Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Πέμπτης

Το Σύμφωνο Σταθερότητας, την έκθεση του ΟΟΣΑ για την οικονομία που δημοσιεύθηκε χθες, την πώληση του 9,4% της Vodafone που κατείχε η Intracom και τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΤΕ σχολιάζουν, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου της Πέμπτης
Το Σύμφωνο Σταθερότητας, την έκθεση του ΟΟΣΑ για την οικονομία που δημοσιεύθηκε χθες, την πώληση του 9,4% της Vodafone που κατείχε η Intracom και τα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΤΕ σχολιάζουν, μεταξύ άλλων, τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Προς αναθεώρηση βρίσκεται το Σύμφωνο Σταθερότητας σύμφωνα με το Βήμα, που σημειώνει πως η Γαλλία προαναγγέλλει αλλαγές το 2005, ενώ συμπληρώνει πως οι Γερμανοί ζητούν νέους κανόνες.

Η Ναυτεμπορική τονίζει πως οι ”αθωώσεις ”ράγισαν” το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ συμπληρώνει πως η Κομισιόν και η προεδρία προτείνουν αλλαγές. Η Ημερησία σημειώνει πως η Ελλάδα θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ αναφέρεται και σε μήνυμα του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη για ”σταθερή πορεία χωρίς χαλάρωση”.

Το Κέρδος αναφέρει πως ο πραγματικός λόγος που οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση να συστρατευθεί με το ”γαλλογερμανικό άξονα” για την ελαστικότερη ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας ήταν ο φόβος να βρεθεί κάποτε η Ελλάδα στη δεινή θέση της Γαλλίας και της Γερμανίας, εγκαλούμενη μάλιστα για το δημόσιο χρέος, που από καιρό έχει πάψει να αποτελεί αριθμητικό κριτήριο.

Η Εξπρές επισημαίνει πως υπάρχει αναταραχή και φόβοι για τη συνέχεια, ενώ συμπληρώνει πως η αιφνίδια υπονόμευση του Συμφώνου Σταθερότητας έχει δημιουργήσει ”χάος στην Ευρώπη”. Η Οικονομική Ελευθεροτυπία τονίζει πως ο πρόεδρος της Κομισιόν επιμένει στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ συμπληρώνει πως Γαλλία και Ιταλία ζητούν την αναθεώρησή του.

ΟΟΣΑ: Ο ΟΟΣΑ εκπέμπει σήμα κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού στη χώρα μας, προβλέπει ότι θα διευρυνθεί η ψαλίδα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και απευθύνει συστάσεις στην αγορά εργασίας και απελευθέρωση δικτύων.

Η Καθημερινή τονίζει πως ο ΟΟΣΑ προβλέπει τέλος της στασιμότητας στη διεθνή οικονομία, ενώ η εφημερίδα Χρηματιστήριο σημειώνει πως ο ΟΟΣΑ συνιστά περικοπές δαπανών και αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Τον διορισμό των επικεφαλής της ΕΚΤ με ενισχυμένη πλειοψηφία αντί για ομοφωνία ζήτησε η ιταλική προεδρία, όπως αναφέρει το Βήμα.

Σοφοκλέους: Οι περισσότεροι ”χαμένοι” από το ”ξεφάντωμα” του 1999 στη Σοφοκλέους ήταν οι βασικοί μέτοχοι και οι εγχώριοι θεσμικοί, αναφέρει το Κέρδος, όπως προέκυψε από ημερίδα που διοργάνωσε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΣΕΒ: Εκπρόσωπος της Συνδέσμου εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως αναφέρει η Ημερησία.

Τράπεζες: Διευρύνεται το ”άνοιγμα” τραπεζών στα Βαλκάνια, όπως αναφέρει το Βήμα, ενώ η Καθημερινή τονίζει πως το τραπεζικό μας σύστημα είναι ”ώριμο και δυνατό”.

Ασφαλιστικά Ταμεία: Εταιρίες real estate θα ιδρύουν και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ στόχος είναι η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, όπως τονίζει η Ημερησία.

Βαλκάνια: Στα 7 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΟΤΕ: Στα αποτελέσματα εννεαμήνου του ΟΤΕ αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την πτώση των κερδών, καθώς και το γεγονός πως ο Οργανισμός έχασε μερίδιο αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία, ενώ κάνουν λόγο και για πρόβλημα ανάπτυξης, για πρόκληση του ΟΤΕ με κρυφές αυξήσεις κάνει λόγο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ”τα Νέα”, σχολιάζοντας ακόμη ότι η διοίκηση του ΟΤΕ προωθεί κρυφές αυξήσεις που φθάνουν έως και 20%, αγνοώντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για ”πάγωμα” των τιμολογίων των ΔΕΚΟ στο επόμενο εξάμηνο.

Vodafone: Το ποσό των 316,7 εκατ. ευρώ θα βάλει στα ταμεία της η Intracom, καθώς, όπως τονίζει το Βήμα, επήλθε συμφωνία με τη Vodafone Group, ώστε να πουλήσει τη συμμετοχή που κατέχει στη Vodafone Panafon, ενώ η Ημερησία συμπληρώνει πως η συμφωνία έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Από την πλευρά της η Καθημερινή επισημαίνει πως με την εν λόγω εξέλιξη η απόσυρση της Vodafone Panafon από το Χ.Α. είναι θέμα ολίγων μηνών, καθώς έπεται και δημόσια προσφορά της μητρικής, η οποία με την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Intracom θα ελέγχει το 74,795% της εν Ελλάδι εταιρίας, από το 65,362% που κατέχει σήμερα.

Elmec Sport: Πέρα από τη σταθερή ανάπτυξη των βασικών δραστηριοτήτων της η Elmec Sport επεκτείνεται στον χώρο των πολυκαταστημάτων, με ανοιχτά τα θέματα του ΜΤΣ, του Μινιόν, αλλά και μιας νέας επένδυσης στη Ρουμανία.

Εννεάμηνα: Στα αποτελέσματα εννεαμήνου των Εγνατίας Τράπεζας, Καρέλιας, Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και Ελληνικής Υφαντουργίας αναφέρονται τα σημερινά οικονομικά πρωτοσέλιδα.

Δέλτα ΑΧΕ: Στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων θα δικαστούν οριστικά και αμετάκλητα σε βαθμό κακουργήματος για το σκάνδαλο της Ανώνυμης Χρηματιστηριακής Εταιρίας Δέλτα (Νοέμβριος 1996), ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος της ”Δέλτα” κ. Αργυριάδης και ο επιχειρηματίας και στέλεχος της εν λόγω ΑΧΕ, κ. Τρύφωνας, τονίζει η Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v