Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλατιά χαμόγελα στη Σοφοκλέους

Οι εξελίξεις στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο συντελούν στην ούτως ή άλλως ανοδική φορά των τραπεζών και ωθούν τον Γενικό Δείκτη προς τις 2.200 μονάδες, ενθαρρυντική ένδειξη ότι μέρος της υγιούς μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης αντιδρά στα κελεύσματα των ισχυρών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με το καλημέρα, χαμόγελα. Όλες οι προσυνεδριακές θετικές ενδείξεις επιβεβαιώνονται στα πρώτα 30-35 λεπτά της συνεδρίασης με τον FTSE/ASE- 20 να οδηγεί τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 2.180 μονάδες. Με αυξημένες συναλλαγές 22 εκατ. ευρώ, από τις οποίες το περίπου 60% πραγματοποιείται στις μετοχές των Ιntracom, Eurobank, ΟΤΕ, Εθνική, Panafon, 3Ε, ΟΠΑΠ και σε άλλες τρεις επίσης του 20άρη δείκτη.

Το θετικό του κλίματος αποτυπώνεται και στην απροθυμία των εν δυνάμει πωλητών στη μετοχή του ΟΠΑΠ που δεν επηρεάζεται από την επικείμενη αποκοπή προμερίσματος (0,30 ευρώ). Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις μετοχές των 3Ε και Motor Oil, που προχωρούν στις αμέσως επόμενες ημέρες σε ανάλογη κίνηση.

Η μετοχή της Ιntracom εμφανίζεται -και δικαιολογημένα- ισχυρότατη, με ξεκάθαρη την τάση επαναπροσέγγισης των 6 ευρώ. Σαφώς πιο περιορισμένα τα κέρδη, όπως αναμενόταν άλλωστε για τη μετοχή της Panafon (η Goldman Sachs σταμάτησε την κάλυψη της μετοχής της Panafon). Την ίδια στιγμή η Lehman Brothers αναθεώρησε προς τα επάνω την τιμή-στόχο που έχει θέσει για τον ΟΤΕ στα 12,9 ευρώ, από 12,8 προηγουμένως.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις προσφέρει η πορεία μιας συγκεκριμένης ομάδας δεικτοβαρών μετοχών, με πρώτη και καλύτερη την Εθνική (+1,25%), τη ΔΕΗ που θα δοκιμάσει σήμερα αύριο την υπέρβαση των 20 ευρώ, την Eurobank, την CosmΟΤΕ, την 3E, και μια σειρά τίτλων αυτής της βαρύτητας.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως μετά το θετικό άνοιγμα μετακυλήθηκε σημαντικός αριθμός συμβολαίων πώλησης, το κλείσιμο πτωτικών θέσεων και η αγορά από τους ίδιους κωδικούς μετοχών (από την υποκείμενη αγορά).

Σταθερά στα 8,5 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, με ικανοποιητική μέχρι στιγμής πορεία η 3Ε, ενώ από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν δικαιολογημένα οι Παρνασσός και Βερνίκος. Η αύξηση της εμπορευσιμότητας των μετοχών Υγεία, Φοίνιξ, Αθηνά, Fanco, Άβαξ, ΑΕΓΕΚ, Εθνική Ασφαλιστική, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Εθνική Ακινήτων, Delta Singlular, ΔΟΛ, ΕΛΒΑΛ, Ναυτεμπορική, Έμπεδος και αρκετών ακόμη μετοχών αυτής της κατηγορίας προοιωνίζονται συνέχεια της αντίδρασής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v