Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη η διόρθωση στη Σοφοκλέους

Ελεγχόμενη κρίνεται προς το παρόν η προσφορά τίτλων στη Σοφοκλέους σε σύγκριση με τις πιέσεις που ασκούνται στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρήματος. Ωστόσο, άσχημη εντύπωση προκαλεί για μία ακόμη φορά η ”αγελαία συμπεριφορά” που παρασύρει και μετοχές υγιών εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνολικά αρνητικό το κλίμα, με ελάχιστες -μετρημένες στα δάκτυλα- τις μετοχές που δεν υποχωρούν.

Μετοχές εταιριών κυρίως υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρούν, όπως για παράδειγμα η Alpha προς τα 20,6 ευρώ, η Βιοχάλκο προς τα 4,46 ευρώ, η ΔΕΗ προς τα 18,42 ευρώ, η 3Ε προς τα 17,36 ευρώ, η Εμπορική προς τα 18,14 ευρώ, η Εθνική προς τα 18,6 ευρώ και η Eurobank προς τα 13,70 ευρώ.

Το παράδοξο πάντως είναι πως, αφορμής δοθείσης, υποχωρούν μετοχές εταιριών που είτε παρουσίασαν είτε πρόκειται να εμφανίσουν θετικά αποτελέσματα στο εννεάμηνο. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως η αγορά μας εξακολουθεί να κινείται αγελαία, αδυνατώντας, σε πτωτικούς κύκλους, να επιβραβεύσει τους ”καλούς”.

Η τάση αυτή αποτελεί ένδειξη παθογένειας της ελληνικής αγοράς, η οποία εξακολουθεί να κινείται επηρεαζόμενη από τη διάθεση και την ψυχολογία και όχι από τα πραγματικά μεγέθη των εταιριών.

Δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί χαμηλότερα των 2.150 μονάδων, σταθεροποιείται όμως υψηλότερα των 2.120 - 2.125, θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά τα ολίγα.

Εάν μάλιστα προς το κλείσιμο ο Γ.Δ. αντιδράσει προ τις 2.140 - 2.145 μονάδες, θα έχουμε μία μάλλον θετική -τεχνική- εικόνα για σήμερα, παρά το αρνητικό πρόσημο του Δείκτη.

Άλλωστε, η ρευστότητα που επικρατεί διεθνώς και εκλαμβάνεται ως αφορμή για αποκόμιση κερδών, οδηγώντας σε διόρθωση τις ξένες αγορές, δεν είναι δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστη τη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v