Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξένοι και Εθνική οι ρυθμιστές της τάσης

Μπορεί το διεθνές κλίμα να μην είναι το καλύτερο δυνατό, μπορεί η κυβέρνηση να προχωρά στην πώληση ενός ακόμη 2% της Εθνικής, αλλά μια ομάδα μετοχών επιμένει ανοδικά. Την ίδια στιγμή αρκετές εταιρίες ανακοινώνουν θετικά αποτελέσματα εννεαμήνου. Αρκούν για να βγούμε από το εύρος των 2.060 - 2.150 μονάδων;

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ευμετάβλητο το γεωπολιτικό σκηνικό θα συνεχίσει να επηρεάζει τις αγορές και βεβαίως τη Σοφοκλέους. Αυτό άλλωστε φάνηκε από χθες.

Πέραν όμως των εξωγενών παραμέτρων υπάρχουν και οι εγχώριες μεταβλητές, που καθορίζουν το κλίμα. Πιο πρόσφατη η χθεσινή απόφαση του ΥΠΕΘΟ να διαθέσει ένα επιπλέον 2% της Εθνικής σε Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το γεγονός ότι αρκετές εταιρίες ανακοινώνουν θετικά αποτελέσματα στο εννεάμηνο (Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Cosmote) αποτελεί θετικό στοιχείο. Πρέπει όμως να αποδειχθεί στην πράξη αν είναι επαρκές για μια ανοδική κίνηση σε μια ταραγμένη διεθνή συγκυρία. Γι’ αυτό τον λόγο παρά την ανοδική προδιάθεση που από χθες υπήρχε στην αγορά, θα πρέπει κατ’ αρχήν να διασφαλιστούν βάσεις στήριξης γύρω από τις 2.060 - 2.085 μονάδες.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για μέση αύξηση 37% στα κέρδη των 5 ισχυρότερων τραπεζών, θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια διακύμανση του Γενικού Δείκτη σε εύρος τιμών 2.060 - 2.150 μονάδων.

Ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζει την αγορά είναι η επιμέρους και επιλεκτική στόχευση μετοχών. Έτσι, για παράδειγμα, ισχυρές χρηματιστηριακές και ξένοι οίκοι προτείνουν ΕΧΑΕ, παραμένουν στην Cosmote, ενδιαφέρονται για Μυτιληναίο, Folli Follie, Επιχειρήσεις Αττικής και Βασιλόπουλο, αγοράζουν Διεκάτ, ΟΠΑΠ, Χατζηιωάννου, αλλά και Ναυτεμπορική, Μπενρουμπή και ορισμένες ακόμη.

Σημ.: Θεμιτή η ”πολυμετοχικότητα” για την οποία μίλησε ο υπουργός Οικονομίας με την ευκαιρία της ανακοίνωσης διάθεσης ενός ακόμη 2% της Εθνικής.

Δεν μπορούμε όμως να μη σκεφτούμε ότι, πιθανότατα, έχουμε μια ακόμη καθαρά εισπρακτικής λογικής κίνηση του αρμόδιου υπουργείου, προκειμένου να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα. Είμαστε υποχρεωμένοι να παραμείνουμε στην αγορά και να ανιχνεύσουμε τις περαιτέρω κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v