Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίγμα ανόδου από τηλεπικοινωνίες - τράπεζες

Προσάναμμα στην ήδη θερμή εστία των τραπεζών έρχεται να αποτελέσει η χθεσινή καταλυτική κίνηση της Vodafone-Panafon με Intracom. Οι δυο πρώτοι σε σπουδαιότητα κλάδοι της αγοράς, τράπεζες και τηλεπικοινωνίες, μας εξασφαλίζουν τη συντήρηση της ανόδου προς τις 2.220 μονάδες, σε αυτή τη φάση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Για όλα έχουμε λύση”. Η άκρως επιτυχημένη διαφημιστική παρουσία – παρουσίαση της Vodafone, ειδικότερα των τηλεοπτικών της επεισοδίων μάς δίνει το κατάλληλο ερέθισμα για να υποδεχτούμε την κίνηση της μητρικής εταιρίας.

Πρόκειται αναμφίβολα, από επιχειρηματικής πλευράς, για μια από τις ελάχιστες δυο – τρεις ουσιαστικές κινήσεις που έγιναν φέτος στη χώρα μας. Ανάλογη της απόκτησης της Παπαστράτος από την Philip Morris.

Τα οφέλη πολλαπλά, καθώς πέρα από την αναμενόμενη εκδήλωση δημόσιας προσφοράς, όπως αναφέρει σήμερα και η Καθημερινή, θα ευνοηθούν τόσο η Vodafone- Panafon, βεβαίως η Intracom και κατ’ επέκταση ο FTSE-20, η αγορά συνολικότερα, οι τηλεπικοινωνίες και αναμφίβολα τα επόμενα υψηλότερα επίπεδα της αγοράς.

Αυτή η κίνηση αποτελεί την καλύτερη στήριξη που θα μπορούσε να περιμένει ο τραπεζικός κλάδος και γενικότερα η υψηλή κεφαλαιοποίηση. Πρόχειροι υπολογισμοί χρηματιστηριακών αναλυτών εκτιμούσαν πως μέχρις ότου ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, θα αυξηθεί η εισροή κεφαλαίων- ρευστότητα και στις μετοχές του ΟΤΕ, κυρίως της Intracom αλλά γενικότερα για τίτλους του MSCI και του FTSE-20.

Ενδεικτική η πρωινή ανάλυση – έκθεση της Marfin Hellenic για το τι περιμένει τόσο από τον κλάδο όσο και από την αγορά. Ανάλογες βέβαια είναι και οι εκτιμήσεις παραγόντων τόσο της Εθνικής ΑΧΕ, της Eurobank Securities και άλλων μεγάλων χρηματιστηριακών.

Ο κερδισμένος της υπόθεσης όμως μεσοπρόθεσμα είναι η Intracom καθώς θα βάλει στο ταμείο της τουλάχιστον 316,7 εκατ. ευρώ αλλά και έμμεσα, μερικά ακόμα εκατομμύρια από συμμετοχές της που κατέχουν διαχειριστές Α/Κ.

Πηγές της εταιρίας μάλιστα έκαναν λόγο για προσδόκιμα οφέλη της τάξεως των 350 – 370 εκατ. ευρώ και αναφέρονταν σε πραγματική ταμειακή ροή - cash που λένε και οι Αγγλόφωνοι.

Κατά συνέπεια, και η κεφαλαιοποίηση της Intracom χρήζει περαιτέρω βελτίωσης όσο βεβαίως και της Vodafone-Panafon αλλά έμμεσα και του ΟΤΕ.

Ολ’ αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν θα παραμείνει στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος, καθώς οι επιθετικοί αγοραστές στη μετοχή της Εθνικής επιδιώκουν, επιτέλους, να διαμορφώσουν μια σχέση τιμής 1/1 με την Alpha.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να υποχωρήσει λίγο ακόμη η μετοχή της Alpha ενώ θα ενισχύεται ο τίτλος της Εθνικής. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ”πωλητές” των συγκεκριμένων τίτλων αλλά και του ΟΤΕ στην αγορά παραγώγων χάνουν συνεχώς τις τελευταίες δυο εβδομάδες το στοίχημα της διόρθωσης.

Αυτό πρακτικά οδηγεί σε ισόποσες αγορές μετοχών από την υποκείμενη αγορά, προκειμένου να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο. Πράγμα που συντηρεί την ανοδική φορά στις μετοχές των Εθνικής, Alpha αλλά και Eurobank, OTE.

Για τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η θέση μας είναι κρυστάλλινη και έντιμη. Μακροπρόθεσμα θα επιβιώσουν μόνο εκείνες οι μετοχές των υγιών επιχειρήσεων των εισηγμένων που ”γυρίζουν” σε κερδοφορία (μας εξέπληξε θετικά η Fieratex) και διοικήσεων που σέβονται όλους εμάς τους επενδυτές.

ΣΗΜ. Να σημειωθεί ότι το πρόσφατο ράλι της μετοχής της Παρνασσός, με σχεδόν ”δίπλωμα” της τιμής δικαιώνεται από την άρση της επιτήρησης που είχε επιβληθεί στη μετοχή.

Την ίδια στιγμή η μετοχή της Βερνίκος εντάσσεται από την ειδική κατηγορία διαπραγμάτευσης χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας στο χρονισμό της τρίωρης συνεχούς διαπραγμάτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v