναντι ζημιών 4,8 εκατ. ευρώ το 2002, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξέλιξη των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων αλλά και στην αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρίας.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 7,93 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,92 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή βελτίωση ενώ το καθαρό περιθώριο κυμαίνεται στο 129,8%.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η καθαρή θέση της Κλωνατέξ βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του α’ εξαμήνου και ανήλθε στα 67,8 εκατ. ευρώ έναντι 87,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σημειώνοντας μείωση της τάξης του 23,1%, γεγονός που οφείλεται στο ότι η εταιρία προχώρησε στον εξορθολογισμό των Οικονομικών της Καταστάσεων μετά και από την εφαρμογή του Ν.3050/02 (ισχύς 1/1/03) και στο πλαίσιο αυτό αποτίμησε τις συμμετοχές της σε εταιρίες μη εισηγμένες οι οποίες αποκτήθηκαν σε παρελθούσες χρήσεις και η υποτίμηση που προέκυψε (12.359.466,37 ευρώ) συμψηφίστηκε με τη καθαρά θέση της εταιρείας.

Κομβικό σημείο στην πορεία της εισηγμένης Κλωνατέξ την τρέχουσα περίοδο είναι, όπως επισημαίνεται, η σημαντική μείωση των υποχρεώσεών της, οι οποίες ανήλθαν στα 43,8 εκατ. ευρώ έναντι 60,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2002, παρουσιάζοντας έτσι μείωση της τάξης του 28% περίπου. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μείωση του τραπεζικού δανεισμού κατά 16 εκατ. ευρώ περίπου.

Όσον αφορά στον όμιλο Κλωνατέξ, ενοποιεί 17 εταιρείες, οι 12 εκ των οποίων δραστηριοποιούνται στον καθετοποιημένο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας (από αυτές η Κλωστήρια Ναούσης καθώς και η Fanco είναι εισηγμένες στο Χ.Α.), 4 στον χώρο των συμμετοχών και ναυτιλίας και τη ΛΑΝ-ΝΕΤ που δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

O κύκλος εργασιών του ομίλου Κλωνατέξ κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2003 ανήλθε στα 200 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 185 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σημειώνοντας έτσι αύξηση της τάξης του 7,5%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική αύξηση της δραστηριότητας της ΛΑΝ-ΝΕΤ, η οποία κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα στις εταιρείες παροχής σταθερής τηλεφωνίας μετά τον ΟΤΕ. Παράλληλα ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας διατήρησε τα περυσινά επίπεδα καθώς και τα αντίστοιχα μερίδια αγοράς.

Το μικτό κέρδος ανήλθε σε 17,6 εκατ. ευρώ έναντι 19,51 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σημειώνοντας μείωση κατά 9,4% περίπου γεγονός που οφείλεται στη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο σε μια ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο αφού σημειώνεται παρατεταμένη ύφεση πλέον των 2 ετών όπου η αύξηση του κόστους α’ ύλης συνδυάζεται με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στις τιμές πώλησης από τρίτες χώρες όπως Πακιστάν, Κίνα κ.λπ., ο οποίος ενισχύθηκε και από την μεγάλη άνοδο του Ευρώ έναντι του Δολαρίου

Τα λειτουργικά αποτελέσματα του ομίλου μετά από την αφαίρεση των χρηματοοικονομικών σημείωσαν σημαντική βελτίωση αφού ανήλθαν σε ζημίες 8,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 20,4 εκατ. ευρώ το 2002 γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξέλιξη των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και τη σημαντική μείωση του Τραπεζικού δανεισμού κατά 39 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 16,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 41,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή βελτίωση ενώ το EBITDA ανήλθε στα 45,85 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 14,62 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Κατά συνέπεια το περιθώριο EBITDA διευρύνθηκε στο 23,04% έναντι 7,90% πέρυσι.

Η καθαρά θέση του ομίλου (Ίδια Κεφάλαια) ανήλθε στα 183,2 εκατ. ευρώ έναντι 276,7 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σημειώνοντας μείωση της τάξης του 33,8%, το οποίο οφείλεται αφ’ενός στο ότι ο όμιλος προχώρησε στον εξορθολογισμό των οικονομικών της καταστάσεων μετά και από την εφαρμογή του Ν.3050/02 (ισχύς 1/1/03) και στο πλαίσιο αυτό αποτίμησε τις συμμετοχές της σε εταιρείες μη εισηγμένες οι οποίες αποκτήθηκαν σε παρελθούσες χρήσεις και η υποτίμηση που προέκυψε (12 εκατ. ευρώ) συμψηφίστηκε με τη καθαρά θέση της εταιρείας, αφετέρου στο ότι συμψήφισε τις υποτιμήσεις των συμμετοχών και χρεογράφων του Ν 2874/2000 συνολικού ύψους 98 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος αναμένει στη τρέχουσα χρήση να καρπωθεί τα αποτελέσματα των ενεργειών αναδιάρθρωσης των λειτουργικών της δραστηριοτήτων και αναδιοργάνωσης των εσωτερικών διαδικασιών με στόχο την αποκόμιση σημαντικών οικονομιών κλίμακας, τη διατήρηση των μεριδίων αγοράς και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων με σημαντικότερα περιθώρια κέρδους στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών όπου υλοποιείται σημαντικό επενδυτικό πλάνο για την απόκτηση μεριδίου άνω του 5%.

Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος μέσω της θυγατρικής ΛΑΝ-ΝΕΤ ολοκλήρωσε πρόσφατα τη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων του βαφείου – φιρινιστηρίου στην ΑΤΕ LEASING η οποία με τη σειρά της τα μισθώνει στη θυγατρική εταιρία Fanco, και παράλληλα εγκρίθηκε απο τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων η συγχώνευση με απορρόφηση της ΛΑΝΤΕΚ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ (εταιρίας παροχής τηλεπικοινωνιακού υλικού και υπηρεσιών) από τη ΛΑΝ-ΝΕΤ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ και αναμένεται η έγκριση προς τους αρμόδιους φορείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v