Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιχμάλωτη των διεθνών εξελίξεων η Σοφοκλέους

Σημαντική επίδραση άσκησε στη Σοφοκλέους το τρομοκρατικό κτύπημα στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα η αγορά να διολισθίσει προς τις 2.100 μονάδες, αλλά και να δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι.

Υπάρχουν δύο καταλυτικοί παράγοντες που επηρεάζουν την τάση της αγοράς σήμερα.

Ο πρώτος εξ αυτών αφορά την διόγκωση της αβεβαιότητας που προκαλεί η συχνή επανεμφάνιση τρομοκρατικών ενεργειών ανά την υφήλιο, η οποία καταφατικά υπενθυμίζει στην επενδυτική κοινότητα πως ο πόλεμος στο Ιράκ όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα της τρομοκρατίας, αλλά το διόγκωσε κιόλας.

Επί του πρακτέου, εάν δει κανείς την κάθετη πτώση των βασικών χρηματιστηριακών αγορών της Ευρώπης από τις 10:38 και μετά, αντιλαμβάνεται με σχετική ευκολία πως εξ ορισμού η Σοφοκλέους και να ήθελε δεν θα μπορούσε να αυτονομηθεί.

Ο δεύτερος παράγοντας, αφορά το γεγονός ότι οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερη δυσφορία στην επενδυτική κοινότητα με εστία έκφρασης σήμερα τη μετοχή της Εθνικής, η οποία επέστρεψε στο χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό της, λίγο πάνω από τα 18 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

Εύκολος στόχος αποδείχθηκε η Εμπορική (-2,7%) για την οποία ελάχιστοι έχουν κάτι θετικό να πουν και μάλλον πληρώνει το ”μάρμαρο” σε αμιγώς πτωτικές συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, η Alpha Bank (+0,7%) παραμένει το πρότυπο υπόδειγμα κίνησης στον τραπεζικό κλάδο ενώ και ο ΟΠΑΠ (+0,2%) συμπλήρωσε την έκτη σερί ανοδική του συνεδρίαση καταδεικνύοντας τη μετοχή ως την πλέον αμυντική του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, το κλείσιμο κάτω από το επίπεδο των 2.100 μονάδων και δη στις 2.106,11 μονάδες με απώλειες 1,15%, καταδεικνύει τεχνικά τουλάχιστον, μια περαιτέρω υποχώρηση έως την περιοχή των 2.080 μονάδων με κάποιες επιμέρους μετοχές όπως αυτή του ΟΤΕ (-0,4%), να παράσχουν αναπάντεχα αναχώματα στην πτωτική κίνηση, εξέλιξη που αποτελεί ενδεχομένως ένα από τα λίγα θετικά σημεία της συνεδρίασης.

Στην ευρύτερη αγορά, η ύπαρξη δυνητικής προσφοράς είναι κάτι παραπάνω από πρωτοφανής, εννέα πτωτικές για κάθε μια θετική μετοχή, είναι εξάλλου μια σχέση που υποστηρίζει την από εβδομάδος εκτίμηση, που φέρει την αγορά να βρίσκεται σε αμιγώς πτωτική φάση.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη κίνηση, οι εμπλεκόμενοι στα παράγωγα σήμερα έθεσαν μαζικά το στοίχημα της συνέχισης της διόρθωσης και αύριο, όποτε και λήγουν τα ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE 20, ενώ σαφώς πιο ικανοποιητική είναι η συμπεριφορά των ΣΜΕ σειράς Δεκεμβρίου.

Αυτό που σίγουρα φοβίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι το γεγονός ότι το εγχώριο χρηματιστήριο, ενώ έχει τη δυνατότητα να αυτονομηθεί λόγω και της Ολυμπιάδας, όσο δεν το κάνει, επιτρέπει την παροχή εναυσμάτων για την αποκόμιση βραχυχρόνιων κερδών.

Παράλληλα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται και η χθεσινή άποψη, σύμφωνα με την οποία αυτή τη στιγμή οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων γυρίζουν συνεχώς ρευστότητα, μεταστρεφόμενοι σήμερα μαζικά στις μακροχρόνιες εκδόσεις κρατικών ομολογιακών τίτλων.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 125 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 16,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 100.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 10,98 ευρώ, δύο πακέτα των 308.744 τεμαχίων έκαστο της Ναυτεμπορικής στα 5,32 και 5,37 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 294.110 τεμάχια της Informatics στα 2,05 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 814.360 τεμάχια της Παρνασσός στα 1,53 ευρώ, και τρία πακέτα της Coca Cola 3E, τα δύο των 70.000 και 50.000 τεμαχίων στα 17,44 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 τεμάχια στα 17,42 ευρώ.

Ακόμη, ένα πακέτο 33.000 τεμάχια της Εθνικής στα 18,26 ευρώ, ένα πακέτο 1.800 τεμάχια του Ακτορα στα 5,12 ευρώ, ένα πακέτο 272.599 τεμάχια του ΟΤΕ στα 9,32 ευρώ, ένα πακέτο 92.000 της ΔΕΗ στα 18,32 ευρώ και ένα πακέτο 262.130 τεμάχια της Cosmote στα 10,32 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v