Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς άνοδο με αύξηση τζίρου και αγοραστών στο ΧΑ

Θετικοί λόγοι συντρέχουν ώστε να κινηθεί προς υπέρβαση των 2.150 μονάδων η αγορά μας, με αύξηση των συναλλαγών, πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, διάχυση του ενδιαφέροντος και προς άλλες επιλεγμένες μετοχές χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, αλλά με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στη φυσική θέση του ηγέτη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Βοηθούν τα ξένα χρηματιστήρια αλλά και επιμέρους εγχώριες παράμετροι ώστε να κινηθεί πέραν και των 2.150 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Εάν μάλιστα αυξηθούν και οι συναλλαγές στα 120-140 εκατ. ευρώ, τότε πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί και ένα σημαντικό κομμάτι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τα επιμέρους θετικά στοιχεία που συνηγορούν σε συντήρηση της ανόδου, είναι κατ’ αρχάς η επανεργοποίηση αγοραστών σε τραπεζικές μετοχές, η αποκοπή προμερίσματος του ΟΠΑΠ, η διανομή 2 ευρώ από την Coca-Cola 3Ε και η -από την Παρασκευή- αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley.

Είναι προφανές πως ευνοούνται συγκεκριμένες μετοχές, όπως οι Alpha, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Η μετοχή της Alpha, πάντως, προεξοφλεί την εισροή κεφαλαίων (περίπου 45-50 εκατ. ευρώ) με την καταγραφή νέας υψηλής τιμής έτους στα 21,56 ευρώ.

Θετική όμως είναι και η αναφορά της Marfin Hellenic για την Πειραιώς, όπου επίσης αναμένει εισροές, η δε μετοχή της υπερέβη χθες τα 8 ευρώ. Από τεχνικής πλευράς, φαίνεται να επανέρχεται σε ανοδικό κανάλι και η μετοχή της Εθνικής, καθώς η τιμή της έκλεισε χθες πάνω από τα 18,5 ευρώ.

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι χθες και οι πέντε ισχυρές τραπεζικές μετοχές έκλεισαν θετικά ενισχύοντας όχι μόνο τον τραπεζικό αλλά κυρίως τον δείκτη FTSE/ASE-20.

Πολύ καλή και η συμπεριφορά της Eurobank, με αυξημένες συναλλαγές που χθες έφθασαν τις 800.000 τεμάχια. Υπό άλλες συνθήκες θα περιμέναμε με ανυπομονησία την ανακοίνωση, αύριο, των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ. Άλλωστε η αύξηση των κερδών της Vodafone θα μπορούσε να φέρει και πάλι στο προσκήνιο τις τηλεπικοινωνίες.

Πλην, όμως, η διάσταση απόψεων μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Mεταφορών και του προέδρου του ΟΤΕ μας καθιστά επιφυλακτικούς. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μετοχή του Γερμανού κυμαίνεται σε απόσταση ελάχιστων... λεπτών από την υψηλή τιμή 12μήνου, των 19,20 ευρώ.

Παραμένει σε ανοδικό κανάλι η μετοχή της Folli Follie, όπως και τα Ελληνικά Πετρέλαια που υπερέβησαν τα 7 ευρώ, καθώς επίσης οι μετοχές των ΕΧΑΕ, ΚΑΕ, Νότος, Delta Singular, Επιχειρήσεις Αττικής, Μarfin Classic, Μπενρουμπή, Ηπειρωτική, Ιntralot, Ελβάλ κaι ορισμένων ακόμη μετοχών.

Προσβλέπουμε, κατά συνέπεια, σε συντήρηση της ανοδικής φοράς, με περαιτέρω ενίσχυση των συναλλαγών, αλλά κυρίως διάχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και σε επιλεγμένους τίτλους χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v