Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον από λίγους για... λίγους

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και κατά κύριο λόγο στις μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και 3Ε επικεντρώθηκε σήμερα στη Σοφοκλέους το επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο, ωστόσο, σε τζίρο, δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Αφύπνιση στις κατασκευαστικές (1,89%).

Μέσα σε δύο ημέρες ο Γενικός Δείκτης αλλά και η ευρύτερη αγορά κατάφεραν να αντιστρέψουν τη βραχυχρόνια πτωτική τάση, αφού σε καμία περίπτωση δεν μετουσιώθηκε σε πράξη το σενάριο που έφερε το Γενικό Δείκτη τιμών να εισέρχεται στο εύρος των 2.180-2.220 μονάδων.

Ακόμα και το σημερινό ”γύρισμα”, όπως και το αντίστοιχο της Παρασκευής, χαρακτηρίζεται από σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Θέλετε η διατήρηση της ανοδικής κίνησης της Alpha Bank (2,3%), θέλετε το πέρασμα της Πειραιώς (2,8%) πάνω από τα 8 ευρώ, θέλετε το σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για ΟΠΑΠ και Coca-Cola λόγω της επικείμενης αποκοπής μερισμάτων, η υψηλή κεφαλαιοποίηση προσφέρει κάτι για όλους.

Πάνω από όλα, όμως, βλέπουμε τη διατήρηση θετικού κλίματος στην ευρύτερη αγορά, η οποία είχε να καταγράψει δύο σερί ”θετικά” κλεισίματα (οι ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών) εδώ και 14 συνεδριάσεις.

Δείγματα ίσως του ότι έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση σε επίπεδο αγοράς, κάτι που θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα.

Ουδείς αμφισβητεί όμως πως η κίνηση, αυτή που υπάρχει από την Παρασκευή, στηρίζεται αποκλειστικά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Με τζίρο που δεν ξεπέρασε σήμερα ούτε τα 95 εκατ. ευρώ, αν αφαιρεθεί η αξία των προσυμφωνημένων πακέτων, ακόμα η αγορά –ως αγορά– δεν τραβάει κεφάλαια.

Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη με κέρδη 0,84%, στις 2.135,27 μονάδες, αντικατοπτρίζει την ”άτακτη” υποχώρηση πωλητών, ακόμα και στον ΟΤΕ, όπου φαίνεται πως κάποιοι του δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Και μιας και περί αποτελεσμάτων ο λόγος, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως η συγκεκριμένη εβδομάδα είναι ιδιάζουσας βαρύτητας, καθώς ανακοινώνουν Vodafone Hellas και OTE, δύο εξαιρετικά δεικτοβαρείς μετοχές, που μπορούν να δώσουν τάση.

Το ’χουμε πει, θα χρειαστεί καιρός για να πιστέψουν περισσότεροι στη διατηρησιμότητα, αν και με βάση την τάση της αγοράς παραγώγων, με τιμολόγηση υπερτιμήσεων, αν εκληφθεί η τιμολόγηση της επικείμενης αποκοπής μερισμάτων από ΟΠΑΠ και Coca-Cola HBC, συνεχίζουμε να εκτιμούμε πως με αρωγό τον FTSE-20 υπάρχει σαφώς προδιάθεση ανόδου. Τίποτα παραπάνω, προς το παρόν τουλάχιστον.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Μεταβιβάστηκε σήμερα το πακέτο των 751.200 μετοχών, ήτοι 9,39% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ALTER, την οποία είχε προαναγγείλει ο κ. κ. Ανδρέας Κουρής. Οι μετοχές μεταβιβάζονται στην εταιρία συμφερόντων του κ. Κουρή με την επωνυμία ”Love Radio Broadcasting”.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα των 50.000 και 3.000 τεμαχίων της Eurobank στα 13,46 και 13,60 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 7.000 τεμαχίων της F.G. Europe στα 3,80 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 200.000 τεμαχίων της Ηλεκτρονικής Αθηνών στα 3,16 ευρώ και ένα πακέτο 47.000 τεμαχίων της Alpha Bank στα 21,22 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 382.000 τεμαχίων της Eurobank στα 13,47 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v