Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τα ακίνητα θα τη... βρούμε!

Μεγάλη εταιρία real estate που δραστηριοποιείται σε πολυτελείς συνοικίες της πρωτεύουσας αλλάζει άρδην τη στρατηγική της. Δεν θα κατασκευάζει πλέον μεζονέτες των 300 και των 500 τετραγωνικών μέτρων, αλλά διαμερίσματα των 90 και των 120 τετραγωνικών! Η είδηση αυτή αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η κρίση είναι μπροστά μας...

Από τα ακίνητα θα τη... βρούμε!
Μεγάλη εταιρεία real estate που δραστηριοποιείται σε πολυτελείς συνοικίες της πρωτεύουσας αλλάζει άρδην τη στρατηγική της. Δεν θα κατασκευάζει πλέον μεζονέτες των 300 και των 500 τετραγωνικών μέτρων, αλλά διαμερίσματα των 90 και των 120 τετραγωνικών! Η είδηση αυτή αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η κρίση είναι μπροστά μας...

Ο χώρος των ακινήτων αποτελεί τον επόμενο μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία και τις αγορές. Μέχρι σήμερα η χρηματιστηριακή κρίση δεν είχε επιπτώσεις ανάλογες του μεγέθους της καταστροφής που συντελέστηκε στις αγορές, επειδή οι επενδυτές αντιστάθμισαν τις απώλειες από τις αντίστοιχα μεγάλες αποδόσεις του real estate.

Στο μεταξύ, όλο και περισσότερο οι τράπεζες αναφέρονται στις πιθανές επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη κρίση στον χώρο των ακινήτων. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σχετική νότα.

Προς το παρόν η κατάσταση στην αγορά ακινήτων συντηρείται από τα χαμηλά επιτόκια. Αυτός είναι και ο λόγος που στη χώρα μας υπάρχει έντονη ζήτηση για διαμερίσματα 90-120 τετραγωνικών μέτρων.

Τα τραπεζικά δάνεια είναι το βασικό εργαλείο διατήρησης της όποιας ζήτησης και αυτή περιορίζεται, τελικά, σε ακίνητα αξίας που μπορούν να καλυφθούν αποκλειστικά και μόνο από τον τραπεζικό δανεισμό.

Ας φανταστούμε, τώρα, ότι αύριο το πρωί τα επιτόκια ανεβαίνουν για κάποιον λόγο. Πολλοί συμπολίτες μας που έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά για την αγορά κατοικίας με κυμαινόμενο επιτόκιο θα κληθούν να αποδείξουν τις αντοχές τους.

Πιθανότατα αυτή θα είναι η θρυαλλίδα που θα προκαλέσει την αναμενόμενη εδώ και πολύ καιρό έκρηξη πωλήσεων στον χώρο. Το ζήτημα είναι ότι οι επενδυτές θα βρεθούν στα ξαφνικά με πολύ διαφορετικές αποτιμήσεις απ’ αυτές που έχουν σήμερα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Κι αν δεν μπορούν να πωλήσουν ακίνητα για να καλύψουν τις όποιες ανάγκες τους, μοιραία θα στραφούν σε πιο εύκολα ρευστοποιήσιμες λύσεις...

Ο επόμενος μεγάλος κίνδυνος για τις αγορές προέρχεται ίσως από το real estate. Η πιθανή αυτή εξέλιξη θα αποτελέσει σίγουρα έκπληξη για εμάς τους Έλληνες, καθώς δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν.

Για όλα τα πράγματα, πάντως, υπάρχει η πρώτη φορά...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v