Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λείπουν οι αφορμές αντίδρασης στη Σοφοκλέους

Τόσο το διεθνές, όσο και το εγχώριο περιβάλλον δεν παρέχουν στη Σοφοκλέους ισχυρούς λόγους αντίδρασης. Σε αυτό συνηγορούν τόσο οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια όσο και η απροθυμία επιλεγμένων ελληνικών blue chips (Εθνική, Eurobank) να κινηθούν υψηλότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χωρίς ιδιαίτερους λόγους αντίδρασης παραμένει η Σοφοκλέους. Στην περίπτωση που επαληθευόταν το θετικότερο σενάριο, ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να φτάσει το πολύ μέχρι τις 2.180 μονάδες. Αυτό όμως το ενδεχόμενο θα αρχίσει να μας απασχολεί σε ευθετότερο χρόνο και με την προϋπόθεση ότι επιτέλους το ΥΠΕΘΟ θα προχωρούσε σε κάποια διαρθρωτική αλλαγή.

Γι’ αυτό εμμένουμε στο ”μέσο” σενάριο που θέλει την αγορά να κυμαίνεται μεταξύ των 2.080 έως το πολύ 2.150 μονάδων. Αυτό γιατί τόσο η μετοχή της Εθνικής αδυνατεί να αντιδράσει προς τα 19 ευρώ όσο και της Eurobank προς τα 14. Για τη μετοχή του ΟΤΕ οι όποιες εντολές αγορών κυμαίνονται στα 9,5 ευρώ, ενώ οι μόνες μετοχές του FTSE-20 για τις οποίες εκδηλώνεται ενδιαφέρον προς τα 21 ευρώ και 8,5 ευρώ είναι αυτές της Alpha και της Πειραιώς.

Ένα από τα ερωτήματα των ημερών όμως είναι η εσωτερική –όπως χαρακτηρίστηκε από την ίδια την εταιρία- μεταβίβαση, παραχώρηση πακέτου 9,4% της Coca-Cola 3E στην τιμή των 6,6 ευρώ. Και μπορεί μεν οι νέοι μέτοχοι να υποχρεούνται σε διακράτηση 12 μηνών, πλην όμως η διαφορά τρέχουσας τιμής (17,52 ευρώ) και τιμής μεταβίβασης (6,6 ευρώ) είναι ιλιγγιώδης.

Πρακτικά αυτή η κίνηση δημιουργεί νέα δεδομένα για τον όμιλο, ενώ θα επαναφέρει στο προσκήνιο παλαιότερες φήμες για λιγότερο ενεργή συμμετοχή των μέχρι τώρα βασικών μετόχων στην εταιρία. Προσωπικά κρίνουμε ότι οι όποιες εξηγήσεις-διευκρινίσεις δόθηκαν χθες από πλευράς διοίκησης μόνο επαρκείς δεν θεωρούνται.

Εξίσου εντυπωσιακό όμως ήταν και το κλείσιμο της Cosmote, με την ανοικτή εντολή αγοράς που δόθηκε προς το +3,15% της μετοχής. Ορισμένοι έκαναν λόγο για επίσπευση των όποιων κινήσεων από πλευράς ΟΤΕ, φήμες που μέχρι πριν από λίγο δεν επιβεβαιώνονταν.

Έτσι οι μόνες μετοχές του FTSE-20 που εξακολουθούν να διατηρούν ανοδική φορά είναι αυτές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια.

Από επιμέρους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στο προσκήνιο παραμένουν οι Εθνική Ασφαλιστική, ΕΧΑΕ, Hyatt, ΚΑΕ, Κορασίδης, Μέτκα, Folli Follie, Ελληνική Τεχνοδομική και ορισμένες ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v